Odložte čokoládu a dajte v lete šancu tejto ovocnej mňamke: Príprava nanukov je úplná hračka!
11. 8. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Počas horúcich letných dní potrebuje naše telo občas schladiť. Okrem vody nám dobre padnú tieto lahodné ľadové pochúťky. Ich príprava je úplná hračka!

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku
Malinovo-čučoriedkové
6 kúskov
● 100 ml smotany na šľahanie
● 125 g malín
● 50 g čučoriedok
● 2 PL práškového brezového cukru
● 100 g smotanového jogurtu
Smotanu vyšľaháme dotuha. Maliny a čučoriedky preberieme a očistíme. Maliny s cukrom dáme do misky a vidličkou nahrubo roztlačíme. Do roztlačenej masy vmiešame jogurt a čučoriedky. Nakoniec vmiešame šľahačku. Formičky na nanuky naplníme jogurtovou masou a dáme mraziť na 45 minút. Potom doprostred zapichneme nanukové drievko a necháme mraziť ešte aspoň 4 hodiny, ale najlepšie celú noc.
Čas prípravy: 25 minút
Čas mrazenia: 6 hodín
Zdroj: archív Dobré jedlo
Malinové-čučoriedkové
Jednoduché limetové
6 kúskov
● 480 ml vody
● 180 g brezového cukru
● nastrúhaná kôra z 1 limety
● 180 ml limetovej šťavy (asi z 5 limiet)
V kastróliku zmiešame vodu, cukor a limetovú kôru. Zahrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Odstavíme zo sporáka a sirup necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Precedíme a pridáme limetovú šťavu. Vlejeme do nanukových formičiek, zastrčíme drievko a necháme 5 až 6 hodín mraziť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas mrazenia: 6 hodín
Zdroj: archív Dobré jedlo
Jednoduché limetové
Jahodové s mätou
8 kúskov
● 500 g jahôd
● 3 PL práškového brezového cukru
● 250 g gréckeho smotanového jogurtu
● 1 PL citrónovej šťavy
● 125 ml smotany na šľahanie
● mätové lístky
Jahody očistíme a osušíme. Nakrájame 100 g jahôd na maličké kusy a odložíme na neskôr. Zvyšné jahody zmiešame s cukrom a rozšľaháme na pyré. Polovicu pyré prepasírujeme cez jemné sitko a odložíme na neskôr. Zvyšok pyré zmiešame s jogurtom a citrónovou šťavou. Smotanu vyšľaháme dotuha a spolu s pokrájanými jahodami vmiešame do jogurtovej masy. Do formičiek pridáme mätové lístky a rozdelíme pripravenú nanukovú masu. Dáme na 45 minút mraziť. Potom zapichneme doprostred drievko alebo – ako sme to urobili my – malú lyžičku a asi 4 hodiny necháme mraziť. Keď obsah dostatočne stuhne, formičky nakrátko namočíme do horúcej vody a nanuky vyberieme z formičiek. Každý oblejeme lyžicou jahodového pyré a opäť dáme zmraziť.
Čas prípravy: 35 minút
Čas mrazenia: 8 hodín
Zdroj: archív Dobré jedlo
Jahodové s mätou
Z lesných plodov
8 kúskov
Na základný sirup:
● 200 g trstinového cukru
● 200 ml vody
● rôzne korenie (vanilka, badián, škorica, levanduľa a podobne)
Okrem toho:
● 4 PL kyslej smotany
● 300 g lesných plodov (černice, maliny, čučoriedky, jahody a podobne)
● 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
● 1 PL citrónovej šťavy
V malom hrnci zmiešame vodu s cukrom a za stáleho miešania varíme, kým sa cukor nerozpustí a sirup sa nestane transparentným. Než sa zmes začne variť, pridáme korenie alebo bylinky. Sirup necháme vychladnúť. Kyslú smotanu zmiešame s 1 lyžicou vychladnutého sirupu. Rozmixujeme 150 ml sirupu, lesné ovocie, citrónovú kôru a šťavu na hladké pyré. Formičky striedavo plníme ovocným pyré a kyslou smotanou tak, aby jednotlivé vrstvy tvorili mramorovanie. Dáme zmraziť do mrazničky. Keď je nanuková masa takmer tuhá, doprostred zastrčíme drievko. Dáme späť do mrazničky.
Čas prípravy: 45 minút
Čas mrazenia: 8 hodín
Zdroj: archív Dobré jedlo
Z lesných plodov
Smotanové s ríbezľami
8 kúskov
● 200 g červených ríbezlí
● 2 PL práškového brezového cukru
● 200 ml smotany na šľahanie
● vanilkový struk
● 2 PL medu
● niekoľko malín na ozdobenie
Očistené ríbezle prepasírujeme cez sitko a osladíme dvoma lyžicami medu. V miske vyšľaháme smotanu s cukrom a vyškrabanou vanilkovou dreňou. Šľahačka by mala byť skôr polotuhá, aby sa zmes dala naliať do formičky. Formičky naplníme prepasírovanými ríbezľami (môžu tam byť aj celé kúsky), pridáme celú malinu a dolejeme šľahačkou. Dáme mraziť do mrazničky minimálne na 5 hodín. Keď je nanuková masa takmer tuhá, doprostred zastrčíme drievko.
Čas prípravy: 30 minút
Čas mrazenia: 5 hodín
Zdroj: archív Dobré jedlo
Smotanové s ríbezľami