Na prípravu 10 kúskov potrebujeme:

  • 150 g celých lieskových orieškov 
  • 150 g nugátu 
  • 450 g rastlinného tuku na pečenie
  • 2 balíčky vanilínového cukru 
  • 250 g kryštálového cukru 
  • 6 vajec 
  • 450 g hladkej múky 
  • 1 balíček prášku do pečiva 
  • 110 ml mlieka
  •  2 PL kakaa 
  • 250 g horkej čokoládovej polevy 
  • 1 PL oleja 
  • tuk na vymastenie formy

Postup

1. Všetky potrebné suroviny si pripravíme, odmeriame a odvážime. Väčšiu formu na chlieb (alebo dve menšie) vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie.
2. Lieskovce opekáme na panvici bez oleja, až kým nezačnú rozvoniavať. Potom ich preložíme na kuchynskú utierku a silno pošúchame, aby sa oddelila hnedá šupka.
3. Opečené lieskovce nasekáme nožom. Nugát nakrájame na väčšie kúsky a rúru vyhrejeme na 175 °C.
4. Rastlinný tuk nakrájame a spolu s vanilínovým a kryštálovým cukrom vymiešame dopenista. Po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a 80 ml mlieka.
5. Cesto rozdelíme na dve časti. Kakao zmiešame spolu so zvyšným mliekom a zmes zapracujeme do jednej časti cesta. Orechy a nugát zamiešame do kakaového cesta.
6. Obe cestá striedavo naplníme do formy a vidličkou špirálovito premiešame. Pečieme asi 60 minút. Polevu roztopíme, zmiešame s olejom a nalejeme na vychladnutý koláč. Môžeme ozdobiť orieškami.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 60 minút

Krok 1
Zdroj: Dušan Křístek
Krok 2
Zdroj: Dušan Křístek
Krok 3
Zdroj: Dušan Křístek
Krok 4
Zdroj: Dušan Křístek
Krok 5
Zdroj: Dušan Křístek