Orechy + čokoláda? MŇAM dvojica, ktorá vám dodá energiu aj endorfíny: Tento koláč si zamilujete
26. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:10)

Zdroj: Dušan Křístek
Orechy a čokoláda – dvojka, ktorá sa k sebe dokonale hodí. V chrumkavom dvojfarebnom chlebíku si ich vychutnáte trebárs aj na desiatu.

Zdroj: Petra Mitringová
Na prípravu 10 kúskov potrebujeme:
- 150 g celých lieskových orieškov
- 150 g nugátu
- 450 g rastlinného tuku na pečenie
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 250 g kryštálového cukru
- 6 vajec
- 450 g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 110 ml mlieka
- 2 PL kakaa ";i:10;s:39:"250 g horkej čokoládovej polevy ";i:11;s:16:"1 PL oleja ";i:12;s:23:"tuk na vymastenie formy
Postup
1. Všetky potrebné suroviny si pripravíme, odmeriame a odvážime. Väčšiu formu na chlieb (alebo dve menšie) vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie.
2. Lieskovce opekáme na panvici bez oleja, až kým nezačnú rozvoniavať. Potom ich preložíme na kuchynskú utierku a silno pošúchame, aby sa oddelila hnedá šupka.
3. Opečené lieskovce nasekáme nožom. Nugát nakrájame na väčšie kúsky a rúru vyhrejeme na 175 °C.
4. Rastlinný tuk nakrájame a spolu s vanilínovým a kryštálovým cukrom vymiešame dopenista. Po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a 80 ml mlieka.
5. Cesto rozdelíme na dve časti. Kakao zmiešame spolu so zvyšným mliekom a zmes zapracujeme do jednej časti cesta. Orechy a nugát zamiešame do kakaového cesta.
6. Obe cestá striedavo naplníme do formy a vidličkou špirálovito premiešame. Pečieme asi 60 minút. Polevu roztopíme, zmiešame s olejom a nalejeme na vychladnutý koláč. Môžeme ozdobiť orieškami.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: Dušan Křístek
Krok 1
Zdroj: Dušan Křístek
Krok 2
Zdroj: Dušan Křístek
Krok 3
Zdroj: Dušan Křístek
Krok 4
Zdroj: Dušan Křístek
Krok 5