Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ovocné knedličky od mamičky: Neviete sa ich dojesť? Ochutnajte 6 variácií tohto úžasného jedla

Čučoriedkové z kysnutého cesta

Zdroj: Photographer: Dano Veselsky

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Guľka ku guľke a v nich ukryté šťavnaté sezónne ovocie – môže byť niečo lepšie? Ak sa ich neviete dojesť, máme pre vás úžasné variácie tohto skvelého jedla.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Priniesli ste si domov košík plný HÚB?! Tento sýty koláč poteší každého hladoša...

    Tvarohové s jahodami

    4 porcie

    500 g tvarohu ● 2 celé vajcia ● 2 PL práškového cukru ● 50 g masla ● štipka soli ● detská krupica podľa potreby

    NA DOCHUTENIE: jahody ● citrónová šťava ● práškový cukor

    V miske zmiešame tvaroh, vajcia, cukor, maslo a štipku soli. Do zmesi pridávame krupicu a miešame, kým nevznikne nelepivé mäkké cesto. Cesto necháme chvíľu odpočívať, nech krupica nasiakne. Z cesta vytvarujeme valček a nakrájame ho na kúsky, do nich zabalíme ovocie. Vlhkými rukami vytvarujeme guľky a obalíme ich v krupici. Guľky varíme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu – trvá to asi 10 minút. Jemne miešame, aby sa neprilepili ku dnu hrnca. Uvarené guľky vyberieme dierkovanou lyžicou. Počas varenia pripravíme ovocnú omáčku. Ovocie rozmixujeme, podľa chuti pridáme cukor, prípadne citrónovú šťavu. Omáčku prepasírujeme cez jemné sitko.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Náš tip
    Ak máte rady hustejšiu ovocnú omáčku, ovocie krátko povarte a zahustite zemiakovým škrobom.

    Pohánkové s čerešňami

    4 porcie

    400 ml mlieka ● 150 g pohánkovej krupice ● 1 vajce ● 20 g prírodného cukru ● štipka soli ● 100 g pohánkovej múky ● veľké vykôstkované čerešne

    NA DOCHUTENIE: hrudkovitý tvaroh ● 50 g masla ● prírodný cukor na posypanie

    Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Potom do nej vmiešame vajce, cukor, štipku soli a pohánkovú múku. Vypracujeme hladké cesto. Do misky nasypeme pohánkovú krupicu (alebo hrubú múku). Lyžicou odoberáme z cesta väčšie kusy a hádžeme ich do misy s krupicou. Do každého kúska vtlačíme čerešňu a vytvarujeme guľku. Guľky varíme asi 7 minút vo veľkom hrnci vo vriacej osolenej vode. Potom ich vyberieme dierkovanou varechou. Podávame posypané tvarohom, preliate rozpusteným maslom a dochutené prírodným cukrom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Náš tip
    Vyskúšajte posýpku zo strúhanky. Mierne ju opražte na masle a pridajte cukor.

    Zdroj: Photographer: Dano Veselsky

    Pohánkové s čerešňami

    Hrnčekové ríbezľové

    4 porcie

    2 vajcia ● 200 g polohrubej múky ● 250 ml mlieka ● štipka soli ● 300 g červených ríbezlí

    NA DOCHUTENIE: 2 balíky vanilkového krému ● práškový cukor ● 125 g masla

    V miske zmiešame žĺtky, múku, mlieko a štipku soli. Nakoniec pridáme sneh vyšľahaný z 2 bielkov. Štvrťlitrové ohňovzdorné hrnčeky (alebo misky) vymažeme maslom, vysypeme múkou a striedavo plníme cestom a ríbezľami. Vrstvy striedame, ale posledná by mala byť vrstva cesta. Do širokého hrnca vložíme naparovaciu podložku, na ňu naskladáme naplnené hrnčeky. Nalejeme vodu asi do polovice výšky hrnčekov. Pod pokrievkou varíme 35 minút. Potom obsah vyklopíme z hrnčekov na tanier a nakrájame. Podávame posypané cukrom, preliate vanilkovým krémom a rozpusteným maslom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: Photographer: Dano Veselsky

    Hrnčekové ríbezľové

    Čučoriedkové z odpaľovaného cesta

    4 až 5 porcií

    500 ml mlieka ● štipka soli ● 100 g masla ● 300 g hrubej múky + na posypanie dosky ● 2 vajcia ● 500 g čučoriedok ● trstinový cukor

    NA DOCHUTENIE: 150 g perníka na strúhanie ● 100 g práškového cukru na posypanie ● 100 g masla

    V hrnci s nepriľnavým dnom privedieme do varu mlieko so 100 g masla a štipkou soli. Prisypeme múku a rýchlo premiešame, aby sa nevytvorili hrčky. Na miernom ohni miešame, kým cesto nezhustne a neprestane sa lepiť na varešku a steny hrnca. Potom stiahneme z plameňa a cesto necháme v hrnci vychladnúť. Do vychladnutého cesta zapracujeme vajcia a vyklopíme ho na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Zapracujeme doň toľko múky, aby bolo hladké a nelepivé. Z cesta vyvaľkáme valček a rozdelíme ho na 24 dielikov. Z každého vytvoríme placku, do nej zabalíme za lyžičku čučoriedok – predtým ich ešte posypeme trochou trstinového cukru. Vytvarujeme guľky a preložíme ich na zľahka pomúčený tanier. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu a mierne ju osolíme. Guľky vkladáme do vriacej vody. Po vyplávaní na hladinu varíme ešte asi 3 minúty (záleží na ich veľkosti), potom guľky vyberieme dierkovanou varechou. Podávame posypané nastrúhaným perníkom a cukrom a preliate zvyšným rozpusteným maslom.

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas varenia: 3 minúty

    Zdroj: Photographer: Dano Veselsky

    Čučoriedkové z odpaľovaného cesta

    Čučoriedkové z kysnutého cesta

    4 až 6 porcií

    500 g polohrubej múky ● 30 g čerstvého droždia ● 300 ml mlieka ● 60 g kryštálového cukru ● 2 vajcia ● štipka soli ● 500 g čerstvých čučoriedok

    NA DOCHUTENIE: 50 g masla ● 200 ml smotany na šľahanie ● tabuľka tmavej čokolády alebo hotová čokoládová poleva

    Do misy preosejeme múku. Uprostred urobíme jamku a rozdrobíme do nej droždie. Prilejeme asi 100 ml vlažného mlieka a na teplom mieste necháme chvíľu peniť. Potom prisypeme cukor, pridáme vajcia a prilejeme zvyšok mlieka. Zľahka osolíme. Varechou vypracujeme cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. Z vykysnutého cesta odkrajujeme lyžicou kúsky cesta. Vytvarujeme z nich placky. Do každej vložíme za lyžicu čučoriedok. Zabalíme, vytvarujeme guľky a necháme ešte 15 minút odpočívať zakryté čistou utierkou. Pripravené guľky varíme v osolenej vriacej vode asi 14 minút. Medzitým vyšľaháme šľahačku a necháme rozpustiť čokoládu. Guľky vyberieme dierkovanou varechou a prepichneme, aby z nich vyšla para. Rozdelíme na taniere, prelejeme rozpusteným maslom a podávame ozdobené šľahačkou a rozpustenou čokoládou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas kysnutia: 45 minút
    Čas varenia: 14 minút

    Zdroj: Photographer: Dano Veselsky

    Čučoriedkové z kysnutého cesta

    Slivkové zo zemiakového cesta

    4 porcie

    500 g múčnych zemiakov ● asi 200 g hrubej múky ● 1 vajce ● 1 žĺtok ● väčšia štipka soli ● 10 až 15 vykôstkovaných sliviek

    NA DOCHUTENIE: 50 g masla ● 2 PL mletého maku ● 2 PL práškového cukru

    Zemiaky v šupke uvaríme domäkka. Necháme ich úplne vychladnúť, potom ich olúpeme a najemno nastrúhame alebo prelisujeme. K nastrúhaným zemiakom pridáme múku, vajce, žĺtok a väčšiu štipku soli. Vypracujeme mäkké cesto, ak je cesto príliš riedke, pridáme trocha múky. Z cesta oddeľujeme rovnako veľké kúsky a vytvarujeme z nich placky. Do nich starostlivo zabalíme slivku. So zemiakovým cestom pracujeme rýchlo, pretože začne rednúť. Guľky varíme 7 až 8 minút vo veľkom hrnci vo vriacej osolenej vode. Potom ich vyberieme dierkovanou varechou. Podávame posypané makom a cukrom a preliate rozpusteným maslom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 28 minút

    Náš tip
    Slivkové knedle môžete pokojne aj zamraziť. Niet lepšieho jedla uprostred týždňa!

    Ak vám zostalo priveľa cesta, urobte  z neho šúľance, ktoré môžete podávať  so strúhankou, s tvarohom alebo makom.

    Zdroj: Photographer: Dano Veselsky

    Slivkové zo zemiakového cesta

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.