Reklama

Ovsené vločky sú ZÁZRAČNÉ: Ideálne sú nielen na raňajky, ale famózne sú z nich aj koláče, AHA!

Brusnicový crumble

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Drobné lupienky sú skutočnými nutričnými bombami. Obsahujú veľa vlákniny, vitamíny skupiny B, draslík, železo aj horčík. Ideálne sú nielen na raňajky, ale famózne sú z nich aj koláče. Veď vyskúšajte!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Nepečené chrumkavé kolieska s karamelom a čokoládou

    Jablkové mafiny

    9 kúskov

    ● 150 g celozrnnej múky● 150 g ovsených vločiek● 100 ml jablkovej šťavy● 1 ČL prášku do pečiva● 1/2 ČL sódy bikarbóny● 1/2 ČL škorice● štipka kardamómu● štipka mletého zázvoru● 50 ml kokosového mlieka● šťava z 1/2 citróna● 60 g brezového cukru● 2 ČL oleja● 1 zrelý banán● 1/2 ČL vanilkovej esencie● 2 menšie jablká● ovsené vločky na posypanie

    Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. V mise zmiešame múku, ovsené vločky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, soľ, kardamóm a zázvor. V druhej mise zmiešame jablkovú šťavu, kokosové mlieko zmiešané s citrónovou šťavou, olej, cukor, roztlačený banán a vanilkovú esenciu. Pridáme suché ingrediencie a zľahka premiešame. Nakoniec zapracujeme nastrúhané alebo nakrájané jablká. Cesto nanesieme do papierových košíčkov, posypeme ovsenými vločkami a pečieme asi 20 minút. Skontrolujeme, či sú prepečené, a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Jablkové mafiny

    Šťavnatá jablková torta

    12 kúskov

    NA PLNKU:

    ● 500 g jabĺk● 1 citrón● 2 PL cideru (alebo bieleho vína)● 75 g trstinového cukru● 1/2 ČL škorice● 75 g lúpaných mandlí● 3 PL rozpusteného masla

    NA CESTO:● 150 g zmäknutého masla● 125 g trstinového cukru● 2 balíčky vanilkového cukru● štipka soli● 3 vajcia● 125 g jemných ovsených vločiek● 50 g hladkej špaldovej múky● 1 ČL prášku do pečiva

    OKREM TOHO:● maslo na vytretie● ovsené vločky na posypanie

    Jablká ošúpeme a dužinu nastrúhame nahrubo. Dáme spolu s citrónovou kôrou a šťavou, ako aj so ciderom do hrnca a zľahka podusíme. Cukor zmiešame so škoricou, s mandľami nasekanými nahrubo a s rozpusteným maslom. Formu vytrieme maslom a vysypeme ovsenými vločkami. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na cesto vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom, vanilkovým cukrom aj so štipkou soli dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia. Zapracujeme ovsené vločky. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a preosejeme na vajcovú zmes. Zľahka premiešame. Do formy nanesieme 2/3 cesta, potrieme jablkovou plnkou a prikryjeme zvyškom cesta, ktoré nanesieme v kôpkach pomocou lyžičky. Pečieme asi 50 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Až potom nakrájame. Pred podávaním môžeme posypať práškovým trstinovým cukrom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: shutterstock

    Šťavnatá jablková torta

    Brusnicový crumble

    6 porcií

    NA MRVENIČKU● 80 g ovsených vločiek● 50 g nasekaných mandlí● 100 g mletých mandlí● 80 ml javorového sirupu● 1 ČL vanilkovej esencie● 50 ml kokosového oleja● štipka škorice

    NA PLNKU: ● 600 g brusníc (môžu byť aj mrazené alebo zavárané)● 1 PL citrónovej šťavy● 2 PL škrobovej múčky● 2 PL javorového sirupu podľa    chuti

    Do misy dáme ovsené vločky, nasekané a pomleté mandle, javorový sirup, kokosový olej, vanilkový extrakt a štipku škorice. Prstami vypracujeme mrveničku. Formu na zapekanie vytrieme kokosovým olejom. Brusnice premiešame s 2 PL javorového sirupu, citrónovou šťavou a so škrobovou múčkou. Nanesieme na dno pripravenej formy a posypeme mrveničkou. Pečieme 45 až 50 minút pri teplote 180 °C, pričom po 30 minútach prekryjeme alobalom, aby sa nám povrch nespálil. Podávame s bielym jogurtom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: shutterstock

    Brusnicový crumble

    Nepečené marhuľovo-kokosové rezy

    10 kúskov

    ● 200 g sušených marhúľ● 3 PL ovsených vločiek● 10 PL strúhaného kokosu● 2 PL agávového sirupu● 1 PL kokosového oleja● 100 g bielej čokoládovej     polevy

    Sušené marhule nasekáme v sekáčiku najemno. Na panvici opražíme ovsené vločky a 4 PL strúhaného kokosu. Pridáme agávový sirup a kokosový olej a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a zamiešame zvyšný kokos aj nasekanú marhuľovú zmes. Necháme trocha vychladnúť a nanesieme do menšej hranatej formy. Povrch uhladíme a zalejeme rozpustenou čokoládovou polevou. Dáme aspoň na 30 minút do chladničky, až potom nakrájame na kocky alebo rezy.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas chladenia: 30 minút

    Zdroj: shutterstock

    Nepečené marhuľovo-kokosové rezy

    Keksíky s čokoládou

    40 kúskov

    ● 150 g zmäknutého masla● 210 g trstinového cukru● 1 vajce● 1 ČL vanilkovej esencie● 125 g špaldovej múky● 1 ČL prášku do pečiva● štipka soli● 230 g hrubozrnných     ovsených vločiek● 150 g horkej čokolády

    Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s cukrom dokrémova. Pridáme vajce a vanilkovú esenciu a šľaháme, kým nezískame svetlý krém. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a so soľou. Preosejeme na vajcovú zmes a dobre premiešame. Čokoládu nasekáme nahrubo a spolu s ovsenými vločkami zapracujeme do cesta. Z cesta formujeme menšie guľky, ktoré dáme vedľa seba v dostatočných rozstupoch na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou vidličky zľahka rozpučíme, aby vyzerali ako sušienky, a pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Keksíky s čokoládou

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.