Ovsené vločky sú ZÁZRAČNÉ: Ideálne sú nielen na raňajky, ale famózne sú z nich aj koláče, AHA!
3. 1. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:02)

Zdroj: shutterstock
Drobné lupienky sú skutočnými nutričnými bombami. Obsahujú veľa vlákniny, vitamíny skupiny B, draslík, železo aj horčík. Ideálne sú nielen na raňajky, ale famózne sú z nich aj koláče. Veď vyskúšajte!
Jablkové mafiny
9 kúskov
● 150 g celozrnnej múky● 150 g ovsených vločiek● 100 ml jablkovej šťavy● 1 ČL prášku do pečiva● 1/2 ČL sódy bikarbóny● 1/2 ČL škorice● štipka kardamómu● štipka mletého zázvoru● 50 ml kokosového mlieka● šťava z 1/2 citróna● 60 g brezového cukru● 2 ČL oleja● 1 zrelý banán● 1/2 ČL vanilkovej esencie● 2 menšie jablká● ovsené vločky na posypanie
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. V mise zmiešame múku, ovsené vločky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, soľ, kardamóm a zázvor. V druhej mise zmiešame jablkovú šťavu, kokosové mlieko zmiešané s citrónovou šťavou, olej, cukor, roztlačený banán a vanilkovú esenciu. Pridáme suché ingrediencie a zľahka premiešame. Nakoniec zapracujeme nastrúhané alebo nakrájané jablká. Cesto nanesieme do papierových košíčkov, posypeme ovsenými vločkami a pečieme asi 20 minút. Skontrolujeme, či sú prepečené, a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Jablkové mafiny
Šťavnatá jablková torta
12 kúskov
NA PLNKU:
● 500 g jabĺk● 1 citrón● 2 PL cideru (alebo bieleho vína)● 75 g trstinového cukru● 1/2 ČL škorice● 75 g lúpaných mandlí● 3 PL rozpusteného masla
NA CESTO:● 150 g zmäknutého masla● 125 g trstinového cukru● 2 balíčky vanilkového cukru● štipka soli● 3 vajcia● 125 g jemných ovsených vločiek● 50 g hladkej špaldovej múky● 1 ČL prášku do pečiva
OKREM TOHO:● maslo na vytretie● ovsené vločky na posypanie
Jablká ošúpeme a dužinu nastrúhame nahrubo. Dáme spolu s citrónovou kôrou a šťavou, ako aj so ciderom do hrnca a zľahka podusíme. Cukor zmiešame so škoricou, s mandľami nasekanými nahrubo a s rozpusteným maslom. Formu vytrieme maslom a vysypeme ovsenými vločkami. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na cesto vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom, vanilkovým cukrom aj so štipkou soli dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia. Zapracujeme ovsené vločky. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a preosejeme na vajcovú zmes. Zľahka premiešame. Do formy nanesieme 2/3 cesta, potrieme jablkovou plnkou a prikryjeme zvyškom cesta, ktoré nanesieme v kôpkach pomocou lyžičky. Pečieme asi 50 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Až potom nakrájame. Pred podávaním môžeme posypať práškovým trstinovým cukrom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: shutterstock
Šťavnatá jablková torta
Brusnicový crumble
6 porcií
NA MRVENIČKU● 80 g ovsených vločiek● 50 g nasekaných mandlí● 100 g mletých mandlí● 80 ml javorového sirupu● 1 ČL vanilkovej esencie● 50 ml kokosového oleja● štipka škorice
NA PLNKU: ● 600 g brusníc (môžu byť aj mrazené alebo zavárané)● 1 PL citrónovej šťavy● 2 PL škrobovej múčky● 2 PL javorového sirupu podľa chuti
Do misy dáme ovsené vločky, nasekané a pomleté mandle, javorový sirup, kokosový olej, vanilkový extrakt a štipku škorice. Prstami vypracujeme mrveničku. Formu na zapekanie vytrieme kokosovým olejom. Brusnice premiešame s 2 PL javorového sirupu, citrónovou šťavou a so škrobovou múčkou. Nanesieme na dno pripravenej formy a posypeme mrveničkou. Pečieme 45 až 50 minút pri teplote 180 °C, pričom po 30 minútach prekryjeme alobalom, aby sa nám povrch nespálil. Podávame s bielym jogurtom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: shutterstock
Brusnicový crumble
Nepečené marhuľovo-kokosové rezy
10 kúskov
● 200 g sušených marhúľ● 3 PL ovsených vločiek● 10 PL strúhaného kokosu● 2 PL agávového sirupu● 1 PL kokosového oleja● 100 g bielej čokoládovej polevy
Sušené marhule nasekáme v sekáčiku najemno. Na panvici opražíme ovsené vločky a 4 PL strúhaného kokosu. Pridáme agávový sirup a kokosový olej a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a zamiešame zvyšný kokos aj nasekanú marhuľovú zmes. Necháme trocha vychladnúť a nanesieme do menšej hranatej formy. Povrch uhladíme a zalejeme rozpustenou čokoládovou polevou. Dáme aspoň na 30 minút do chladničky, až potom nakrájame na kocky alebo rezy.
Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
Nepečené marhuľovo-kokosové rezy
Keksíky s čokoládou
40 kúskov
● 150 g zmäknutého masla● 210 g trstinového cukru● 1 vajce● 1 ČL vanilkovej esencie● 125 g špaldovej múky● 1 ČL prášku do pečiva● štipka soli● 230 g hrubozrnných ovsených vločiek● 150 g horkej čokolády
Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s cukrom dokrémova. Pridáme vajce a vanilkovú esenciu a šľaháme, kým nezískame svetlý krém. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a so soľou. Preosejeme na vajcovú zmes a dobre premiešame. Čokoládu nasekáme nahrubo a spolu s ovsenými vločkami zapracujeme do cesta. Z cesta formujeme menšie guľky, ktoré dáme vedľa seba v dostatočných rozstupoch na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou vidličky zľahka rozpučíme, aby vyzerali ako sušienky, a pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Keksíky s čokoládou