Obložené zemiakové posúchy
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:44)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
20 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 750 gram zemiaky, 130 gram hladká múka, 1 kus vajce, soľ, mleté biele korenie, mleté čierne korenie, 0.5 kus pór, 60 gram šunka, 1 strúčik cesnak, 1 polievková lyžica nasekaná petržlenová vňať, 250 gram termizovaný tvaroh, 4 plátok oravská slanina, 4 kus vajce, 1 kus veľká paradajka, 1 balíček syr Mozzarella, lístky bazalky, olej na opekanie
1.
Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Scedíme, olúpeme a ešte horúce prelisujeme do misy a necháme vychladnúť. Potom pridáme múku, vajce, soľ, biele korenie a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 3 časti.
2.
Do 1/3 zapracujeme nadrobno nakrájaný pór a šunku. Z cesta vyformujeme posúchy a na malom množstve oleja ich z oboch strán opečieme. Aj zo zvyšného neochuteného cesta vyformujeme posúchy a upečieme ich dozlatista.
3.
Tvaroh vymiešame s prelisovaným cesnakom, petržlenovou vňaťou a ochutíme soľou a čiernym korením. Touto zmesou potrieme posúchy ochutené šunkou a pórom.
4.
Slaninu opečieme dochrumkava a odložíme do tepla. Z vajec pripravíme volské oká. Na 4 ďalšie posúchy dáme po plátku slaniny a volské oko.
5.
Paradajku a mozzarellu nakrájame na plátky a tie poukladáme na zvyšné ešte teplé posúchy (aby sa syr jemne prehrial). Na záver tieto kúsky ozdobíme bazalkou.