Orechové kocky
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:44)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
40 minút, 20 porcií
Potrebujeme: 6 kus vajce, 70 gram práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 100 gram mleté vlašské orechy, 40 gram polohrubá múka, 1 štipka sóda bikarbóna, orechy na ozdobu, 160 gram maslo, 120 gram práškový cukor, 6 polievková lyžica silná čierna káva, 100 mililiter uvarená káva, 150 gram práškový cukor
1.
Vajcia rozdelíme a žĺtky vyšľaháme s oboma druhmi cukru do svetlej peny. Pridáme mleté orechy, múku, sódu bikarbónu a premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zamiešame do cesta. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre ho upečieme.
2.
Maslo vyšľaháme dopenista s cukrom. Postupne do peny zašľaháme všetku kávu. Na polevu vymiešame kávu s cukrom.
3.
Vychladnutý korpus vodorovne prekrojíme na polovicu. Spodnú časť natrieme krémom, na ktorý položíme vrchnú časť korpusu. Koláč nakrájame na kocky. Každú kocku polejeme kávovou polevou a navrch položíme polovicu orecha. Necháme v chlade stuhnúť a zaschnúť.