Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ostala vám ryža z obeda? Nevyhadzujte ju! Skúste TIETO super recepty a zasýtite celú rodinu!

Varená ryža

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nerady vyhadzujete nezjedené jedlo, nad ktorým vaša rodina ohŕňala nos? Tak to nerobte! Máme pre vás novú rubriku, v ktorej vám dáme skvelé tipy, ako zvyšky spracovať v chutných receptoch. Odteraz sa všetko zje!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nepečený koláč s mliečnou ryžou a čučoriedkami krok za krokom

    Ryžový jogurt s ovocím

    2 porcie

    160 g varenej ryže ● 200 g bieleho jogurtu ● 200 g čerstvého ovocia ● vanilkový cukor ● mletá škorica

    Jogurt vymiešame s vanilkovým cukrom a so škoricou podľa chuti. Ovocie nakrájame na menšie kúsky. Do pohára ukladáme vrstvu jogurtu, ryže a ovocia. Dáme aspoň na hodinu do chladničky, aby sa chute prepojili.

    Čas prípravy: 10 minút

    Zdroj: shutterstock

    Ryžový jogurt s ovocím

    Ázijská pražená ryža s kuracím mäsom

    2 porcie

    120 g varenej ryže ● 200 g kuracích pŕs● 1 šalotka ● 1 strúčik cesnaku● 250 g mrkvy ● 100 g zelenej fazuľky● 2 vajcia ● 3 PL arašidového oleja● 150 g hrášku ● 1 ČL kurkumy ● soľ● mleté čierne korenie ● čili podľa chuti

    Kuracie mäso nakrájame na rezančeky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Vajcia rozklepneme a vymiešame vidličkou. Na hlbokej panvici rozpálime 2 PL arašidového oleja a opečieme na ňom kuracie mäso. Pridáme cibuľu a cesnak a krátko opražíme. Zamiešame mrkvu, hrášok a fazuľky a spolu opekáme asi 4 minúty nachrumkavo. Zamiešame ryžu a kurkumu a krátko opekáme. Dochutíme trochou soli, čiernym korením a sójovou omáčkou. Zmes vareškou zhrnieme k okrajom panvice, do stredu nalejeme zvyšok arašidového oleja, vlejeme rozmiešané vajcia a vareškou urobíme praženicu. Až potom zamiešame a krátko opekáme. Pred podávaním môžeme posypať opečenými arašidmi a koriandrovou vňaťou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: shutterstock

    Ázijská pražená ryža s kuracím mäsom

    Jablkový nákyp

    4 porcie

    210 g hladkej múky ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● štipka škorice● 150 g varenej ryže ● 1 vajce● 75 g trstinového cukru● 75 g repkového oleja ● 120 g bieleho jogurtu ● 1 PL minerálnej vody● 2 vajcia ● javorový sirup na poliatie

    V miske vymiešame jogurt s cukrom, olejom a vajcom. Zmiešame múku s práškom do pečiva, so soľou, škoricou a s pudingovým práškom. Potom vmiešame spolu s ryžou a trochou minerálnej vody do vajcovej zmesi. Jablká ošúpeme a dužinu jedného nakrájame na menšie kocky, pričom druhé jablko nakrájame na tenké mesiačiky. Jablko nakrájané na kocky zamiešame do cesta a nalejeme do formy s priemerom asi 16 cm, ktorú sme vytreli maslom. Navrch poukladáme jablkové mesiačiky a dáme piecť pri teplote 180 °C na 45 až 50 minút. Pred podávaním polejeme javorovým sirupom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: © StockFood

    ilustračná foto

    Frittata s hráškom

    4 porcie

    1 šálka (400 ml) varenej ryže● 200 g hrášku ● 1 cibuľa ● 1/2 zväzku zelenej špargle ● 8 vajec ● 150 ml mlieka ● soľ ● mleté čierne korenie ● nasekaná petržlenová vňať ● 1 PL oleja

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Cibuľu a papriku očistíme a nasekáme nadrobno. Vajcia vymiešame s mliekom, bylinkami, so soľou a s korením. V mise zmiešame ryžu so zeleninou a nasypeme do formy alebo ohňovzdornej panvice vytretej olejom. Zalejeme vajcovou zmesou a dáme piecť na 20 až 30 minút, kým sa vajcia nezrazia. Vyberieme, nakrájame a podávame so šalátom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: shutterstock

    Frittata s hráškom

    Ryžové placky

    4 porcie

    180 g varenej ryže ● 80 g hladkej múky ● 80 g tvrdého syra ● 2 vajcia ● mleté čierne korenie ● cibuľa ● bylinky a cesnak podľa chuti ● 3 až 4 PL strúhanej zeleniny (mrkva, cuketa)

    Do misy dáme ryžu, múku, nastrúhaný syr a vajcia. Dobre premiešame. Podľa chuti môžeme pridať aj prelisovaný cesnak, nasekanú cibuľu, bylinky alebo nastrúhanú zeleninu. Zmes dochutíme soľou a korením. Podľa potreby pridáme viac múky. Na panvici rozpálime olej. Z cesta pomúčenými rukami vyformujeme placky, ktoré vyprážame na oleji z oboch strán dozlatista.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas vyprážania: 5 minút/1 kus

    Zdroj: archiv

    Ryžové placky (ilustračná foto)

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.