Je olivový olej vhodný na vyprážanie? Odteraz v tom budete mať jasno: POZOR, odpoveď prekvapí
12. 8. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:18)

Zdroj: Shutterstock
Už sa viac nemusíte pýtať, či je vhodné použiť olivový olej na vyprážanie. Odpoveď máte priamo tu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Ak by ste položili otázku, či možno olivový olej používať aj na varenie, v stredomorských krajinách, pravdepodobne by vám s údivom v očiach odpovedali, že čo iné by mali používať. V stredomorskej kuchyni totiž olivový olej používajú úplne na všetko už niekoľko storočí – na varenie, dusenie, pečenie a aj šetrné vyprážanie.

Zdroj: Shutterstock
Olivovník
O čo totiž pri olivovom oleji ide, je bod zadymenia. Pri teplotách do 180 stupňov môžete olivový olej používať bez obáv. Pri vyšších teplotách napríklad pri opekaní alebo vyprážaní treba dbať na bod zadymenia. Nemyslíme tým paru stúpajúcu zo zeleniny alebo z mäsa, ale dym, ktorý sa tvorí pri veľmi vysokých teplotách, napríklad keď zabudnete panvicu na zapnutom sporáku.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná fotografia
Z tohto dôvodu nezohrievajte olej spolu s panvicou, ale najprv rozhorúčte panvicu, pridajte olej a ihneď pridajte mäso alebo zeleninu.
Je zdravý
Aj výživový poradcovia odporúčajú olivový olej na varenie. Samozrejme s ohľadom na bod zadymenia. Arómy a výživné látky obsiahnuté v olivovom oleji totiž pôsobia zasycujúco a tak používanie tohto oleja prispieva aj k nízkokalorickejšej strave. Prírodný olivový olej je z chemického hľadiska relatívne stabilný, pretože obsahuje vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín. Tieto chránia olej pred oxidačnými procesmi. Okrem toho údajne znižujú nenásytené mastné kyseliny riziko vzniku srdcovocievných ochorení ako aj priaznivo pôsobia pri cukrovke.
Zdroj: Shutterstock
Lejete olej do šalátu len tak od oka?
Ako ho skladovať?
Vitamín E chráni naše telo ako antioxidant pred voľnými radikálmi. Pri oxidácii sa však spotrebúva. Z tohto dôvodu by ste mali váš olivový olej skladovať na chladnom mieste chránený pred vzduchom a svetlom. Predovšetkým kombinácia kyslíka zo vzduchu a UV žiarenia z priameho slnečného svetla oleju škodia. Olivový olej môžete skladovať aj v chladničke. Síce to nie je nutné, ale chlad robí olivovému oleju veľmi dobre. Stáva sa, že sa v chladničke olej zakalí. To však nie je na škodu oleja, pri izbovej teplote bude olej znova krásne číry.
Zdroj: Shutterstock
Znižuje cholesterol a vraj pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku.