Reklama

Niet nad dobrú domácu štrúdľu: Tri recepty na pravé a poctivé závinové cesto

Reklama

Či už mu hovoríte závin alebo štrúdľa, tento koláč milujú snáď všetci. Variáciám na plnku sa medze nekladú.

My vám však ponúkame tri alternatívy na pravé a poctivé domáce cesto.

Rýchle ťahané cesto

Potrebujeme: 250 ml horúcej vody, 3 PL bravčovej masti, 2 PL oleja, 2 PL octu 500 g hladkej múky, 1 vajce, štipka soli

Postup: Bravčovú masť rozpustíme v horúcej vode spolu s olejom. Pridáme ocot, štipku soli, vajce a primiešame múku. Všetko spolu rýchlo spracujeme na hladké cesto, ktoré vyformujeme do gule a zakryjeme igelitom alebo fóliou. Necháme zhruba hodinu odstáť pri izbovej teplote. Potom cesto rozdelíme na 3 až 4 časti, ktoré najprv na pomúčenom obruse zľahka vyvaľkáme a potom pomastenými rukami vyťahujeme na čo najtenší plát. Potom plníme ľubovoľnou plnkou.

Tukové cesto

Potrebujeme: 250 g rastlinného tuku na pečenie, 400 g hladkej múky, mlieko podľa potreby, soľ

Postup: Pred prípravou dáme tuk na 30 minút do mrazničky. Múku preosejeme do misy a osolíme. Tuk na hrubom strúhadle postrúhame do múky a prstami spracujeme spolu s múkou. Postupne do zmesi pridáme iba toľko mlieka, aby sa všetky suroviny spojili. Vypracujeme hladké cesto, vyformujeme do gule a pred vyvaľkaním a naplnením dáme na 30 minút stuhnúť do chladničky.

Filo cesto

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 4 PL oleja, 1 ČL soli, 250 ml vody, kukuričný škrob

Postup: Múku preosejeme do misy spolu so soľou. Vodu zmiešame s olejom a rýchlo zapracujeme do múky. V kuchynskom robote necháme cesto vymiesiť, až získa hladkú a elastickú konzistenciu. Pracovnú dosku zľahka posypeme kukuričným škrobom a cesto po malých častiach vyvaľkáme a povyťahujeme do strán na čo najtenšie. Tenké pláty cesta orežeme na rovnakú veľkosť, poukladáme na seba a naplníme ako závin.