Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Odložte čokoládu a dajte v lete šancu tejto ovocnej mňamke: Príprava nanukov je úplná hračka!

Malinové-čučoriedkové

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Počas horúcich letných dní potrebuje naše telo občas schladiť. Okrem vody nám dobre padnú tieto lahodné ľadové pochúťky. Ich príprava je úplná hračka!

Malinovo-čučoriedkové

6 kúskov

● 100 ml smotany na šľahanie
● 125 g malín
● 50 g čučoriedok
● 2 PL práškového brezového cukru
● 100 g smotanového jogurtu

Smotanu vyšľaháme dotuha. Maliny a čučoriedky preberieme a očistíme. Maliny s cukrom dáme do misky a vidličkou nahrubo roztlačíme. Do roztlačenej masy vmiešame jogurt a čučoriedky. Nakoniec vmiešame šľahačku. Formičky na nanuky naplníme jogurtovou masou a  dáme mraziť na 45 minút. Potom doprostred zapichneme nanukové drievko a necháme mraziť ešte aspoň 4 hodiny, ale najlepšie celú noc.

Čas prípravy: 25 minút
Čas mrazenia: 6 hodín

Zdroj: archív Dobré jedlo

Malinové-čučoriedkové

Jednoduché limetové 

6 kúskov

● 480 ml vody
● 180 g brezového cukru
● nastrúhaná kôra z 1 limety
● 180 ml limetovej šťavy (asi z 5 limiet)

V kastróliku zmiešame vodu, cukor a limetovú kôru. Zahrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Odstavíme zo sporáka a sirup necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Precedíme a pridáme limetovú šťavu. Vlejeme do nanukových formičiek, zastrčíme drievko a necháme 5 až 6 hodín mraziť.

Čas prípravy: 15 minút
Čas mrazenia: 6 hodín

Zdroj: archív Dobré jedlo

Jednoduché limetové

Jahodové s mätou 

8 kúskov

● 500 g jahôd
● 3 PL práškového brezového cukru
● 250 g gréckeho smotanového jogurtu
● 1 PL citrónovej šťavy
● 125 ml smotany na šľahanie
● mätové lístky

Jahody očistíme a osušíme. Nakrájame 100 g jahôd na maličké kusy a odložíme na neskôr. Zvyšné jahody zmiešame s cukrom a rozšľaháme na pyré. Polovicu pyré prepasírujeme cez jemné sitko a odložíme na neskôr. Zvyšok pyré zmiešame s jogurtom a citrónovou šťavou. Smotanu vyšľaháme dotuha a spolu s pokrájanými jahodami vmiešame do jogurtovej masy. Do formičiek pridáme mätové lístky a rozdelíme pripravenú nanukovú masu. Dáme na 45 minút mraziť. Potom zapichneme doprostred drievko alebo – ako sme to urobili my – malú lyžičku a asi 4 hodiny necháme mraziť. Keď obsah dostatočne stuhne, formičky nakrátko namočíme do horúcej vody a nanuky vyberieme z formičiek. Každý oblejeme lyžicou jahodového pyré a opäť dáme zmraziť.

Čas prípravy: 35 minút
Čas mrazenia: 8 hodín

Zdroj: archív Dobré jedlo

Jahodové s mätou

Z lesných plodov 

8 kúskov

Na základný sirup:
● 200 g trstinového cukru
● 200 ml vody
● rôzne korenie (vanilka, badián, škorica, levanduľa a podobne)
Okrem toho:
● 4 PL kyslej smotany
● 300 g lesných plodov  (černice, maliny, čučoriedky, jahody a podobne)
● 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
● 1 PL citrónovej šťavy

V malom hrnci zmiešame vodu s cukrom a za stáleho miešania varíme, kým sa cukor nerozpustí a sirup sa nestane transparentným. Než sa zmes začne variť, pridáme korenie alebo bylinky. Sirup necháme vychladnúť. Kyslú smotanu zmiešame s 1 lyžicou vychladnutého sirupu. Rozmixujeme 150 ml sirupu, lesné ovocie, citrónovú kôru a šťavu na hladké pyré. Formičky striedavo plníme ovocným pyré a kyslou smotanou tak, aby jednotlivé vrstvy tvorili mramorovanie. Dáme zmraziť do mrazničky. Keď je nanuková masa takmer tuhá, doprostred zastrčíme drievko. Dáme späť do mrazničky.

Čas prípravy: 45 minút
Čas mrazenia: 8 hodín

Smotanové s ríbezľami 

8 kúskov

● 200 g červených ríbezlí
● 2 PL práškového brezového cukru
● 200 ml smotany na šľahanie
● vanilkový struk
● 2 PL medu
● niekoľko malín na ozdobenie

Očistené ríbezle prepasírujeme cez sitko a osladíme dvoma lyžicami medu. V miske vyšľaháme smotanu s cukrom a vyškrabanou vanilkovou dreňou. Šľahačka by mala byť skôr polotuhá, aby sa zmes dala naliať do formičky. Formičky naplníme prepasírovanými ríbezľami (môžu tam byť aj celé kúsky), pridáme celú malinu a dolejeme šľahačkou. Dáme mraziť do mrazničky minimálne na 5 hodín. Keď je nanuková masa takmer tuhá, doprostred zastrčíme drievko.

Čas prípravy: 30 minút
Čas mrazenia: 5 hodín

Zdroj: archív Dobré jedlo

Smotanové s ríbezľami

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.