Ochutnajte sladké zemiaky – bataty
18. 10. 2009, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:06)

Zdroj: Shutterstock
Chuťovo pripomínajú gaštany a obsahujú viac vitamínov ako naše zemiaky. Sú zdrojom draslíka, vápnika, vitamínu C a vlákniny.
Správny výber
Existujú dva druhy batatov, červené a žlté, a oba druhy sú sladšie než klasické zemiaky. Červené sú dobré na varenie a zapekanie, žlté na vyprážanie a do cesta na pečenie. Pri kúpe treba vyberať pevné sladké zemiaky s hladkou, suchou šupkou a bez poškodených či zmäknutých miest. Skladujeme ich na suchom a tmavom mieste najviac mesiac. Pri izbovej teplote vydržia asi týždeň. Surové sladké zemiaky nedávame nikdy do chladničky, pretože by mohli stvrdnúť a stratili by chuť.
Pečená pochúťka
Na pečenie celých sladkých zemiakov rozohrejeme rúru na 220 °C. Dobre ich pred pečením vydrhneme pod tečúcou vodou, a ak ich budeme krájať na malé kúsky, môžeme ich ošúpať škrabkou na zeleninu. Zemiaky poprepichujeme vidličkou, rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme približne hodinu, kým nie sú celkom mäkké. Upečené zemiaky rozkrojíme, môžeme prelisovať, ochutiť maslom a podávať ako chutnú prílohu. Zo sladkých zemiakov môžeme pripraviť tiež klasické vyprážané hranolčeky. Odporúčame posypať zmesou soli a korenia a podávať napríklad s kečupom alebo majonézou.
Sladká maškrta
Prirodzenú sladkosť týchto zemiakov ešte zvýrazníme, keď ich pokvapkáme javorovým sirupom alebo ich pečieme spolu s hruškami, jablkami či pomarančovou šťavou. Zapiecť ich môžeme aj s marhuľami. Na vymastený plech rozložíme 4 ošúpané, uvarené a prekrojené zemiaky. V kastróle zmiešame 3 PL hnedého cukru, 1 a 1/2 PL maizeny, 1/4 ČL soli, 1/4 ČL škorice a 1 ČL ostrúhanej pomarančovej kôry. Všetko zalejeme hrnčekom šťavy z marhuľového kompótu a 2 minúty varíme. Nakrájame 500 g marhúľ z kompótu na plátky a rozložíme na zemiaky. Do kompótovej šťavy pridáme 1 PL masla, 1/2 hrnčeka nasekaných pekanových orechov a zmesou prelejeme zemiaky s marhuľami. Zapekáme 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.