Paradajková polievka s parenicou

4 porcie

500 g zrelých paradajok ● 20 g masla ● 20 g hladkej múky● 1 malá cibuľa ● 600 ml zeleninového vývaru ● soľ● mleté biele korenie ● pomarančová šťava (alebo cukorna dochutenie) ● 1 parenica a bazalka na ozdobu

Paradajky umyjeme a nakrájame. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Pridáme nastrúhanú cibuľu a krátko opražíme. Zalejeme vývarom. Do hrnca pridáme paradajky a varíme. Keď sú uvarené, prepasírujeme ich cez sito do polievky a dochutíme pomarančovou šťavou alebo cukrom, soľou a korením. Na tanieri ju ozdobíme natrhanou parenicou a lístkami bazalky.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Paradajková polievka s parenicou
Zdroj: archív Dobré jedlo