Orechovo–mrkvový koláč
5. 5. 2010, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:27)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 60 minút, čas pečenia: 45 minút, Jeden plech
Potrebujeme:
Cesto: 350 g strúhanej mrkvy, 6 vajec, 150 g kryštálového cukru, 150 g mletých vlašských orechov, 120 g špaldovej hladkej múky, 1 lyžička jedlej sódy, malinový džem, nasekané vlašské orechy na posypanie
Plnka: 250 g krémového tvarohu, 1 vanilínový cukor, 150 ml mlieka, 2 lyžice hrubej múky, za hrsť hrozienok, 1 lyžica rumu
Postup:
1. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Najemno postrúhanú mrkvu zmiešame s cukrom, so žĺtkami a zomletými orechmi. Postupne pridávame múku zmiešanú s jedlou sódou a s dotuha vyšľahaným bielkovým snehom.
2. Cesto rovnomerne rozdelíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 45 minút v mierne vyhriatej rúre. Ešte teplý potrieme džemom a necháme celkom vychladnúť.
3. Medzitým pripravíme plnku z mlieka, cukru, múky, rumu a hrozienok, z ktorých uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí do nej vmiešame tvaroh. Korpus prekrojíme na polovice.
4. Jednu polovicu plátu natrieme plnkou (trochu odložíme bokom) a džemovou stranou druhej polovice ju prekryjeme. Povrch koláča potrieme zvyšným krémom a bohato posypeme nasekanými orechmi.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4