Ovocné knedličky od mamičky: Neviete sa ich dojesť? Ochutnajte 6 variácií tohto úžasného jedla
3. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:10)

Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Guľka ku guľke a v nich ukryté šťavnaté sezónne ovocie – môže byť niečo lepšie? Ak sa ich neviete dojesť, máme pre vás úžasné variácie tohto skvelého jedla.
Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Galéria k článku

Tvarohové s jahodami
4 porcie
500 g tvarohu ● 2 celé vajcia ● 2 PL práškového cukru ● 50 g masla ● štipka soli ● detská krupica podľa potreby
NA DOCHUTENIE: jahody ● citrónová šťava ● práškový cukor
V miske zmiešame tvaroh, vajcia, cukor, maslo a štipku soli. Do zmesi pridávame krupicu a miešame, kým nevznikne nelepivé mäkké cesto. Cesto necháme chvíľu odpočívať, nech krupica nasiakne. Z cesta vytvarujeme valček a nakrájame ho na kúsky, do nich zabalíme ovocie. Vlhkými rukami vytvarujeme guľky a obalíme ich v krupici. Guľky varíme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu – trvá to asi 10 minút. Jemne miešame, aby sa neprilepili ku dnu hrnca. Uvarené guľky vyberieme dierkovanou lyžicou. Počas varenia pripravíme ovocnú omáčku. Ovocie rozmixujeme, podľa chuti pridáme cukor, prípadne citrónovú šťavu. Omáčku prepasírujeme cez jemné sitko.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 10 minút
Náš tip
Ak máte rady hustejšiu ovocnú omáčku, ovocie krátko povarte a zahustite zemiakovým škrobom.
Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Tvarohové s jahodami
Pohánkové s čerešňami
4 porcie
400 ml mlieka ● 150 g pohánkovej krupice ● 1 vajce ● 20 g prírodného cukru ● štipka soli ● 100 g pohánkovej múky ● veľké vykôstkované čerešne
NA DOCHUTENIE: hrudkovitý tvaroh ● 50 g masla ● prírodný cukor na posypanie
Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Potom do nej vmiešame vajce, cukor, štipku soli a pohánkovú múku. Vypracujeme hladké cesto. Do misky nasypeme pohánkovú krupicu (alebo hrubú múku). Lyžicou odoberáme z cesta väčšie kusy a hádžeme ich do misy s krupicou. Do každého kúska vtlačíme čerešňu a vytvarujeme guľku. Guľky varíme asi 7 minút vo veľkom hrnci vo vriacej osolenej vode. Potom ich vyberieme dierkovanou varechou. Podávame posypané tvarohom, preliate rozpusteným maslom a dochutené prírodným cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 15 minút
Náš tip
Vyskúšajte posýpku zo strúhanky. Mierne ju opražte na masle a pridajte cukor.
Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Pohánkové s čerešňami
Hrnčekové ríbezľové
4 porcie
2 vajcia ● 200 g polohrubej múky ● 250 ml mlieka ● štipka soli ● 300 g červených ríbezlí
NA DOCHUTENIE: 2 balíky vanilkového krému ● práškový cukor ● 125 g masla
V miske zmiešame žĺtky, múku, mlieko a štipku soli. Nakoniec pridáme sneh vyšľahaný z 2 bielkov. Štvrťlitrové ohňovzdorné hrnčeky (alebo misky) vymažeme maslom, vysypeme múkou a striedavo plníme cestom a ríbezľami. Vrstvy striedame, ale posledná by mala byť vrstva cesta. Do širokého hrnca vložíme naparovaciu podložku, na ňu naskladáme naplnené hrnčeky. Nalejeme vodu asi do polovice výšky hrnčekov. Pod pokrievkou varíme 35 minút. Potom obsah vyklopíme z hrnčekov na tanier a nakrájame. Podávame posypané cukrom, preliate vanilkovým krémom a rozpusteným maslom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Hrnčekové ríbezľové
Čučoriedkové z odpaľovaného cesta
4 až 5 porcií
500 ml mlieka ● štipka soli ● 100 g masla ● 300 g hrubej múky + na posypanie dosky ● 2 vajcia ● 500 g čučoriedok ● trstinový cukor
NA DOCHUTENIE: 150 g perníka na strúhanie ● 100 g práškového cukru na posypanie ● 100 g masla
V hrnci s nepriľnavým dnom privedieme do varu mlieko so 100 g masla a štipkou soli. Prisypeme múku a rýchlo premiešame, aby sa nevytvorili hrčky. Na miernom ohni miešame, kým cesto nezhustne a neprestane sa lepiť na varešku a steny hrnca. Potom stiahneme z plameňa a cesto necháme v hrnci vychladnúť. Do vychladnutého cesta zapracujeme vajcia a vyklopíme ho na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Zapracujeme doň toľko múky, aby bolo hladké a nelepivé. Z cesta vyvaľkáme valček a rozdelíme ho na 24 dielikov. Z každého vytvoríme placku, do nej zabalíme za lyžičku čučoriedok – predtým ich ešte posypeme trochou trstinového cukru. Vytvarujeme guľky a preložíme ich na zľahka pomúčený tanier. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu a mierne ju osolíme. Guľky vkladáme do vriacej vody. Po vyplávaní na hladinu varíme ešte asi 3 minúty (záleží na ich veľkosti), potom guľky vyberieme dierkovanou varechou. Podávame posypané nastrúhaným perníkom a cukrom a preliate zvyšným rozpusteným maslom.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 3 minúty
Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Čučoriedkové z odpaľovaného cesta
Čučoriedkové z kysnutého cesta
4 až 6 porcií
500 g polohrubej múky ● 30 g čerstvého droždia ● 300 ml mlieka ● 60 g kryštálového cukru ● 2 vajcia ● štipka soli ● 500 g čerstvých čučoriedok
NA DOCHUTENIE: 50 g masla ● 200 ml smotany na šľahanie ● tabuľka tmavej čokolády alebo hotová čokoládová poleva
Do misy preosejeme múku. Uprostred urobíme jamku a rozdrobíme do nej droždie. Prilejeme asi 100 ml vlažného mlieka a na teplom mieste necháme chvíľu peniť. Potom prisypeme cukor, pridáme vajcia a prilejeme zvyšok mlieka. Zľahka osolíme. Varechou vypracujeme cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. Z vykysnutého cesta odkrajujeme lyžicou kúsky cesta. Vytvarujeme z nich placky. Do každej vložíme za lyžicu čučoriedok. Zabalíme, vytvarujeme guľky a necháme ešte 15 minút odpočívať zakryté čistou utierkou. Pripravené guľky varíme v osolenej vriacej vode asi 14 minút. Medzitým vyšľaháme šľahačku a necháme rozpustiť čokoládu. Guľky vyberieme dierkovanou varechou a prepichneme, aby z nich vyšla para. Rozdelíme na taniere, prelejeme rozpusteným maslom a podávame ozdobené šľahačkou a rozpustenou čokoládou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 45 minút
Čas varenia: 14 minút
Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Čučoriedkové z kysnutého cesta
Slivkové zo zemiakového cesta
4 porcie
500 g múčnych zemiakov ● asi 200 g hrubej múky ● 1 vajce ● 1 žĺtok ● väčšia štipka soli ● 10 až 15 vykôstkovaných sliviek
NA DOCHUTENIE: 50 g masla ● 2 PL mletého maku ● 2 PL práškového cukru
Zemiaky v šupke uvaríme domäkka. Necháme ich úplne vychladnúť, potom ich olúpeme a najemno nastrúhame alebo prelisujeme. K nastrúhaným zemiakom pridáme múku, vajce, žĺtok a väčšiu štipku soli. Vypracujeme mäkké cesto, ak je cesto príliš riedke, pridáme trocha múky. Z cesta oddeľujeme rovnako veľké kúsky a vytvarujeme z nich placky. Do nich starostlivo zabalíme slivku. So zemiakovým cestom pracujeme rýchlo, pretože začne rednúť. Guľky varíme 7 až 8 minút vo veľkom hrnci vo vriacej osolenej vode. Potom ich vyberieme dierkovanou varechou. Podávame posypané makom a cukrom a preliate rozpusteným maslom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 28 minút
Náš tip
Slivkové knedle môžete pokojne aj zamraziť. Niet lepšieho jedla uprostred týždňa!
Ak vám zostalo priveľa cesta, urobte z neho šúľance, ktoré môžete podávať so strúhankou, s tvarohom alebo makom.
Zdroj: Photographer: Dano Veselsky
Slivkové zo zemiakového cesta