Topoľčany
Zdroj: shutterstock

Nitriansky kraj

Sever Nitrianskeho kraja

Kvaka nakyslo
Táto skoro zabudnutá, ale v poslednom čase opäť objavená plodina má silnú tradíciu predovšetkým na severe Nitrianskeho kraja. Najmä počas vojen kvaka nahrádzala nedostupné mäso a zemiaky.

Kvaka nakyslo

6 porcií

500 g bravčového pliecka ● 1 l mlieka ● 1 veľká kvaka ● 1 cibuľa ● 1 PL kukuričnej múky ● 1 PL masla ● 2 PL octu ● 2 ČL soli ● 2 ČL mletého čierneho korenia ● petržlenová vňať na posypanie

Mäso varíme v osolenej vode asi 2 hodiny. Keď je hotové, vyberieme ho a nakrájame na menšie kúsky. V druhom hrnci zohrejeme nad parou mlieko, pridáme postrúhanú kvaku, nakrájané bravčové mäso, nastrúhanú cibuľu, múku a maslo. Pridáme 2 PL octu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Varíme asi 10 minút, kým kvaka nezmäkne. Polievku podávame posypanú posekanou petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 2 hodiny 30 minút

Kvaka nakyslo
Zdroj: archív

Juh Nitrianskeho kraja

Slaný koláč kúcsos
Tento nezvyčajný koláč sa lámal a rozdával ľuďom počas svadobného sprievodu po obci. Jeho zvyšky sa potom podávali k svadobnej polievke na veselici.

Okolie Nitry

Dulový syr
Dula je ovocie, ktoré má v oblasti Nitry silnú tradíciu, pričom v iných častiach Slovenska sa používa zriedka. Tu sa využíva v koláčoch, vyrábajú sa z nej kompóty či džemy. Dulový syr je rôsol sušený niekoľko dní ochutený orechmi.

Nové Zámky a okolie

Kačacie prsia s jabĺčkami

Úrodná pôda aj rozsiahle polia boli skvelým predpokladom na chov hydiny. Množstvo vypestovaných plodín slúžilo ako krmivo a zorané polia boli zase vhodné na pašu húsok a kačiek. Preto boli kačacie a husacie dobroty častým chodom na rodinných oslavách a slávnostiach.

Kačacie prsia s jabĺčkami

4 porcie

4 kusy kačacích pŕs ● 2 ČL soli ● 2 ČL mletého čierneho korenia ● 4 jablká ● 2 PL medu ● 100 ml červeného vína

Kačacie prsia na strane s kožou narežeme do mriežky. Soľ zmiešame s korením a votrieme do pŕs. Na suchej panvici prsia opečieme najskôr kožou dolu, potom naopak. Mäso pečieme z každej strany približne 5 minút. Opečené mäso dáme na malý pekáč a vložíme na 30 minút do rúry vyhriatej na 190 °C. Do panvice s vypečeným tukom z kačacích pŕs pridáme med, necháme rozpustiť, pridáme jablká nakrájané na plátky, podlejeme vínom a dusíme 10 minút. Kačacie prsia podávame s dusenými jablkami preliate medovou omáčkou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 40 minút

Kačacie prsia s jabĺčkami
Zdroj: archív
Kolárovo
Zdroj: shutterstock

Levice

Zákusok židovka

Lepšie situované levické paničky rady maškrtili na hriešne sladkých dezertoch. Komplikovanejší postup pre ne nikdy nebol prekážkou, keďže väčšina mala doma pomocnicu, ktorá pomáhala so šľahaním vajec nad parou alebo s miešaním cesta. Tento chutný čokoládový koláčik nazývaný židovka bol klasikou a aj dnes narobí veľa parády.

Zákusok židovka

10 až 12 kúskov

2 ČL instantnej kávy ● 7 vajec ● 140 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 PL kryštálového cukru ● 3 PL kakaa ● 140 g orechov

NA PLNKU: 4 žĺtky ● 4 PL kryštálového cukru ● 2 ČL mletej kávy (nemusí byť) ● 4 PL uvarenej kávy ● niekoľko kvapiek citróna ● 3 PL kakaa ● 2 PL práškového cukru ● 250 g masla

NA POLEVU: 100 g čokolády na varenie ● 70 g masla

NA OZDOBU: 250 ml smotany na šľahanie

Instantnú kávu zalejeme 100 ml horúcej vody a necháme vychladnúť. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do peny, postupne pridáme 3 PL kávy a zľahka premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme vanilkový a kryštálový cukor a ešte krátko šľaháme. Do žĺtkovej peny striedavo po lyžiciach vmiešame kakao, orechy a tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi 10 minút. Potom vyskúšame špajdľou, či je cesto upečené. Upečený korpus vyberieme z plechu a necháme vychladnúť. Do misy dáme žĺtky, kryštálový cukor, mletú kávu, uvarenú kávu, citrónovú šťavu, kakao a nad parou šľaháme do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Maslo s práškovým cukrom vymiešame dopenista a postupne vmiešame vychladnutú vaječnú zmes. Z vychladnutého korpusu odstránime papier a pozdĺžne prekrojíme na 3 rovnaké pásy. Na prvý plát rozotrieme tretinu plnky, prikryjeme druhým plátom, opäť potrieme tretinou plnky a prikryjeme tretím plátom, ktorý tiež zľahka potrieme plnkou. Plnku natrieme aj na boky, aby boli pekne hladké. V hrnci nad parou rozpustíme čokoládu s maslom a vymiešame dohladka. Koláč potrieme vlažnou polevou a necháme stuhnúť. Podávame s čerstvo vyšľahanou šľahačkou.

Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 10 minút

Zákusok židovka
Zdroj: archív

Levický hrad

Vznikol v druhej polovici 13. storočia s cieľom brániť prístup k blízkym banským mestám.

Levický hrad
Zdroj: shutterstock

Komárno 

Jókaiho fazuľová polievka
Hranica s Maďarskom aj tu značne ovplyvnila kuchyňu, a to predovšetkým v južnej časti Nitrianskeho kraja. Napríklad známa maďarská fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou sa dodnes varieva v mnohých domácnostiach v okolí Komárna. Typickou črtou je aj časté používanie mletej červenej papriky, ktorá sa používala nielen ako korenie, ale napríklad aj ako plnka do koláčov.

Jókaiho fazuľová polievka

4 až 6 porcií

250 g miešanej fazule ● 300 g údeného kolena ● 1 bobkový list ● 2 mrkvy ● 2 petržleny ● 1 malý zeler ● 200 g klobásy ● 1 cibuľa ● 40 g hladkej múky ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL mletej červenej papriky ● bravčová masť ● ocot a kyslá smotana na ochutenie ● petržlenová vňať na ozdobu

Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň ju zlejeme a dáme variť v studenej vode s kolenom a bobkovým listom. Očistíme zeleninu a nakrájame na kolieska alebo malé kocky. Po 30 minútach varenia ju aj s klobásou pridáme k fazuli. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Keď mäso a klobása zmäknú, vyberieme ich. Z múky a z lyžice masti pripravíme svetlú zápražku, pridáme nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a mletú papriku. Zápražkou zahustíme polievku. Mäso nakrájame alebo natrháme a pridáme do polievky. Rovnako pridáme klobásu. Polievku dochutíme octom a smotanou. Pred podávaním ju môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 2 hodiny

Jókaiho fazuľová polievka
Zdroj: LAURA WITTEKOVA