Ostala vám ryža z obeda? Nevyhadzujte ju! Skúste TIETO super recepty a zasýtite celú rodinu!
13. 4. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:28)

Zdroj: shutterstock
Nerady vyhadzujete nezjedené jedlo, nad ktorým vaša rodina ohŕňala nos? Tak to nerobte! Máme pre vás novú rubriku, v ktorej vám dáme skvelé tipy, ako zvyšky spracovať v chutných receptoch. Odteraz sa všetko zje!

Ryžový jogurt s ovocím
2 porcie
160 g varenej ryže ● 200 g bieleho jogurtu ● 200 g čerstvého ovocia ● vanilkový cukor ● mletá škorica
Jogurt vymiešame s vanilkovým cukrom a so škoricou podľa chuti. Ovocie nakrájame na menšie kúsky. Do pohára ukladáme vrstvu jogurtu, ryže a ovocia. Dáme aspoň na hodinu do chladničky, aby sa chute prepojili.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Ryžový jogurt s ovocím
Ázijská pražená ryža s kuracím mäsom
2 porcie
120 g varenej ryže ● 200 g kuracích pŕs● 1 šalotka ● 1 strúčik cesnaku● 250 g mrkvy ● 100 g zelenej fazuľky● 2 vajcia ● 3 PL arašidového oleja● 150 g hrášku ● 1 ČL kurkumy ● soľ● mleté čierne korenie ● čili podľa chuti
Kuracie mäso nakrájame na rezančeky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Vajcia rozklepneme a vymiešame vidličkou. Na hlbokej panvici rozpálime 2 PL arašidového oleja a opečieme na ňom kuracie mäso. Pridáme cibuľu a cesnak a krátko opražíme. Zamiešame mrkvu, hrášok a fazuľky a spolu opekáme asi 4 minúty nachrumkavo. Zamiešame ryžu a kurkumu a krátko opekáme. Dochutíme trochou soli, čiernym korením a sójovou omáčkou. Zmes vareškou zhrnieme k okrajom panvice, do stredu nalejeme zvyšok arašidového oleja, vlejeme rozmiešané vajcia a vareškou urobíme praženicu. Až potom zamiešame a krátko opekáme. Pred podávaním môžeme posypať opečenými arašidmi a koriandrovou vňaťou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Ázijská pražená ryža s kuracím mäsom
Jablkový nákyp
4 porcie
210 g hladkej múky ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● štipka škorice● 150 g varenej ryže ● 1 vajce● 75 g trstinového cukru● 75 g repkového oleja ● 120 g bieleho jogurtu ● 1 PL minerálnej vody● 2 vajcia ● javorový sirup na poliatie
V miske vymiešame jogurt s cukrom, olejom a vajcom. Zmiešame múku s práškom do pečiva, so soľou, škoricou a s pudingovým práškom. Potom vmiešame spolu s ryžou a trochou minerálnej vody do vajcovej zmesi. Jablká ošúpeme a dužinu jedného nakrájame na menšie kocky, pričom druhé jablko nakrájame na tenké mesiačiky. Jablko nakrájané na kocky zamiešame do cesta a nalejeme do formy s priemerom asi 16 cm, ktorú sme vytreli maslom. Navrch poukladáme jablkové mesiačiky a dáme piecť pri teplote 180 °C na 45 až 50 minút. Pred podávaním polejeme javorovým sirupom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: © StockFood
ilustračná foto
Frittata s hráškom
4 porcie
1 šálka (400 ml) varenej ryže● 200 g hrášku ● 1 cibuľa ● 1/2 zväzku zelenej špargle ● 8 vajec ● 150 ml mlieka ● soľ ● mleté čierne korenie ● nasekaná petržlenová vňať ● 1 PL oleja
Rúru predhrejeme na 180 °C. Cibuľu a papriku očistíme a nasekáme nadrobno. Vajcia vymiešame s mliekom, bylinkami, so soľou a s korením. V mise zmiešame ryžu so zeleninou a nasypeme do formy alebo ohňovzdornej panvice vytretej olejom. Zalejeme vajcovou zmesou a dáme piecť na 20 až 30 minút, kým sa vajcia nezrazia. Vyberieme, nakrájame a podávame so šalátom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
Frittata s hráškom
Ryžové placky
4 porcie
180 g varenej ryže ● 80 g hladkej múky ● 80 g tvrdého syra ● 2 vajcia ● mleté čierne korenie ● cibuľa ● bylinky a cesnak podľa chuti ● 3 až 4 PL strúhanej zeleniny (mrkva, cuketa)
Do misy dáme ryžu, múku, nastrúhaný syr a vajcia. Dobre premiešame. Podľa chuti môžeme pridať aj prelisovaný cesnak, nasekanú cibuľu, bylinky alebo nastrúhanú zeleninu. Zmes dochutíme soľou a korením. Podľa potreby pridáme viac múky. Na panvici rozpálime olej. Z cesta pomúčenými rukami vyformujeme placky, ktoré vyprážame na oleji z oboch strán dozlatista.
Čas prípravy: 15 minút
Čas vyprážania: 5 minút/1 kus
Zdroj: archiv
Ryžové placky (ilustračná foto)