Obrátený jablkový koláč
15. 6. 2007, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:00)

Zdroj: Archív
1 KOLÁČ; ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT Cesto: 120 g múky 1 lyžicu krupicového cukru a štipku soli 60 g studeného masla posekaného na kúsky Plnka: 600 g kyselkavých jabĺk 50 g hnedého cukru 1 lyžicu citrónovej šťavy 30 g hrozienok 1/2 lyžičky perníkového korenia 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry Na podávanie: 250 g hustého bieleho jogurtu 1 lyžicu tekutého medu 1 lyžičku postrúhanej citrónovej kôry
POSTUP:
1. Do misy preosejeme múku a pridáme cukor aj soľ. Pridáme maslo, 1 - 2 lyžice studenej vody a rukami vypracujeme hladké cesto. Sformujeme ho do gule, zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 minút do chladničky. 2. Ošúpeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov a pokrájame na hrubšie dieliky. V panvici zohrejeme cukor s citrónovou šťavou, kým sa cukor nerozpustí. Jablká vložíme do panvice, prikryjeme a dusíme, nie však domäkka. 3. Rúru predhrejeme na 200 °C. Dierkovanou lyžicou vyberieme jablká zo šťavy a necháme dôkladne odkvapkať. Šťavu odložíme. 4. Dieliky jabĺk naukladáme do tortovej formy tak, aby sa prekrývali. Hrozienka nasypeme do panvice so šťavou, pridáme koreniny a citrónovú kôru a všetko 2 - 3 minúty dusíme. Jablká prelejeme obsahom panvice a odložíme nabok, aby zmes vychladla. 5. Na pomúčenej doske vyvaľkáme okrúhly plát s priemerom asi 25 cm, ktorým prikryjeme jablká vo forme. Okraj cesta vsunieme medzi jablká a okraj formy. Pečieme do zlatohneda asi 20 minút. 6. Koláč necháme 5 - 10 minút vychladnúť. Potom špicatým nožom oddelíme okraje od stien formy a koláč vyklopíme na plochú misu tak, aby jablká boli navrchu. Jogurt s medom a citrónovou kôrou vymiešame na krém a podávame na vlažnom koláči.