Palacinky, cviklové placky, koláč so špenátom: Zbiehajú sa vám slinky? Skúste 5 nových receptov
22. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:00)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Pondelok: Hummus z pečenej mrkvy
4 porcie
● 4 väčšie mrkvy ● 1/2 cibule● 2 strúčiky cesnaku● 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru● 1/2 ČL kurkumy ● 1/2 ČL mletých horčicových semiačok ● 1/2 ČL mletých koriandrových semiačok ● 1 plechovka cícera (400 g) ● šťava z 1 limety● 250 g ricotty ● maslo ● soľ, korenie ● tortily a mix čerstvej zeleniny na podávanie
Do misy dáme očistenú mrkvu nakrájanú na menšie kúsky, pridáme roztopené maslo (asi 15 ml), cibuľu nakrájanú nahrubo, nakrájaný cesnak, zázvor, kurkumu aj oba druhy semiačok. Osolíme, okoreníme a premiešame. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme mrkvovú zmes a dáme piecť na 15 až 20 minút do rúry vyhriatej na 220 °C. Vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Do mixéra dáme cícer, upečenú mrkvovú zmes, limetovú šťavu a rozmixujeme na hladkú hmotu. Hummus preložíme do misy, zmiešame s ricottou, ochutnáme a prípadne dochutíme soľou, korením aj limetovou šťavou. Tortily rozkrájame na menšie trojuholníky, potrieme ich olivovým olejom a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C na 5 až 7 minút. Hummus servírujeme s opečenými tortilami a čerstvou zeleninou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Hummus z pečenej mrkvy
Utorok: Kuracie guľôčky s bulgurom a jogurtom
4 porcie
● 100 g bulguru ● 200 ml kuracieho vývaru ● 250 g mletého kuracieho mäsa ● 1 malá červená cibuľa ● 3 reďkovky nakrájané na kolieska ● veľká hrsť mäty● veľká hrsť petržlenovej vňate● 4 PL hustého jogurtu ● olivový olej + olej na vysmážanie ● soľ, korenie
Bulgur vsypeme do misy, zalejeme ho vriacim vývarom, zakryjeme fóliou a necháme 15 minút, kým vpije tekutinu. Zatiaľ zmiešame mleté mäso s polovicou červenej cibule nakrájanej najemno. Osolíme, okoreníme a zo zmesi tvarujeme guľôčky. Na panvici rozohrejeme olej a guľôčky osmažíme dozlatista. Ak nechceme vysmážať, pečieme ich v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút. Bulgur scedíme, ak sa všetka tekutina nevstrebala. Zvyšok cibule nakrájame na plátky, reďkovky na tenké kolieska a zmiešame s bulgurom. Pridáme nasekanú mätu, petržlenovú vňať, 3 lyžice olivového oleja, osolíme a okoreníme podľa chuti. Bulgur naložíme na tanier, pridáme kuracie guľôčky, posypeme mätou, petržlenovou vňaťou a polejeme jogurtom. Môžeme podávať.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kuracie guľôčky s bulgurom a jogurtom
Streda: Palacinka s malinami a jogurtom
2 porcie
● 1/2 šálky hladkej múky ● 1/2 šálky mlieka ● 3 vajcia ● 2 PL krupicového cukru ● štipka soli ● 2 PL masla na opekanie
OKREM TOHO: ● čerstvé maliny a čučoriedky ● práškový cukor na posypanie
Do mixéra dáme všetky suroviny okrem masla. Dobre rozmixujeme a necháme 10 minút oddýchnuť. Rúru vyhrejeme na 210 °C. Vložíme do nej prázdnu panvicu, v ktorej môžeme piecť. Keď je rúra aj panvica rozohriata, panvicu vyberieme a vhodíme do nej maslo. Otáčame panvicou, aby sa maslo dostalo aj na jej boky. Keď sa maslo roztopí, vlejeme cesto a opäť trochu potočíme panvicou, aby sa dostalo aj na boky panvice a bolo rovnomerne rozprestreté. Panvicu vložíme späť do rúry a pečieme 15 až 20 minút, aby bol povrch palacinky nadýchaný a upečený dozlatista. Panvicu s palacinkou vyberieme z rúry, do stredu dáme čerstvé maliny a čučoriedky, posypeme práškovým cukrom a hneď podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Palacinka s malinami a jogurtom
Štvrtok: Cviklové placky s dresingom
4 porcie
● 1/2 šálky semoliny ● 1 malá cibuľa● 2 strúčiky cesnaku ● zelené čili● 3 stredne veľké cvikly ● 2 stredne veľké mrkvy ● 1/2 ČL koriandrových semiačok ● 1 vajce ● soľ, korenie● olivový olej ● 2 PL sezamových semiačok ● koriandrová vňať ● 1 bageta ● zelený šalát
NA DRESING: ● 180 g hustej kyslej smotany ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL nastrúhaného parmezánu
Na panvicu vsypeme semolinu a opekáme, kým nezačne rozvoniavať. Necháme vychladnúť. Do hrnca dáme 1 šálku vody a necháme zovrieť. Vsypeme semolinu a dobre rozmiešame. Necháme chvíľu vrieť, odstavíme. V hlbšej panvici rozohrejeme olivový olej, vsypeme doň cibuľu nakrájanú nadrobno, pretlačený strúčik cesnaku, čili nakrájané najemno a orestujeme. Pridáme cviklu a mrkvu nastrúhané nahrubo, rozdrvené koriandrové semiačka a orestujeme. Odstavíme, pridáme uvarenú semolinu, vajíčko, dobre zmiešame, prisypeme nasekanú koriandrovú vňať, ochutíme soľou a korením. Formujeme malé placky, posypeme ich sezamom. Opečieme ich na oleji. Na jogurtový dresing zmiešame všetky suroviny. Bagetu rozrežeme, naplníme dresingom, listami šalátu, plackami a posypeme nakrájaným zeleným čili, parmezánom a koriandrovou vňaťou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Cviklové placky s dresingom
Piatok: Koláč so špenátom a s kozím syrom
4 porcie
● 1 balenie vyvaľkaného lístkového cesta ● 400 g mrazeného listového špenátu ● 4 vajcia ● 150 ml mlieka● 200 g čerstvého kozieho syra● 1 strúčik cesnaku ● štipka mletého muškátového orieška ● 3 až 5 plátkov sušených paradajok ● soľ, korenie
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, okraje zahneme dnu, potrieme ich vajíčkom. Cesto popicháme po celej ploche a dáme na 10 minút do vyhriatej rúry. Špenát necháme vopred roztopiť a vyžmýkame z neho prebytočnú vodu. Preložíme do mixéra, pridáme 2 vajcia, mlieko, polovicu kozieho syra, muškátový oriešok, nasekaný cesnak, soľ, korenie podľa chuti a premixujeme – nie však dohladka, ale na hrubšie pyré. Predpečené cesto vyberieme z rúry, prepichneme nafúknuté časti a na celú plochu rozložíme špenátovú zmes. Navrch poukladáme zvyšný syr, sušené paradajky, rozklepneme 2 vajcia a dáme späť do rúry asi na 15 minút, aby špenátová zmes a vajcia stuhli. Koláč podávame mierne vychladnutý.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Koláč so špenátom a s kozím syrom