Opäť neviete, čo variť? Stavte na chutné a rýchlo pripravené kura: 4 recepty ste ešte neskúšali
7. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:10)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Opäť neviete, čo variť? Určite kura. Táto hydina je najobľúbenejšia v slovenských domácnostiach. Jej mäso je chutné, zdravé a rýchlo pripravené.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku

Chrumkavé krídelká s pikantným dipom
3 porcie
9 kuracích krídel ● hladká múka na obaľovanie ● 2 vajcia ● strúhanka ● podrvené kukuričné lupienky ● grilovacie korenie ● olej ● soľ
NA DIP: 3 papričky čili ● 1 strúčik cesnaku ● 50 ml bieleho octu ● 100 g hnedého cukru ● 1 ČL soli ● 1 PL škrobu ● 2 PL vody
OKREM TOHO: mrkva ● šalátová uhorka ● kaleráb ● stopkový zeler
Kuracie krídla umyjeme, osušíme a nasolíme. Strúhanku zmiešame s podrvenými kukuričnými lupienkami v pomere 1 : 1 a primiešame grilovacie korenie. Krídla obalíme v múke, rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vypražíme vo fritéze alebo v hlbokej panvici vo väčšom množstve oleja. Ingrediencie na dip vložíme do mixéra a dobre rozmixujeme. Prelejeme do hrnca a necháme variť asi 5 minút na miernom ohni, aby sa voda odparila. Škrob vymiešame s vodou a prilejeme do hrnca, miešame asi 2 minúty, kým omáčka nezhustne. Vypražené kuracie krídla podávame s pikantným dipom a hranolčekmi čerstvej zeleniny.
Čas prípravy: 35 minút
Čas vyprážania: 15 minút
Náš tip
Ak chcete zjemniť pikantný dip, pridajte paradajkovú šťavu alebo kečup.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Chrumkavé krídelká s pikantným dipom
Lahodné prsia s mozzarellou
4 porcie
4 kusy kuracích pŕs ● hladká múka na obaľovanie ● 2 vajcia ● strúhanka ● 2 šalotky ● olivový olej ● za hrsť cherry paradajok ● 2 mozzarelly ● lístky bazalky ● jemne nastrúhaný parmezán na posypanie ● olej na vyprážanie
Mäso umyjeme, osušíme a hánkami prstov jemne naklepeme. Osolíme, obalíme v múke, rozšľahanom vajci a v strúhanke. Na rozpálenom oleji rezne opečieme a odložíme bokom. Na olivovom oleji opečieme očistené šalotky nakrájané najemno, pridáme cherry paradajky a natrhané lístky bazalky. Časť lístkov odložíme na ozdobenie. Vypražené rezne položíme do zapekacej misky, navrch rozložíme opečené cherry paradajky, zakryjeme plátkami mozzarelly a posypeme parmezánom. Dáme zapiecť na 8 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Podávame napríklad s opečenými zemiakmi.
Čas prípravy: 35 minút
Čas vyprážania: 10 minút
Čas zapekania: 8 minút
Náš tip
Po dopečení nechajte mäso odležať prikryté aspoň 5 minút, aby vpilo šťavu z výpeku.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Lahodné prsia s mozzarellou
Zázvorové kurča na pive
4 porcie
kôra z 1 biocitróna ● hrsť petržlenovej vňate ● morská soľ ● 100 g tuhého masla ● kúsok čerstvého zázvoru ● 1 kurča ● šťava z 1 citróna ● 200 ml svetlého piva ● 150 až 200 ml kuracieho vývaru ● 1 ČL sušeného zázvoru ● 2 celé hlávky cesnaku ● 4 mladé cibuľky aj s vňaťou ● 1 stredná cibuľa ● trocha múky a citrón na dokončenie
Nastrúhanú citrónovú kôru zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a so soľou. V tejto zmesi obalíme hrubšie plátky masla, na ne ešte nastrúhame zázvor a ihneď zasunieme pod kožu kurčaťa. Nohy zviažeme kuchynským špagátom, krídla obrátime a zasunieme pod brucho. Kura osolíme zo všetkých strán. Do pekáča nalejeme pivo, vývar, sušený zázvor a premiešame. Vložíme kurča, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme prekrojené hlávky cesnaku, mladé cibuľky a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme 1 a pol hodiny. V polovici pečenia kurča obrátime a často ho polievame vlastnou šťavou. Po upečení vyberieme kurča z pekáča a necháme ho 15 až 20 minút odpočívať na doske. Zatiaľ šťavu zaprášime múkou, pridáme citrón nakrájaný na plátky a chvíľu povaríme. Ak je šťava príliš hustá, prilejeme vývar alebo vodu. Zlejeme cez sitko do nádoby na omáčku. Kurča podávame porciované a preliate touto omáčkou. Vhodnou prílohou je ryža, zemiaky alebo zelenina dusená na pare.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 90 minút
Náš tip
Okrem zázvoru môžete kura dokoreniť korením karí alebo kurkumou.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zázvorové kurča na pive
Marinované kuracie stehná
4 porcie
8 vykostených horných kuracích stehien ● olej ● soľ
NA MARINÁDU: 1 PL medu ● 3 PL kečupu ● 2 PL balzamového octu ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL sušených provensalských bylín ● soľ
V miske vymiešame med, kečup, balzamový ocot, olej a ochutíme bylinkami a soľou. Kuracie mäso potrieme marinádou tak, aby sa dostala na všetky miesta. V uzavretej nádobe necháme v chlade marinovať aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc. Marinované mäso rozložíme do pekáča a dáme piecť na 40 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Mäso podlievame vlastnou šťavou, prípadne trochou vody. Upečené mäso podávame s kolieskami opečených zemiakov a s čerstvým listovým šalátom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas marinovania: 3 hodiny
Čas pečenia: 40 minút
Ak máte radšej sladkasté marinády, namiesto balzamového octu dajte sójovú omáčku, potom už nemusíte pridávať med.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Marinované kuracie stehná