Reklama

Orechy sú náš národný poklad a koláče z nich sú priam božské: Vyskúšajte 4 nové recepty, mňam

krehký snehový koláč s orechmi

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Sladké, chrumkavé a lahodné. A tak vám prinášame nové recepty, ktoré majú veľkú šancu stať sa vo vašej rodine tými najobľúbenejšími.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sladký koláčik na pochmúrne jesenné dni: ČOKOTORTA s gaštanovým pyré!
    Zdroj: Dušan Křístek

    Krehký snehový koláč

    12 kúskov

    NA KORPUS: 7 bielkov ● 350 g mletých vlašských orechov (+ nasekané na ozdobu) ● 250 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 PL hrubej múky

    NA PLNKU: 7 žĺtkov ● 120 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 3 PL kakaa ● 3 PL vody ● 250 g masla

    Urobíme korpus. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom. Pridáme mleté orechy, vanilkový cukor a hrubú múku. Hmotu vylejeme na vymastený a pomúčený plech. Pečieme 10 až 12 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Na krém vyšľaháme žĺtky s práškovým aj vanilkovým cukrom v nádobe nad parou. Pridáme kakao a 3 lyžice vody. Dobre vymiešame. Maslo vymiešame zvlášť a potom ho po lyžiciach zapracujeme do vychladnutého krému. Upečený a ešte teplý korpus rozkrojíme na tri časti. Prvý plát potrieme krémom, zakryjeme ho druhým plátom a postup zopakujeme. Vrchný plát aj boky plátov takisto potrieme krémom. Nakoniec koláč posypeme nasekanými orechmi.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Krehký snehový koláč

    Mrkvový koláč s pekanovými orechmi

    4 kúsky

    100 g pekanových orechov ● 170 g mrkvy ● 140 g polohrubej špaldovej múky ● 2 ČL mletej škorice ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 120 g krupicového cukru ● 2 veľké vajcia ● 140 ml rastlinného oleja ● 100 g hrozienok ● kôra z jedného pomaranča ● javorový sirup na poliatie (nemusí byť)

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Dno nízkej okrúhlej koláčovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie, boky potrieme tukom a vysypeme múkou. Pekanové orechy nahrubo podrvíme, 12 celých odložíme na ozdobenie koláča. Mrkvu očistíme, umyjeme a nastrúhame najemno. V mise zmiešame preosiatu múku, škoricu, sódu bikarbónu, cukor a podrvené orechy. V malej miske rozšľaháme vajíčka s olejom. Nalejeme ich do múčnej zmesi a dobre premiešame. Do cesta primiešame mrkvu, hrozienka a nastrúhanú pomarančovú kôru. Cesto vylejeme do formy, uhladíme povrch a naň rozložíme celé pekanové orechy, aby okolo okraja vytvorili kruh. Pečieme asi 40 minút. Koláč dáme na kuchynskú mriežku, aby mierne vychladol. Pred servírovaním ho zľahka pokvapkáme javorovým sirupom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Mrkvový koláč s pekanovými orechmi

    Orechovo-karamelová torta

    12 až 15 kúskov

    NA KORPUSY (4 ks): 12 vajec ● 12 PL práškového cukru ● 12 PL mletých vlašských orechov ● 6 PL polohrubej múkyNA KRÉM: 500 g masla ● 1 konzerva karamelového kondenzovaného mlieka

    NA POLEVU: 80 g masla ● 80 g práškového cukru ● 2 PL kvalitného kakaa ● 1 PL plnotučného mlieka ● 1 PL kukuričného škrobu (možno nebude treba)

    OKREM TOHO: hrozienka ● káva ● um ● domáci višňový džem ● mleté orechy

    Štyri formy s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme olejom a vysypeme múkou. Do misky s teplou vodou namočíme hrozienka. Do peny vyšľaháme 6 žĺtkov a 6 PL práškového cukru. Pridáme 6 PL mletých orechov a 3 PL múky. Všetko spolu premiešame. Zo 6 bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho vmiešame do pripravenej zmesi. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch pripravených foriem a pečieme pri teplote  175 °C asi 20 minút. Necháme dobre vychladnúť na doske posypanej práškovým cukrom. Rovnakým spôsobom pripravíme ďalšie dva korpusy. Na krém nakrájame zmäknuté maslo na menšie kúsky a vyšľaháme spolu s kondenzovaným mliekom dohladka. Do 100 ml vychladnutej kávy pridáme lyžicu umu. Zlejeme vodu z hrozienok. Prvý korpus potrieme karamelovým krémom. Naň položíme druhý korpus a jemne ho pritlačíme. Lyžičkou naberieme kávu s umom a opatrne kropíme korpus, potom ho potrieme višňovým džemom a karamelovým krémom. Položíme tretí korpus. Opäť jemne pritlačíme, potrieme krémom a posypeme hrozienkami. Prikryjeme posledným korpusom a tortu zo všetkých strán potrieme zvyškom krému. Boky obsypeme mletými orechmi. Na polevu rozpustíme maslo. Pridáme práškový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Primiešame kakao a mlieko. Ak treba, pridáme aj kukuričný škrob. Vymiešame dohladka a polejeme vrch torty. Dáme do chladničky na 12 hodín.

    Čas prípravy: 2 hodiny
    Čas pečenia: 20 minút/1 korpus
    Čas chladenia: 12 hodín

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Orechovo-karamelová torta

    Cícerový koláč s čokoládou

    12 kúskov

    500 g cícera ● 1 hrnček ovsených vločiek ● 1 väčšie jablko ● 4 až 5 PL medu ● 4 PL repkového oleja ● 1 hrnček vlašských orechov nasekaných nahrubo ● 2 vajcia ● 1 ČL mletej škorice ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 90 g horkej čokolády ● marhuľový alebo pomarančový džem na potretie ● polovice jadier vlašských orechov na ozdobu ● šľahačka na servírovanie (nemusí byť)

    Cícer namočíme na 12 hodín do vody. Potom vodu zlejeme a cícer najemno rozmixujeme, pridáme ovsené vločky, nastrúhané jablko, med, olej a premiešame. Do hmoty ešte zapracujeme nasekané orechy, vajcia, škoricu a sódu bikarbónu. Jemne zamiešame aj nasekanú čokoládu a rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prvých 30 minút pečieme koláč pri teplote 200 °C prikrytý papierom na pečenie. Potom ho odokryjeme a dopekáme ešte 15 minút pri teplote 190 °C. Po upečení a miernom vychladnutí koláč potrieme vymiešaným marhuľovým džemom, pokrájame ho na rezy a každý kúsok ozdobíme polovicou orecha.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Cícerový koláč s čokoládou

     

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.