Ovocie s chrumkavou posýpkou

4 porcie

● 250 g marhúľ alebo broskýň (čerstvé či z domáceho kompótu)
● 250 g miešaného bobuľového ovocia (jahody, maliny, čučoriedky)
● 1 vanilkový struk
● 2 PL medu
● 2 PL citrónovej šťavy
● 60 g vlašských orechov
● 40 g mandľových lupienkov
● 40 g ovsených alebo špaldových vločiek
● mletá škorica
● 1 PL masla
● téglik bieleho jogurtu
● mätové lístky na ozdobu

Všetko ovocie umyjeme alebo scedíme z kompótu, a ak treba, nakrájame na menšie kúsky. V mise zmiešame s medom, citrónovou šťavou, dreňou z vanilkového struku. Rozdelíme do 4 misiek alebo širokých nízkych pohárov. Na panvici roztopíme maslo a opečieme na ňom nasekané vlašské orechy, mandľové lupienky a vločky so škoricou. Keď zmes začne rozvoniavať, odstavíme ju a lyžicou rozdelíme na porcie ovocia. Podávame ozdobené mätou a lyžicou bieleho jogurtu.

 

Čas prípravy: 20 minút

Ovocie s chrumkavou posýpkou
Ovocie s chrumkavou posýpkou
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Palacinka z rúry

4 porcie

● 3 veľké vajcia
● 90 g špaldovej múky alebo mletých lieskových orieškov
● 50 g trstinového cukru
● 1/2 ČL prášku do pečiva
● štipka soli
● štipka mletej škorice
● 250 g termizovaného tvarohu
● 1/2 vanilkového struku
● 1 PL medu
● 2 jablká
● šťava z 1 citróna
● za hrsť sušených brusníc

Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké mesiačiky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme s 2 PL studenej vody a so štipkou soli dotuha. Postupne prisypávame trstinový cukor a ďalej šľaháme. Potom prišľaháme žĺtky. Múku alebo mleté oriešky spojíme s práškom do pečiva a jemne vmiešame do cesta. Zmes natrieme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a navrch rovnomerne poukladáme plátky jabĺk. Sušené brusnice prepláchneme horúcou vodou, osušíme a nasypeme tiež na cesto. Palacinku pečieme 12 až 15 minút dozlatista pri teplote 200  °C. Tvaroh ochutíme medom, dreňou z vanilkového struku a škoricou. Upečenú palacinku rozdelíme na 4 časti, dáme na taniere a podávame s ochuteným tvarohom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút

Palacinka z rúry
Palacinka z rúry
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Cuketovo-čokoládové brownies

15 kúskov

● 150 g cukety
● 50 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 60 % obsah kakaa)
● 100 g kešu orieškov
● 75 g masla
● 50 g špaldovej múky
● 150 g hnedého cukru
● 3 ČL kakaa
● 1 ČL prášku do pečiva
● 1/2 ČL vanilkovej esencie
● 2 veľké vajcia

Cuketu ošúpeme, umyjeme a nastrúhame nahrubo. Čokoládu a kešu oriešky nasekáme nahrubo. Maslo rozpustíme, stiahneme z ohňa a necháme trochu vychladnúť. V mise zmiešame múku, cukor, kakao, prášok do pečiva a vanilkovú esenciu. V inej mise vyšľaháme vajcia dopenista, postupne prilievame maslo a ďalej šľaháme. Vareškou zapracujeme múčnu zmes. Ďalej pridáme nastrúhanú cuketu, nasekanú čokoládu a kešu. Pripravené cesto dáme do štvorcovej formy alebo menšieho plechu (asi 27 x 18 cm) vystlaného papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 175 °C pečieme 30 až 35 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame na štvorce.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 35 minút

Cuketovo-čokoládové brownies
Cuketovo-čokoládové brownies
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK