Reklama

Nové zemiaky na tri jedinečné spôsoby

šalát

Zdroj: archív

Reklama

Každému sa občas stane, že nakúpi viac zemiakov, ako zvládne spotrebovať. Ak chcete minúť napríklad zvyšných 300 g, tu sú tri nápady, čo s nimi.

Klobásové špízy

Potrebujeme: 3 pikantné klobásy alebo špekáčiky, 200 g šampiňónov, 200 g koktailových paradajok, soľ, olej na potretie

Ako na to: Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Klobásu alebo špekáčiky nakrájame na kúsky veľké 2 až 3 cm. Šampiňóny očistíme a podľa veľkosti nakrájame na polovice alebo necháme vcelku. Paradajky umyjeme a osušíme. Na grilovacie ihlice alebo špajdle striedavo ponapichujeme zemiaky, paradajky, klobásu a šampiňóny. Špízy jemne potrieme olejom a osolíme. Na rozpálenom grile opekáme 4 až 5 minút z každej strany. Podávame so smotanovým dresingom.


Letný šalát

Potrebujeme: 200 g zelenej fazuľky, 300 g paradajok, 200 g čiernych olív, soľ, mleté čierne korenie, šťavu z 1 limety alebo citróna a 3 PL olivového oleja

Ako na to: Zemiaky dôkladne očistíme a uvaríme vo vriacej osolenej vode. Scedíme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Nakrájame na menšie kúsky. Fazuľku očistíme, odstránime konce a 5 až 10 minút varíme vo vriacej osolenej vode, scedíme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Olivy zlejeme. V miske zmiešame olej, limetovú šťavu, soľ a korenie. Zemiaky, fazuľku, paradajky a olivy preložíme do väčšej misy, premiešame s dresingom a ihneď podávame.


Pečené s cesnakom

Potrebujeme: 1 hlavičku cesnaku, 4 vetvičky rozmarínu, morskú soľ a olivový olej na potretie

Ako na to: Zemiaky dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou, scedíme a necháme odkvapkať. Misu na zapekanie vymastíme olejom. Hlavičku cesnaku rozdelíme, no strúčiky nešúpeme. Zemiaky spolu so strúčikmi preložíme do misy, posypeme natrhaným rozmarínom. Pečieme 35 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Podľa potreby počas pečenia zemiaky niekoľkokrát otočíme.