Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Opäť neviete, čo variť? Stavte na chutné a rýchlo pripravené kura: 4 recepty ste ešte neskúšali

Lahodné prsia s mozzarellou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť neviete, čo variť? Určite kura. Táto hydina je najobľúbenejšia v slovenských domácnostiach. Jej mäso je chutné, zdravé a rýchlo pripravené.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: 1 časť, Jabĺčkové karí s kuracím mäsom

    Chrumkavé krídelká s pikantným dipom

    3 porcie

    9 kuracích krídel ● hladká múka na obaľovanie ● 2 vajcia ● strúhanka ● podrvené kukuričné lupienky ● grilovacie korenie ● olej ● soľ

    NA DIP: 3 papričky čili ● 1 strúčik cesnaku ● 50 ml bieleho octu ● 100 g hnedého cukru ● 1 ČL soli ● 1 PL škrobu ● 2 PL vody

    OKREM TOHO: mrkva ● šalátová uhorka ● kaleráb ● stopkový zeler

    Kuracie krídla umyjeme, osušíme a nasolíme. Strúhanku zmiešame s podrvenými kukuričnými lupienkami v pomere 1 : 1 a primiešame grilovacie korenie. Krídla obalíme v múke, rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vypražíme vo fritéze alebo v hlbokej panvici vo väčšom množstve oleja. Ingrediencie na dip vložíme do mixéra a dobre rozmixujeme. Prelejeme do hrnca a necháme variť asi 5 minút na miernom ohni, aby sa voda odparila. Škrob vymiešame s vodou a prilejeme do hrnca, miešame asi 2 minúty, kým omáčka nezhustne. Vypražené kuracie krídla podávame s pikantným dipom a hranolčekmi čerstvej zeleniny.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas vyprážania: 15 minút

    Náš tip
    Ak chcete zjemniť pikantný dip, pridajte paradajkovú šťavu alebo kečup.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Chrumkavé krídelká s pikantným dipom

    Lahodné prsia s mozzarellou

    4 porcie

    4 kusy kuracích pŕs ● hladká múka na obaľovanie ● 2 vajcia ● strúhanka ● 2 šalotky ● olivový olej ● za hrsť cherry paradajok ● 2 mozzarelly ● lístky bazalky ● jemne nastrúhaný parmezán na posypanie ● olej na vyprážanie

    Mäso umyjeme, osušíme a hánkami prstov jemne naklepeme. Osolíme, obalíme v múke, rozšľahanom vajci a v strúhanke. Na rozpálenom oleji rezne opečieme a odložíme bokom. Na olivovom oleji opečieme očistené šalotky nakrájané najemno, pridáme cherry paradajky a natrhané lístky bazalky. Časť lístkov odložíme na ozdobenie. Vypražené rezne položíme do zapekacej misky, navrch rozložíme opečené cherry paradajky, zakryjeme plátkami mozzarelly a posypeme parmezánom. Dáme zapiecť na 8 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Podávame napríklad s opečenými zemiakmi.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas vyprážania: 10 minút
    Čas zapekania: 8 minút

    Náš tip
    Po dopečení nechajte mäso odležať prikryté aspoň 5 minút, aby vpilo šťavu z výpeku.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Lahodné prsia s mozzarellou

    Zázvorové kurča na pive

     

    4 porcie

    kôra z 1 biocitróna ● hrsť petržlenovej vňate ● morská soľ ● 100 g tuhého masla ● kúsok čerstvého zázvoru ● 1 kurča ● šťava z 1 citróna ● 200 ml svetlého piva ● 150 až 200 ml kuracieho vývaru ● 1 ČL sušeného zázvoru ● 2 celé hlávky cesnaku ● 4 mladé cibuľky aj s vňaťou ● 1 stredná cibuľa ● trocha múky a citrón na dokončenie

    Nastrúhanú citrónovú kôru zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a so soľou. V tejto zmesi obalíme hrubšie plátky masla, na ne ešte nastrúhame zázvor a ihneď zasunieme pod kožu kurčaťa. Nohy zviažeme kuchynským špagátom, krídla obrátime a zasunieme pod brucho. Kura osolíme zo všetkých strán. Do pekáča nalejeme pivo, vývar, sušený zázvor a premiešame. Vložíme kurča, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme prekrojené hlávky cesnaku, mladé cibuľky a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme 1 a pol hodiny. V polovici pečenia kurča obrátime a často ho polievame vlastnou šťavou. Po upečení vyberieme kurča z pekáča a necháme ho 15 až 20 minút odpočívať na doske. Zatiaľ šťavu zaprášime múkou, pridáme citrón nakrájaný na plátky a chvíľu povaríme. Ak je šťava príliš hustá, prilejeme vývar alebo vodu. Zlejeme cez sitko do nádoby na omáčku. Kurča podávame porciované a preliate touto omáčkou. Vhodnou prílohou je ryža, zemiaky alebo zelenina dusená na pare.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 90 minút

    Náš tip
    Okrem zázvoru môžete kura dokoreniť korením karí alebo kurkumou.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Zázvorové kurča na pive

    Marinované kuracie stehná

    4 porcie

    8 vykostených horných kuracích stehien ● olej ● soľ

    NA MARINÁDU: 1 PL medu ● 3 PL kečupu ● 2 PL balzamového octu ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL sušených provensalských bylín ● soľ

    V miske vymiešame med, kečup, balzamový ocot, olej a ochutíme bylinkami a soľou. Kuracie mäso potrieme marinádou tak, aby sa dostala na všetky miesta. V uzavretej nádobe necháme v chlade marinovať aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc. Marinované mäso rozložíme do pekáča a dáme piecť na 40 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Mäso podlievame vlastnou šťavou, prípadne trochou vody. Upečené mäso podávame s kolieskami opečených zemiakov a s čerstvým listovým šalátom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas marinovania: 3 hodiny
    Čas pečenia: 40 minút

    Ak máte radšej sladkasté  marinády, namiesto balzamového  octu dajte sójovú omáčku,  potom už nemusíte pridávať med.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Marinované kuracie stehná

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.