Orechovo-mrkvový koláč s ricottou
21. 6. 2007, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:00)

Zdroj: Archív
NA 1 KOLÁČ Cesto: 200 g mrkvy 300 g hladkej múky 1 lyžičku kypriaceho prášku 1 lyžičku mletej škorice 100 g orechov para 50 g hrozienok 140 g hnedého cukru štipku soli 200 ml slnečnicového oleja 4 veľké vajcia postrúhanú kôru a šťavu z 1 pomaranča tuk na vymastenie formy Krém: 200 g ricotty alebo tvarohu 60 g práškového cukru nastrúhanú kôru z 1/2 pomaranča 2 - 3 lyžice pomarančovej šťavy
POSTUP:
1. Rúru predhrejeme na 170 °C. Okraje formy s priemerom 20 cm potrieme tukom, dno vyložíme papierom na pečenie. 2. Mrkvu očistíme, oškrabeme a postrúhame najemno. Do misy dáme múku, kypriaci prášok a škoricu. Dve tretiny orechov para nasekáme a s hrozienkami vmiešame do múky. Zvyšné orechy pokrájame na plátky a odložíme nabok. 3. V inej mise vymiešame cukor, soľ a olej. Do zmesi primiešame najskôr vajcia, potom mrkvu, pomarančovú šťavu a kôru. Získanú zmes vmiešame do múky. 4. Cesto vložíme do otváracej formy a uhladíme. Pečieme asi 50 minút. Koláč po vybratí z rúry necháme chladnúť 5 minút. Potom ho vyklopíme, odstránime papier na pečenie a necháme celkom vychladnúť. 5. Na krém vymiešame dohladka ricottu s cukrom, pomarančovou šťavou a kôrou. Koláč dáme na rovnú misu a navrch hojne natrieme ricottový krém, ktorého povrch posypeme plátkami orechov. Zľahka prikrytý koláč vydrží v chladničke až 3 dni.