Orechová torta s gaštanovým krémom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:45)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
30 minút, 8 porcií
Potrebujeme: 5 kus vajce, 150 gram práškový cukor, 1.5 balíček vanilkový cukor, 150 gram hladká múka, 1.5 čajová lyžička prášok do pečiva, 80 gram mleté lieskové oriešky, 200 gram gaštanové pyré, 250 gram termizovaný tvaroh, 1 polievková lyžica višňovica, 50 gram práškový cukor, vlašské orechy v karamele, makrónky, karamelové nite
1.
Vajcia vyšľaháme s 4 PL vody dopenista. Postupne prisypávame práškový a vanilkový cukor a šľaháme aspoň 2 minúty na najvyššom stupni. Preosiatu múku spojíme s orechmi a tiež s práškom do pečiva. Postupne prisypávame a na najnižšom stupni zašľaháme do cesta.
2.
Dve tortové formy s priemerom 18 cm vymastíme maslom a rozdelíme do nich cesto, povrch zarovnáme a pečieme pri 180 °C asi 25 až 30 minút. Potom vyberieme, necháme chladnúť vo forme, vyberieme, preložíme na papier na pečenie a necháme chladnúť na mriežke.
3.
Na krém vymiešame studené gaštanové pyré s tvarohom, cukrom a tiež s lyžicou višňovice.
4.
Upečené korpusy prekrojíme. Natrieme krémom a pospájame. Krémom natierame tak, aby sme príliš nezatreli boky torty. Ak chceme tortu len „polonahú“, môžeme stierkou krém po bokoch trochu rozmazať. Dozdobíme orechmi v karamele, makrónkami a karamelovými nitami.