Orechovo-kávový zákusok
25. 10. 2005, 16:28 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:28)

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 1 hodina
Potrebujeme:
Cesto: 5 vajec, 5 lyžíc kryštálového cukru, 5 lyžíc polohrubej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 1 lyžica kakaa, 1 lyžica orechov
Krém: 250 g pomletých orechov, 150 g práškového cukru, 500 ml silnej čiernej kávy, 250 g masla, rum, piškóty, čokoládová poleva
Ako na to:
1. Cesto: Žĺtky s cukrom vymiešame dopenista, pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, kakao, pomleté orechy a tuhý sneh z bielkov. Vypracujeme cesto, ktoré vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech a upečieme. Upečené cesto necháme vychladnúť.
2. Krém: Pomleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a zalejeme takým množstvom kávy (približne 200 ml), aby vznikla hustá zmes. Zmäknuté maslo vymiešame dohladka, spojíme s orechovou hmotou a vypracujeme krém. Vychladnuté cesto pokvapkáme rumom a natrieme polovicou orechového krému.
3. Piškóty namáčame do vychladnutej kávy a poukladáme na krémovú vrstvu. Na piškóty navrstvíme zvyšok krému. Zákusok necháme mierne stuhnúť, potom ho potrieme čokoládovou polevou.