Obľúbené špeciality Šeherezády a Onura: 3 turecké dobroty musíte ochutnať aj vy, TU je návod!
7. 8. 2021, 11:00

Zdroj: shutterstock
V letnom seriáli vám predstavujeme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tentoraz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu krajiny polmesiaca.

Dolma (plnené vínne listy)
Táto špecialita orientálnej kuchyne pomenúva plnenú zeleninu. Najčastejšie sa používajú vínne listy a tento pokrm často nájdete na jedálnom lístku aj pod názvom sarma.
Zdroj: shutterstock
Dolma (plnené vínne listy)
50 kúskov
80 g malej zelenej šošovice ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● 1 zväzok kôpru ● 150 gpóru ● 2 citróny ● 125 g jemného bulguru● 200 g paradajkového pretlaku ● vločky čili ● 1/2 pohára naložených vínnych listov ● bylinky na ozdobu
Šošovicu varíme vo vriacej vode asi 20 minút domäkka. Petržlenovú vňať a kôpor opláchneme, vytrasieme z nich vodu a lístky nasekáme najemno. Pór očistíme a nasekáme na drobné kúsky. Jeden citrón rozpolíme a vytlačíme z neho šťavu. Šošovicu precedíme a zmiešame s bylinkami, bulgurom, pórom, paradajkovým pretlakom, citrónovou šťavou, 1 ČL vločiek čili a 200 ml vody. Necháme 30 minút odležať. Vínne listy dáme do misy so studenou vodou a opatrne ich od seba oddelíme. Poukladáme ich na pracovnú dosku tak, že položíme dva listy na seba. Naplníme 1 PL plnky a napevno zavinieme do balíčka. Zvyšný citrón nakrájame na kolieska a poukladáme na dno hrnca. Naň poukladáme tesne vedľa seba plnené listy a zalejeme vodou. Varíme s odchýlenou pokrievkou asi 30 minút. Podávame teplé, s citrónom, posypané vločkami čili a bylinkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 50 minút
Zdroj: shutterstock
Navštíviť Veľký bazár v Istanbule je zážitok pre všetky zmysly!
Baklava
Na túto dobrotu si robia nároky mnohé krajiny Blízkeho východu aj Balkánskeho polostrova, isté však je, že prvé zmienky o tejto obľúbenej sladkosti sa datujú až do obdobia antiky, keď ju označovali pomenovaním koptoplakous.
Zdroj: shutterstock
Baklava
30 kúskov
2 pláty filo cesta ● 200 g nesolených pistácií ● 4 PL sezamu ● 150 g až180 g masla ● 400 g krupicového cukru ● 3 ČL citrónovej šťavy
Cesto vyberieme z chladničky a necháme zabalené odstáť 10 minút pri izbovej teplote. Medzitým pomelieme pistácie nadrobno. Nabok si odložíme 2 PL a zvyšok premiešame so sezamom.Rozpustíme maslo. Rúru vyhrejemena 200 °C. Formu 30 x 30 cm vytrieme 1 PL rozpusteného masla. Cesto rozvinieme a polovicu plátkov dáme do formy, pričom každý plát potrieme rozpusteným maslom. Posypeme pistáciovou zmesou a zakryjeme zvyšnými plátkami filo cesta, pričom aj tie osobitne potrieme rozpusteným maslom. Ostrým nožom narežeme na štvorce alebo kosoštvorce, zalejeme zvyšným maslom a pečieme 40 až 45 minút nachrumkavo. Po 20 minútach pečenia môžeme prekryť alobalom, aby nám povrch neprihorel. Medzitým si pripravíme sirup. Do hrnca pridáme cukor, citrónovú šťavu a 300 ml vody a na miernom ohni zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Varíme pomaly asi 15 minút na sladký sirup. Baklavu vyberieme z rúry a ihneď polejeme horúcim sirupom. Pred podávaním posypeme odloženými pistáciami.
Čas prípravy: 25 minút
Čas odležania: 10 minút
Čas pečenia: 45 minút
Nákupný zoznam
Čo si priniesť z Turecka:
✔ tradičné koreniny
✔ cesto na baklavu yufka
✔ lokum (turecké želé)
✔ turecký čierny čaj
Zdroj: shutterstock
V stánkoch s koreninami kúpite aj kvalitný sezam na baklavu.
Pide s mletým mäsom
Pôvod cesta na slávne plnené pide možno nájsť až v starovekom Egypte, odkiaľ sa dostalo prostredníctvom Osmanov do Grécka a Turecka, kde je dodnes najčastejšie používaným cestom na prípravu chlebovej placky, ale aj plneného pide, ktoré chutí ako turecká verzia pizze.
Zdroj: shutterstock
Pide s mletým mäsom
3 kusy
NA CESTO: 600 g hladkej múky● 20 g droždia ● 250 ml vlažnej vody ● 4 PL jogurtu ● 4 PL olivového oleja ● 1 a 1/2 ČL soli ● 1 ČL cukru
NA PRÍLOHU: 1 cibuľa ● 250 ghovädzieho mäsa ● 2 paradajky● 1 PL paradajkového pretlaku● 1/2 ČL mletej rímskej rasce ● soľ● mleté čierne korenie ● 1 PL oleja● olej alebo žĺtok na potretie
Na cesto v mise zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme hladké mäkké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme hodinu kysnúť. Na plnku očistíme paradajky a nakrájame na malé kocky. Mäso opečieme na 1 PL horúceho oleja nachrumkavo, pridáme paradajky a nasekanú cibuľu. Chvíľku opekáme a vmiešame paradajkový pretlak. Dochutíme soľou, korením a rascou. Cesto rozdelíme na tri časti, z ktorých vytvarujeme gule. Tie rozvaľkáme na kruh veľký asi ako tanier. Do stredu nanesieme pripravenú plnku a okraje stočíme dovnútra tak, aby nám vznikla forma lodičky. Okraje potrieme žĺtkom alebo olejom a pečieme 15 až 20 minút pri teplote 200 °C.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas varenia: 20 minút