Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Odmeňte rodinu po veľkom obede kúskom sladkého dezertu: Tieto sú hotové RAZ DVA!

Lekvárové rezy

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Po veľkom rodinnom obede rady seba aj blízkych odmeníme kúskom sladkého dezertu. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré nezaberú veľa času, a výsledok je hotová delikatesa.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    SLADKÉ SRDIEČKA nielen na VALENTÍNA: Potešte svoju polovičku zamilovaným dezertom!
    Zdroj: Petra Mitringová

    Orechový zákusok

    16 kúskov

    Na karamelové mlieko:  4 PL kryštálového cukru ● 300 ml mlieka

    Na cesto: 5 vajec ● 70 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 1 PL oleja ● 60 g polohrubej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva
    ● 2 PL kakaa
    Na svetlú plnku: 2 balíčky Zlatého klasu ● 600 ml mlieka ● 60 g krupicového cukru ● 250 g masla
    Na tmavú plnku: 2 balíčky Zlatého klasu ● 600 ml mlieka ● 60 g krupicového cukru ● 200 g lieskovoorieškového krému ● 250 g masla ● 170 g maslových sušienok
    Na ozdobenie: 2 balíčky šľahačky v prášku ● nasekané orechy

    Na prípravu karamelového mlieka nasypeme cukor na panvicu a miešame, kým sa neroztopí. Pridáme mlieko a miešame, kým karamel nebude úplne hladký. Odložíme do chladničky. Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia s krupicovým a vanilínovým cukrom do peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Cesto rozotrieme na vymastený plech vysypaný múkou a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Na prípravu tmavej plnky uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom. Do horúceho krému vmiešame orieškový krém a za občasného miešania necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo zašľaháme do vychladnutého krému. Na prípravu svetlej plnky uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom. Zmäknuté maslo zašľaháme do vychladnutého krému. Tmavú plnku rozotrieme na upečený korpus. Na plnku rozložíme sušienky a zakryjeme svetlou plnkou. Na ozdobenie vyšľaháme karamelové mlieko so šľahačkou v prášku dotuha. Šľahačku rozotrieme na plnku a cukrárskym hrebeňom alebo vidličkou ozdobíme. Posypeme nasekanými orechmi a dáme stuhnúť do chladničky.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Orechový zákusok

    Pomarančový koláčik

    8 kúskov

    450 g ovsených vločiek ● 1 pomaranč ● 1/2 ČL škorice ● 250 g masla ● 1 vajce ● 200 g trstinového cukru  ● 200 g medu ● pomarančový džem ● mandľové lupienky a orechy

    Vločky rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozmixujeme a zmiešame s druhou polovicou. Pridáme nastrúhanú kôru a šťavu z pomaranča. Maslo, cukor a med necháme na miernom plameni rozpustiť vo vodnom kúpeli. Primiešame k vločkám, pridáme vajce, škoricu a všetko poriadne zmiešame. Nalejeme do vymastenej tortovej formy s priemerom 22 cm a pečieme pri teplote 170 °C približne 60 minút. Ešte horúci koláč natrieme pomarančovým džemom, navrch poukladáme kúsky pomaranča a ozdobíme mandľovými lupienkami
    a nasekanými orechmi.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 60 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Pomarančový koláčik

    Lekvárové rezy

    16 kúskov

    2 hrnčeky kryštálového cukru ● 1 hrnček oleja ● 1 hrnček mlieka ● 2 vajcia ● 3 hrnčeky polohrubej múky ● 3 PL + na potretie slivkového lekváru ● 2 PL kakaa ● 3 ČL sódy bikarbóny ● 400 g sliviek ● čokoládová poleva

    Zmiešame cukor, olej, mlieko, celé vajcia, preosiatu múku, lekvár, kakao a sódu bikarbónu. Primiešame vykôstkované slivky nakrájané nadrobno a jemne premiešame. Cesto vylejeme na vymastený plech vysypaný múkou, pečieme pri teplote 180 °C približne 35 minút. Po upečení necháme koláč mierne vychladnúť, potrieme ho slivkovým lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť v chlade.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Lekvárové rezy

    S čokoládovou mrveničkou

    12 kúskov

    175 g hladkej múky ● štipka soli ● 50 g kryštálového cukru ● 120 g studeného masla ● 1 vajce
    Plnka: 4 vajcia ● 500 g tvarohu ● 250 g mascarpone ● 150 g kryštálového cukru ● 2 PL vanilkového cukru ● 3 PL škrobovej múčky
    Mrvenička: 120 g hladkej múky ● 1 PL kakaa ● 1 ČL instantnej kávy ● 75 g kryštálového cukru ● 75 g masla

    Múku zmiešame so soľou a s cukrom. Pridáme maslo a vajce. Spracujeme na hladké cesto a zabalíme do potravinárskej fólie. Dáme do chladničky na 30 minút. Tortovú formu vymažeme maslom. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme do formy. Vyformujeme vyššie okraje a pritlačíme. Na plnku oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme spolu s tvarohom, mascarpone, cukrom a so škrobovou múčkou na hladký krém. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne primiešame do tvarohového krému. Na mrveničku prstami vypracujeme múku s kakaom, kávou, cukrom a nakoniec s maslom. Tvarohový krém nanesieme na korpus, uhladíme a posypeme mrveničkou. Pečieme
    80 minút pri teplote 140 °C. Vyberieme z rúry, posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas odležania: 30 minút
    Čas pečenia: 80 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    S čokoládovou mrveničkou

    Zimný koláč

    12 kúskov

    190 g hladkej múky ● 2 PL prášku do pečiva ● 10 g lúpaného sezamu ● 150 g masla ● 50 g medu ● 100 g práškového cukru ● 3 vajcia ● 150 g jogurtu
    ● 3 PL citrónovej šťavy ● 1/2 ČL kurkumy ● drobné kompótové ovocie

    Poleva: 50 ml smotany na šľahanie ● 1 PL kakaa ● 1 PL želatíny

    Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva. Sezam na suchej panvici opečieme za stáleho miešania do svetlohneda a vychladnutý zmiešame s múkou. Vyšľaháme zvlášť maslo, zvlášť cukor s medom, zvlášť žĺtky s citrónovou šťavou a zvlášť jogurt s korením. Všetko postupne primiešame k múke. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zmiešame s cestom. Formu na bábovku alebo tortu vymastíme olejom a vysypeme mletými ovsenými vločkami. Nalejeme polovicu cesta, prisypeme ovocie, ktoré sme obalili v múke, a navrch prilejeme zvyšok cesta. Pečieme približne 30 minút pri teplote 180 °C, necháme vychladnúť a vyklopíme. Smotanu s kakaom prevaríme a keď zmes vychladne na 50 °C, vmiešame želatínu. Pomaly vylejeme na koláč, necháme poriadne stuhnúť v chladničke a posypeme kakaom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.