Každá špecialita z mäsa aj ryby si zaslúži lahodnú prílohu v podobe jemnej omáčky. Máme pre vás zaujímavé recepty.
Zdroj: Profimedia.sk
Zdroj: Profimedia.sk
Zdroj: Profimedia.sk
Galéria k článku
Bylinkový krém
Na 4 porcie uvaríme 400 ml zeleninového vývaru a 100 ml mlieka. Zahustíme škrobovou múčkou a potom primiešame 3 PL tvarohového syra a 1 PL nasekaných byliniek (najlepšie sú čerstvé, ale môžeme použiť aj sušené). Na záver omáčku dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávame k dusenej alebo pečenej rybe (losos, treska, pstruh).
Medová omáčka
Na 4 porcie najemno nakrájame polovicu jablka a opečieme ju v 1 PL horúceho oleja. Ďalej pridáme asi 2 ČL medu a necháme rozpustiť. Zalejeme 250 ml vody rozmiešanej s kockou hovädzieho bujónu a zahustíme škrobovou múčkou. Dochutíme 1 PL calvadosu (jablčnej pálenky), soľou, mletým čiernym korením, škoricou a citrónovou šťavou. Podávame k varenej alebo pečenej hovädzine.
Cibuľová zmes
Na 4 porcie nakrájame 4 cibule nadrobno a opražíme ich dosklovita v 1 PL oleja. Zalejeme 250 ml mäsového vývaru a zahustíme škrobovou múčkou alebo zápražkou. Na záver zmes dochutíme 2 ČL balzamového octu, soľou, mletým čiernym korením a štipkou kryštálového cukru. Podávame k hydinovému mäsu.
Rukolový krém
Na 4 porcie uvaríme 250 ml mäsového vývaru a 250 ml mlieka. Zahustíme škrobovou múčkou, primiešame 2 PL tvarohového syra, 1 až 2 ČL ostrej horčice a 4 až 5 PL nadrobno nasekanej rukoly. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávame k prírodným aj vyprážaným rezňom.