Reklama

Palacinky z rúry a iné dobroty? Dá sa zhrešiť aj zdravo! Tieto ľahké recepty sú hotové raz-dva

Palacinka z rúry

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama

Neviete sa vzdať sladkého? Ani nemusíte! Tieto ľahké a zdravé recepty sú hotové raz-dva a chutia vynikajúco.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MANGOVÁ ŠARLOTA s marmeládovou roládou očarí úplne každého!
    Zdroj: NĆpŽ

    Ovocie s chrumkavou posýpkou

    4 porcie

    ● 250 g marhúľ alebo broskýň (čerstvé či z domáceho kompótu)
    ● 250 g miešaného bobuľového ovocia (jahody, maliny, čučoriedky)
    ● 1 vanilkový struk
    ● 2 PL medu
    ● 2 PL citrónovej šťavy
    ● 60 g vlašských orechov
    ● 40 g mandľových lupienkov
    ● 40 g ovsených alebo špaldových vločiek
    ● mletá škorica
    ● 1 PL masla
    ● téglik bieleho jogurtu
    ● mätové lístky na ozdobu

    Všetko ovocie umyjeme alebo scedíme z kompótu, a ak treba, nakrájame na menšie kúsky. V mise zmiešame s medom, citrónovou šťavou, dreňou z vanilkového struku. Rozdelíme do 4 misiek alebo širokých nízkych pohárov. Na panvici roztopíme maslo a opečieme na ňom nasekané vlašské orechy, mandľové lupienky a vločky so škoricou. Keď zmes začne rozvoniavať, odstavíme ju a lyžicou rozdelíme na porcie ovocia. Podávame ozdobené mätou a lyžicou bieleho jogurtu.

    Čas prípravy: 20 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Ovocie s chrumkavou posýpkou

    Palacinka z rúry

    4 porcie

    ● 3 veľké vajcia
    ● 90 g špaldovej múky alebo mletých lieskových orieškov
    ● 50 g trstinového cukru
    ● 1/2 ČL prášku do pečiva
    ● štipka soli
    ● štipka mletej škorice
    ● 250 g termizovaného tvarohu
    ● 1/2 vanilkového struku
    ● 1 PL medu
    ● 2 jablká
    ● šťava z 1 citróna
    ● za hrsť sušených brusníc

    Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké mesiačiky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme s 2 PL studenej vody a so štipkou soli dotuha. Postupne prisypávame trstinový cukor a ďalej šľaháme. Potom prišľaháme žĺtky. Múku alebo mleté oriešky spojíme s práškom do pečiva a jemne vmiešame do cesta. Zmes natrieme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a navrch rovnomerne poukladáme plátky jabĺk. Sušené brusnice prepláchneme horúcou vodou, osušíme a nasypeme tiež na cesto. Palacinku pečieme 12 až 15 minút dozlatista pri teplote 200  °C. Tvaroh ochutíme medom, dreňou z vanilkového struku a škoricou. Upečenú palacinku rozdelíme na 4 časti, dáme na taniere a podávame s ochuteným tvarohom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Palacinka z rúry

    Cuketovo-čokoládové brownies

    15 kúskov

    ● 150 g cukety
    ● 50 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 60 % obsah kakaa)
    ● 100 g kešu orieškov
    ● 75 g masla
    ● 50 g špaldovej múky
    ● 150 g hnedého cukru
    ● 3 ČL kakaa
    ● 1 ČL prášku do pečiva
    ● 1/2 ČL vanilkovej esencie
    ● 2 veľké vajcia

    Cuketu ošúpeme, umyjeme a nastrúhame nahrubo. Čokoládu a kešu oriešky nasekáme nahrubo. Maslo rozpustíme, stiahneme z ohňa a necháme trochu vychladnúť. V mise zmiešame múku, cukor, kakao, prášok do pečiva a vanilkovú esenciu. V inej mise vyšľaháme vajcia dopenista, postupne prilievame maslo a ďalej šľaháme. Vareškou zapracujeme múčnu zmes. Ďalej pridáme nastrúhanú cuketu, nasekanú čokoládu a kešu. Pripravené cesto dáme do štvorcovej formy alebo menšieho plechu (asi 27 x 18 cm) vystlaného papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 175 °C pečieme 30 až 35 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame na štvorce.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Cuketovo-čokoládové brownies