Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Očarte svojho muža božskou fazuľovou polievkou: S týmto receptom zaručene tromfnete aj svokru!

Jókaiho fazuľová polievka

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nitriansky kraj zaberá najväčšiu časť najúrodnejšej oblasti Slovenska. Nájdeme tu aj množstvo riek a menších tokov, a tak sa niet čomu čudovať, že poľnohospodárstvo a rybolov ovplyvňujú charakter tradičných jedál tohto kraja.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte túto slanú štrúdľu z domáceho ťahaného cesta: Je TOP na obed aj večeru!
    Zdroj: NČpŽ

    Kvaka nakyslo
    Táto skoro zabudnutá, ale v poslednom čase opäť objavená plodina má silnú tradíciu predovšetkým na severe Nitrianskeho kraja. Najmä počas vojen kvaka nahrádzala nedostupné mäso a zemiaky.

    Kvaka nakyslo

    6 porcií

    500 g bravčového pliecka ● 1 l mlieka ● 1 veľká kvaka ● 1 cibuľa ● 1 PL kukuričnej múky ● 1 PL masla ● 2 PL octu ● 2 ČL soli ● 2 ČL mletého čierneho korenia ● petržlenová vňať na posypanie

    Mäso varíme v osolenej vode asi 2 hodiny. Keď je hotové, vyberieme ho a nakrájame na menšie kúsky. V druhom hrnci zohrejeme nad parou mlieko, pridáme postrúhanú kvaku, nakrájané bravčové mäso, nastrúhanú cibuľu, múku a maslo. Pridáme 2 PL octu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Varíme asi 10 minút, kým kvaka nezmäkne. Polievku podávame posypanú posekanou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 2 hodiny 30 minút

    Zdroj: archív

    Kvaka nakyslo

    Kačacie prsia s jabĺčkami

    Úrodná pôda aj rozsiahle polia boli skvelým predpokladom na chov hydiny. Množstvo vypestovaných plodín slúžilo ako krmivo a zorané polia boli zase vhodné na pašu húsok a kačiek. Preto boli kačacie a husacie dobroty častým chodom na rodinných oslavách a slávnostiach.

    Kačacie prsia s jabĺčkami

    4 porcie

    4 kusy kačacích pŕs ● 2 ČL soli ● 2 ČL mletého čierneho korenia ● 4 jablká ● 2 PL medu ● 100 ml červeného vína

    Kačacie prsia na strane s kožou narežeme do mriežky. Soľ zmiešame s korením a votrieme do pŕs. Na suchej panvici prsia opečieme najskôr kožou dolu, potom naopak. Mäso pečieme z každej strany približne 5 minút. Opečené mäso dáme na malý pekáč a vložíme na 30 minút do rúry vyhriatej na 190 °C. Do panvice s vypečeným tukom z kačacích pŕs pridáme med, necháme rozpustiť, pridáme jablká nakrájané na plátky, podlejeme vínom a dusíme 10 minút. Kačacie prsia podávame s dusenými jablkami preliate medovou omáčkou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: archív

    Kačacie prsia s jabĺčkami

    Zákusok židovka

    Lepšie situované levické paničky rady maškrtili na hriešne sladkých dezertoch. Komplikovanejší postup pre ne nikdy nebol prekážkou, keďže väčšina mala doma pomocnicu, ktorá pomáhala so šľahaním vajec nad parou alebo s miešaním cesta. Tento chutný čokoládový koláčik nazývaný židovka bol klasikou a aj dnes narobí veľa parády.

    Zákusok židovka

    10 až 12 kúskov

    2 ČL instantnej kávy ● 7 vajec ● 140 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 PL kryštálového cukru ● 3 PL kakaa ● 140 g orechov

    NA PLNKU: 4 žĺtky ● 4 PL kryštálového cukru ● 2 ČL mletej kávy (nemusí byť) ● 4 PL uvarenej kávy ● niekoľko kvapiek citróna ● 3 PL kakaa ● 2 PL práškového cukru ● 250 g masla

    NA POLEVU: 100 g čokolády na varenie ● 70 g masla

    NA OZDOBU: 250 ml smotany na šľahanie

    Instantnú kávu zalejeme 100 ml horúcej vody a necháme vychladnúť. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do peny, postupne pridáme 3 PL kávy a zľahka premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme vanilkový a kryštálový cukor a ešte krátko šľaháme. Do žĺtkovej peny striedavo po lyžiciach vmiešame kakao, orechy a tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi 10 minút. Potom vyskúšame špajdľou, či je cesto upečené. Upečený korpus vyberieme z plechu a necháme vychladnúť. Do misy dáme žĺtky, kryštálový cukor, mletú kávu, uvarenú kávu, citrónovú šťavu, kakao a nad parou šľaháme do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Maslo s práškovým cukrom vymiešame dopenista a postupne vmiešame vychladnutú vaječnú zmes. Z vychladnutého korpusu odstránime papier a pozdĺžne prekrojíme na 3 rovnaké pásy. Na prvý plát rozotrieme tretinu plnky, prikryjeme druhým plátom, opäť potrieme tretinou plnky a prikryjeme tretím plátom, ktorý tiež zľahka potrieme plnkou. Plnku natrieme aj na boky, aby boli pekne hladké. V hrnci nad parou rozpustíme čokoládu s maslom a vymiešame dohladka. Koláč potrieme vlažnou polevou a necháme stuhnúť. Podávame s čerstvo vyšľahanou šľahačkou.

    Čas prípravy: 50 minút
    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: archív

    Zákusok židovka

    Jókaiho fazuľová polievka
    Hranica s Maďarskom aj tu značne ovplyvnila kuchyňu, a to predovšetkým v južnej časti Nitrianskeho kraja. Napríklad známa maďarská fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou sa dodnes varieva v mnohých domácnostiach v okolí Komárna. Typickou črtou je aj časté používanie mletej červenej papriky, ktorá sa používala nielen ako korenie, ale napríklad aj ako plnka do koláčov.

    Jókaiho fazuľová polievka

    4 až 6 porcií

    250 g miešanej fazule ● 300 g údeného kolena ● 1 bobkový list ● 2 mrkvy ● 2 petržleny ● 1 malý zeler ● 200 g klobásy ● 1 cibuľa ● 40 g hladkej múky ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL mletej červenej papriky ● bravčová masť ● ocot a kyslá smotana na ochutenie ● petržlenová vňať na ozdobu

    Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň ju zlejeme a dáme variť v studenej vode s kolenom a bobkovým listom. Očistíme zeleninu a nakrájame na kolieska alebo malé kocky. Po 30 minútach varenia ju aj s klobásou pridáme k fazuli. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Keď mäso a klobása zmäknú, vyberieme ich. Z múky a z lyžice masti pripravíme svetlú zápražku, pridáme nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a mletú papriku. Zápražkou zahustíme polievku. Mäso nakrájame alebo natrháme a pridáme do polievky. Rovnako pridáme klobásu. Polievku dochutíme octom a smotanou. Pred podávaním ju môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 2 hodiny

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Jókaiho fazuľová polievka

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.