Panenka s hroznom na víne
11. 8. 2013, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:36)
Čas prípravy: 20 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 2 bravčové panenky, 200 g šalotky, 400 g ružového hrozna, 250 ml ružového alebo červeného vína, 30 g masla, 4 PL medu, 1 PL kryštálového cukru, šťava z 1/2 citróna, 1 ČL škrobovej múčky, 2 PL oleja, mletá rasca, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Mäso umyjeme, osušíme a posypeme soľou, korením a rascou. V panvici rozohrejeme olej, na ktorom obe panenky z každej strany prudko opečieme. Potom mäso preložíme do pekáča a dáme na zhruba 20 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
2. Šalotky ošúpeme a rýchlo orestujeme na rozpustenom masle. Pridáme k nim med, cukor a citrónovú šťavu. Ďalej podlejeme vínom a podusíme, až šalotky zmäknú.
3. Potom do zmesi pridáme rozpolené bobule hrozna a škrobovú múčku rozmiešanú v troche vody. K hroznu pridáme výpek z mäsa, premiešame a krátko prehrejeme. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
4. Upečené mäso nakrájame na hrubšie plátky, rozdelíme na taniere a ozdobíme hroznom a šalotkami. Podávame so zemiakmi.
Čas pečenia: 20 minút
Čas dusenia: 10 minút