Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Palacinky, cviklové placky, koláč so špenátom: Zbiehajú sa vám slinky? Skúste 5 nových receptov

Kuracie guľôčky s bulgurom a jogurtom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Koláč s broskyňovým želé a so zázvorom krok za krokom

    Pondelok: Hummus z pečenej mrkvy

    4 porcie

    ● 4 väčšie mrkvy ● 1/2 cibule● 2 strúčiky cesnaku● 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru● 1/2 ČL kurkumy ● 1/2 ČL mletých horčicových semiačok ● 1/2 ČL mletých koriandrových semiačok ● 1 plechovka cícera (400 g) ● šťava z 1 limety● 250 g ricotty ● maslo ● soľ, korenie ● tortily a mix čerstvej zeleniny na podávanie

    Do misy dáme očistenú mrkvu nakrájanú na menšie kúsky, pridáme roztopené maslo (asi 15 ml), cibuľu nakrájanú nahrubo, nakrájaný cesnak, zázvor, kurkumu aj oba druhy semiačok. Osolíme, okoreníme a premiešame. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme mrkvovú zmes a dáme piecť na 15 až 20 minút do rúry vyhriatej na 220 °C. Vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Do mixéra dáme cícer, upečenú mrkvovú zmes, limetovú šťavu a rozmixujeme na hladkú hmotu. Hummus preložíme do misy, zmiešame s ricottou, ochutnáme a prípadne dochutíme soľou, korením aj limetovou šťavou. Tortily rozkrájame na menšie trojuholníky, potrieme ich olivovým olejom a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C na 5 až 7 minút. Hummus servírujeme s opečenými tortilami a čerstvou zeleninou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Hummus z pečenej mrkvy

    Utorok: Kuracie guľôčky s bulgurom a jogurtom

    4 porcie

    ● 100 g bulguru ● 200 ml kuracieho vývaru ● 250 g mletého kuracieho mäsa ● 1 malá červená cibuľa ● 3 reďkovky nakrájané na kolieska ● veľká hrsť mäty● veľká hrsť petržlenovej vňate● 4 PL hustého jogurtu ● olivový olej + olej na vysmážanie ● soľ, korenie

    Bulgur vsypeme do misy, zalejeme ho vriacim vývarom, zakryjeme fóliou a necháme 15 minút, kým vpije tekutinu. Zatiaľ zmiešame mleté mäso s polovicou červenej cibule nakrájanej najemno. Osolíme, okoreníme a zo zmesi tvarujeme guľôčky. Na panvici rozohrejeme olej a guľôčky osmažíme dozlatista. Ak nechceme vysmážať, pečieme ich v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút. Bulgur scedíme, ak sa všetka tekutina nevstrebala. Zvyšok cibule nakrájame na plátky, reďkovky na tenké kolieska a zmiešame s bulgurom. Pridáme nasekanú mätu, petržlenovú vňať, 3 lyžice olivového oleja, osolíme a okoreníme podľa chuti. Bulgur naložíme na tanier, pridáme kuracie guľôčky, posypeme mätou, petržlenovou vňaťou a polejeme jogurtom. Môžeme podávať.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kuracie guľôčky s bulgurom a jogurtom

    Streda: Palacinka s malinami a jogurtom

    2 porcie

    ● 1/2 šálky hladkej múky ● 1/2 šálky mlieka ● 3 vajcia ● 2 PL krupicového cukru ● štipka soli ● 2 PL masla na opekanie

    OKREM TOHO: ● čerstvé maliny a čučoriedky ● práškový cukor na posypanie

    Do mixéra dáme všetky suroviny okrem masla. Dobre rozmixujeme a necháme 10 minút oddýchnuť. Rúru vyhrejeme na 210 °C. Vložíme do nej prázdnu panvicu, v ktorej môžeme piecť. Keď je rúra aj panvica rozohriata, panvicu vyberieme a vhodíme do nej maslo. Otáčame panvicou, aby sa maslo dostalo aj na jej boky. Keď sa maslo roztopí, vlejeme cesto a opäť trochu potočíme panvicou, aby sa dostalo aj na boky panvice a bolo rovnomerne rozprestreté. Panvicu vložíme späť do rúry a pečieme 15 až 20 minút, aby bol povrch palacinky nadýchaný a upečený dozlatista. Panvicu s palacinkou vyberieme z rúry, do stredu dáme čerstvé maliny a čučoriedky, posypeme práškovým cukrom a hneď podávame.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Palacinka s malinami a jogurtom

    Štvrtok: Cviklové placky s dresingom

    4 porcie

    ● 1/2 šálky semoliny ● 1 malá cibuľa● 2 strúčiky cesnaku ● zelené čili● 3 stredne veľké cvikly ● 2 stredne veľké mrkvy ● 1/2 ČL koriandrových semiačok ● 1 vajce ● soľ, korenie● olivový olej ● 2 PL sezamových semiačok ● koriandrová vňať ● 1 bageta ● zelený šalát

    NA DRESING: ● 180 g hustej kyslej smotany ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL nastrúhaného parmezánu

    Na panvicu vsypeme semolinu a opekáme, kým nezačne rozvoniavať. Necháme vychladnúť. Do hrnca dáme 1 šálku vody a necháme zovrieť. Vsypeme semolinu a dobre rozmiešame. Necháme chvíľu vrieť, odstavíme. V hlbšej panvici rozohrejeme olivový olej, vsypeme doň cibuľu nakrájanú nadrobno, pretlačený strúčik cesnaku, čili nakrájané najemno a orestujeme. Pridáme cviklu a mrkvu nastrúhané nahrubo, rozdrvené koriandrové semiačka a orestujeme. Odstavíme, pridáme uvarenú semolinu, vajíčko, dobre zmiešame, prisypeme nasekanú koriandrovú vňať, ochutíme soľou a korením. Formujeme malé placky, posypeme ich sezamom. Opečieme ich na oleji. Na jogurtový dresing zmiešame všetky suroviny. Bagetu rozrežeme, naplníme dresingom, listami šalátu, plackami a posypeme nakrájaným zeleným čili, parmezánom a koriandrovou vňaťou.

     

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Cviklové placky s dresingom

    Piatok: Koláč so špenátom a s kozím syrom

    4 porcie

    ● 1 balenie vyvaľkaného lístkového cesta ● 400 g mrazeného listového špenátu ● 4 vajcia ● 150 ml mlieka● 200 g čerstvého kozieho syra● 1 strúčik cesnaku ● štipka mletého muškátového orieška ● 3 až 5 plátkov sušených paradajok ● soľ, korenie

    Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, okraje zahneme dnu, potrieme ich vajíčkom. Cesto popicháme po celej ploche a dáme na 10 minút do vyhriatej rúry. Špenát necháme vopred roztopiť a vyžmýkame z neho prebytočnú vodu. Preložíme do mixéra, pridáme 2 vajcia, mlieko, polovicu kozieho syra, muškátový oriešok, nasekaný cesnak, soľ, korenie podľa chuti a premixujeme – nie však dohladka, ale na hrubšie pyré. Predpečené cesto vyberieme z rúry, prepichneme nafúknuté časti a na celú plochu rozložíme špenátovú zmes. Navrch poukladáme zvyšný syr, sušené paradajky, rozklepneme 2 vajcia a dáme späť do rúry asi na 15 minút, aby špenátová zmes a vajcia stuhli. Koláč podávame mierne vychladnutý.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Koláč so špenátom a s kozím syrom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.