Azda niet človeka, ktorý by nemal rád parené buchty. Ich príprava však odradí nejedného kulinára ešte skôr, než sa do nich pustí. Je to škoda, pretože s parenými buchtami nie je až tak veľa práce, ako sa na prvý pohľad zdá. Obzvlášť keď na parenie využijete parnú rúru, tak ako to spravila foodblogerka Marta Marčáková, autorka blogu The Story Of A Cake:

„Keďže pečenie a varenie sú moja vášeň, pri zariaďovaní novej kuchyne som spotrebiče vyberala obzvlášť precízne a s dôrazom na funkcie. Po dôkladnom prieskume trhu sa mojim favoritom stala parná rúra AEG SteamPro a zodpovedne môžem povedať, že som sa nemýlila. Môžem si vybrať, či budem jedlá pripravovať len s horúcim vzduchom, v pare alebo v kombinácii oboch. Ovládanie rúry je veľmi jednoduché, mnoho vecí si nastavuje sama, ako napríklad optimálny pomer pary a horúceho vzduchu. Klasické pečenie v nej funguje bezchybne a spoľahlivo či už pečiem koláče, alebo mäso. Dokonca dokáže sama ustriehnuť prepečenie steakov! Parené buchty boli zaujímavý experiment, no s výsledkom som tiež veľmi spokojná – buchty boli krásne nadýchané a kypré.“

Marta Marčáková
Marta Marčáková
Zdroj: AEG

Recept na parené buchty so slaným karamelom

Ingrediencie:

  • 2 dl teplého mlieka
  • 1 balenie sušeného droždia (alebo ½ čerstvého)
  • 2 PL kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 ks vajce

plnka:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 2 PL medu
  • sušené brusnice (asi 50 g)
  • slivkový lekvár
  • pomleté vlašské a pekanové orechy
  • slaný karamel (recept naň nájdete na Martinom blogu)
Ilustračné foto.
Zdroj: AEG

Postup:

  1. V teplom mlieku zmiešame droždie a cukor.
  2. Múku preosejeme, pridáme kvások, soľ, vajce a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na asi 1 cm a nakrájame na štvorce. Do každého vložíme tvarohovú plnku z tvarohu, medu a brusníc alebo lekvár a tvarujeme buchtičky.
  4. Buchty necháme ešte podkysnúť asi 20 minút.
  5. V parnej rúre paríme v programe Vlhká para cca 15 minút.
  6. Hotové buchty prelejeme slaným karamelom a posypeme mletými orieškami.