Paradajková omáčka passata
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:47)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
30 minút, 6 porcií
Potrebujeme: 4 kilogram čerstvé domáce paradajky, 200 gram cibuľa, 120 gram stonkový zeler, 2 strúčik cesnak, 80 gram mrkva, 8 polievková lyžica olivový olej, 20 gram bazalkové lístky, 20 gram lístky petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie, krupicový cukor
1.
Na oleji opečieme vo veľkom hrnci nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak, pridáme nakrájaný očistený stonkový zeler a na malé kocky nakrájanú mrkvu. Krátko opekáme a pridáme nakrájané paradajky, ktoré sme predtým olúpali a zbavili jadierok. Podľa chuti pridáme soľ, korenie a cukor. Na miernom ohni za občasného miešania varíme asi 2 hodiny. 20 minút pred koncom varenia pridáme nasekanú bazalku a petržlenovú vňať.
2.
Potom zmes prepasírujeme alebo rozmixujeme, vrátime späť do hrnca a varíme ešte asi hodinu.
3.
Vriacu omáčku rozdelíme do čistých, horúcou vodou vypláchnutých fliaš, uzavrieme a pri 100 °C sterilizujeme v rúre vo vodnom kúpeli ešte 30 minút. Hotové otočíme na 5 minút hore dnom a necháme celkom vychladnúť.