Niet nad dobrú domácu štrúdľu: Tri recepty na pravé a poctivé závinové cesto
19. 9. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:33)
Či už mu hovoríte závin alebo štrúdľa, tento koláč milujú snáď všetci. Variáciám na plnku sa medze nekladú.
Zdroj: Miro Miklas, Peter Korček
Zdroj: profimedia.sk
Zdroj: profimedia.sk
Galéria k článku
My vám však ponúkame tri alternatívy na pravé a poctivé domáce cesto.
Rýchle ťahané cesto
Potrebujeme: 250 ml horúcej vody, 3 PL bravčovej masti, 2 PL oleja, 2 PL octu 500 g hladkej múky, 1 vajce, štipka soli
Postup: Bravčovú masť rozpustíme v horúcej vode spolu s olejom. Pridáme ocot, štipku soli, vajce a primiešame múku. Všetko spolu rýchlo spracujeme na hladké cesto, ktoré vyformujeme do gule a zakryjeme igelitom alebo fóliou. Necháme zhruba hodinu odstáť pri izbovej teplote. Potom cesto rozdelíme na 3 až 4 časti, ktoré najprv na pomúčenom obruse zľahka vyvaľkáme a potom pomastenými rukami vyťahujeme na čo najtenší plát. Potom plníme ľubovoľnou plnkou.
Tukové cesto
Potrebujeme: 250 g rastlinného tuku na pečenie, 400 g hladkej múky, mlieko podľa potreby, soľ
Postup: Pred prípravou dáme tuk na 30 minút do mrazničky. Múku preosejeme do misy a osolíme. Tuk na hrubom strúhadle postrúhame do múky a prstami spracujeme spolu s múkou. Postupne do zmesi pridáme iba toľko mlieka, aby sa všetky suroviny spojili. Vypracujeme hladké cesto, vyformujeme do gule a pred vyvaľkaním a naplnením dáme na 30 minút stuhnúť do chladničky.
Filo cesto
Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 4 PL oleja, 1 ČL soli, 250 ml vody, kukuričný škrob
Postup: Múku preosejeme do misy spolu so soľou. Vodu zmiešame s olejom a rýchlo zapracujeme do múky. V kuchynskom robote necháme cesto vymiesiť, až získa hladkú a elastickú konzistenciu. Pracovnú dosku zľahka posypeme kukuričným škrobom a cesto po malých častiach vyvaľkáme a povyťahujeme do strán na čo najtenšie. Tenké pláty cesta orežeme na rovnakú veľkosť, poukladáme na seba a naplníme ako závin.