Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Palacinky pražené na prepustenom masle chutia božsky! Takto si ho môžete pripraviť sami doma

Gundel palacinky

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Nemáte doma čerstvé maslo? Pripravte si nabudúce prepustené, vydrží vám aj niekoľko mesiacov.

Poznáte Ghee (ghí). Ak nie, rozhodne by ste to mali zmeniť. Poznali ho už naše staré matere a nejedná sa o nič iné, ako o prepustené maslo. A my vás naučíme, ako si ho pripraviť aj doma.

Lievance aj palacinky chutia pražené na masle jednoducho lepšie. Ono to však má jeden háčik. Maslo má tú vlastnosť, že pri vysokých teplotách rýchlo horí. Lepšie sa vám opekanie podarí práve so spomínaným ghee, čo je vlastne maslo zbavené bielkovín. Tieto sú presne zodpovedné za to, prečo maslo tak rýchlo horí.

Samozrejme, že si ajurvédske ghee môžete kúpiť aj v obchode. Tam sa však jeho cena môže pohybovať aj okolo 13 eur za 400 ml. Pritom si ho jednoducho môžete urobiť aj doma. Ako?

Domáce prepustené maslo

Je to úplne jednoduché, len to chce trocha zručnosti a časom aj skúsenosti. Preto začínajte radšej s menším množstvom.

1. Vezmite klasické maslo a ohrievajte ho na miernej teplote, až kým sa úplne nerozpustí. Pri tom dávajte veľký pozor, aby vám nezhnedlo.

2. Priveďte do varu, prípadne ho len dlhšie ohrievajte tesne pod bodom varu. Takto sa z neho uvoľnia spomínané bielkoviny. Pri tomto procese ho ani neprikrývajte pokrievkou ani nemiešajte.

3. Na povrchu vám vznikne malá vrstva bielej peny, ktorú pravidelne počas varenia odstraňujte.

4. Hotové je ghí vtedy, ak sa z neho už neparí, keď sa skoro netvorí žiadna pena, je skoro priehľadné, zlatisté a vonia podobne ako karamel. Celé to trvá asi 35 minút.

5. Preceďte cez gázu alebo jemné sitko do čistej, uzatvárateľnej nádoby. Mali by ste získať číru, priehľadnú tekutinu. Ak to stále nie je ono, preceďte ho ešte raz.

Takto upravené maslo vám vydrží veľmi dlho a skladovať ho dokonca môžete aj pri izbovej teplote.

Vyberáme pre vás niečo PLUS