Krehký snehový koláč

12 kúskov

NA KORPUS: 7 bielkov ● 350 g mletých vlašských orechov (+ nasekané na ozdobu) ● 250 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 PL hrubej múky

NA PLNKU: 7 žĺtkov ● 120 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 3 PL kakaa ● 3 PL vody ● 250 g masla

Urobíme korpus. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom. Pridáme mleté orechy, vanilkový cukor a hrubú múku. Hmotu vylejeme na vymastený a pomúčený plech. Pečieme 10 až 12 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Na krém vyšľaháme žĺtky s práškovým aj vanilkovým cukrom v nádobe nad parou. Pridáme kakao a 3 lyžice vody. Dobre vymiešame. Maslo vymiešame zvlášť a potom ho po lyžiciach zapracujeme do vychladnutého krému. Upečený a ešte teplý korpus rozkrojíme na tri časti. Prvý plát potrieme krémom, zakryjeme ho druhým plátom a postup zopakujeme. Vrchný plát aj boky plátov takisto potrieme krémom. Nakoniec koláč posypeme nasekanými orechmi.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 12 minút

Krehký snehový koláč
Zdroj: archív Dobré jedlo

Mrkvový koláč s pekanovými orechmi

4 kúsky

100 g pekanových orechov ● 170 g mrkvy ● 140 g polohrubej špaldovej múky ● 2 ČL mletej škorice ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 120 g krupicového cukru ● 2 veľké vajcia ● 140 ml rastlinného oleja ● 100 g hrozienok ● kôra z jedného pomaranča ● javorový sirup na poliatie (nemusí byť)

Rúru predhrejeme na 180 °C. Dno nízkej okrúhlej koláčovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie, boky potrieme tukom a vysypeme múkou. Pekanové orechy nahrubo podrvíme, 12 celých odložíme na ozdobenie koláča. Mrkvu očistíme, umyjeme a nastrúhame najemno. V mise zmiešame preosiatu múku, škoricu, sódu bikarbónu, cukor a podrvené orechy. V malej miske rozšľaháme vajíčka s olejom. Nalejeme ich do múčnej zmesi a dobre premiešame. Do cesta primiešame mrkvu, hrozienka a nastrúhanú pomarančovú kôru. Cesto vylejeme do formy, uhladíme povrch a naň rozložíme celé pekanové orechy, aby okolo okraja vytvorili kruh. Pečieme asi 40 minút. Koláč dáme na kuchynskú mriežku, aby mierne vychladol. Pred servírovaním ho zľahka pokvapkáme javorovým sirupom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút

Mrkvový koláč s pekanovými orechmi
Zdroj: archív Dobré jedlo

Orechovo-karamelová torta

12 až 15 kúskov

NA KORPUSY (4 ks): 12 vajec ● 12 PL práškového cukru ● 12 PL mletých vlašských orechov ● 6 PL polohrubej múkyNA KRÉM: 500 g masla ● 1 konzerva karamelového kondenzovaného mlieka

NA POLEVU: 80 g masla ● 80 g práškového cukru ● 2 PL kvalitného kakaa ● 1 PL plnotučného mlieka ● 1 PL kukuričného škrobu (možno nebude treba)

OKREM TOHO: hrozienka ● káva ● um ● domáci višňový džem ● mleté orechy

Štyri formy s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme olejom a vysypeme múkou. Do misky s teplou vodou namočíme hrozienka. Do peny vyšľaháme 6 žĺtkov a 6 PL práškového cukru. Pridáme 6 PL mletých orechov a 3 PL múky. Všetko spolu premiešame. Zo 6 bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho vmiešame do pripravenej zmesi. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch pripravených foriem a pečieme pri teplote  175 °C asi 20 minút. Necháme dobre vychladnúť na doske posypanej práškovým cukrom. Rovnakým spôsobom pripravíme ďalšie dva korpusy. Na krém nakrájame zmäknuté maslo na menšie kúsky a vyšľaháme spolu s kondenzovaným mliekom dohladka. Do 100 ml vychladnutej kávy pridáme lyžicu umu. Zlejeme vodu z hrozienok. Prvý korpus potrieme karamelovým krémom. Naň položíme druhý korpus a jemne ho pritlačíme. Lyžičkou naberieme kávu s umom a opatrne kropíme korpus, potom ho potrieme višňovým džemom a karamelovým krémom. Položíme tretí korpus. Opäť jemne pritlačíme, potrieme krémom a posypeme hrozienkami. Prikryjeme posledným korpusom a tortu zo všetkých strán potrieme zvyškom krému. Boky obsypeme mletými orechmi. Na polevu rozpustíme maslo. Pridáme práškový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Primiešame kakao a mlieko. Ak treba, pridáme aj kukuričný škrob. Vymiešame dohladka a polejeme vrch torty. Dáme do chladničky na 12 hodín.

Čas prípravy: 2 hodiny
Čas pečenia: 20 minút/1 korpus
Čas chladenia: 12 hodín

Orechovo-karamelová torta
Zdroj: archív Dobré jedlo

Cícerový koláč s čokoládou

12 kúskov

500 g cícera ● 1 hrnček ovsených vločiek ● 1 väčšie jablko ● 4 až 5 PL medu ● 4 PL repkového oleja ● 1 hrnček vlašských orechov nasekaných nahrubo ● 2 vajcia ● 1 ČL mletej škorice ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 90 g horkej čokolády ● marhuľový alebo pomarančový džem na potretie ● polovice jadier vlašských orechov na ozdobu ● šľahačka na servírovanie (nemusí byť)

Cícer namočíme na 12 hodín do vody. Potom vodu zlejeme a cícer najemno rozmixujeme, pridáme ovsené vločky, nastrúhané jablko, med, olej a premiešame. Do hmoty ešte zapracujeme nasekané orechy, vajcia, škoricu a sódu bikarbónu. Jemne zamiešame aj nasekanú čokoládu a rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prvých 30 minút pečieme koláč pri teplote 200 °C prikrytý papierom na pečenie. Potom ho odokryjeme a dopekáme ešte 15 minút pri teplote 190 °C. Po upečení a miernom vychladnutí koláč potrieme vymiešaným marhuľovým džemom, pokrájame ho na rezy a každý kúsok ozdobíme polovicou orecha.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 45 minút

Cícerový koláč s čokoládou
Zdroj: archív Dobré jedlo