Omáčka na cestoviny Alla amatriciana
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:51)

Zdroj: iStock
15 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 kus cibuľa, 1 kus malá čili paprička, 2 kus paradajka, 100 gram prerastená slaninka (pancetta), 1 čajová lyžička olej, 1 polievková lyžica paradajkový pretlak, 150 mililiter zeleninový vývar, 1 konzerva lúpané nakrájané paradajky, 4 vetvička bazalka, soľ, mleté čierne korenie, cestoviny
1. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Čili rozpolíme, jadierka odstránime a papričku nadrobno nakrájame. Paradajky rozpolíme, očistíme a nakrájame na malé kúsky.
2. V hrnci rozhorúčime olej, pridáme nadrobno nakrájanú slaninku a necháme rozpustiť. Pridáme cibuľu a čili, zamiešame pretlak a asi minútku opekáme. Zalejeme vývarom, pridáme paradajky z konzervy a dochutíme soľou aj korením. Varíme spolu asi 5 minút. Listy z 2 vetvičiek bazalky nakrájame na tenké pásiky a pridáme do omáčky.
3. Podávame s cestovinami posypané zvyšnou bazalkou.
4. Náš tip: Táto omáčka je výborná aj na zapekané cestoviny. Jednoducho pomiešajte s polouvarenými cestovinami, posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť.