Reklama

Paradajkové lahôdky pre každého: TIETO recepty sú to pravé orechové počas tropických dní! Mňaam

Pečené paradajky plnené hydinovým mäsom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Čo by to bolo za leto bez košíka plného voňavých paradajok a chrumkavých paprík. Hoci ich môžete kúpiť po celý rok, tie dozreté na slniečku aj tak chutia najlepšie. A koľko majú vitamínov...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: postup ako si doma uvariť skvelú čerstvú paradajkovú polievku ako od Taliana

    PAPRIČKY PLNENÉ PAŽÍTKOU, BROKOLICOU A ČEDAROM

    6 porcií

    ● 24 malých sladkých paprík● 500 g smotanového syra● 1/3 šálky pažítky● 2/3 šálky brokolice (jemne nakrájanej)● 2/3 šálky čedaru● soľ● mleté čierne korenie

    Papričky umyjeme, osušíme a prekrojíme na polovice. Jadierka odstránime. V miske zmiešame smotanový syr, pažítku nakrájanú najemno, soľ a korenie. Brokolicu nakrájame na kúsky. Primiešame ju k syru. Lyžicou naplníme polovice papričiek. Rúru predhrejeme na 200 °C. Papričky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a zapekáme 9 až 11 minút. Potom každú posypeme nastrúhaným čedarom a zapekáme ešte 3 až 4 minúty. Papričky podávame teplé.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas zapekania: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Papričky, plnené pažítkou, brokolicou a čedarom

    Pečené papriky V PITE S AVOKÁDOVÝM AIOLI

    4 porcie

    ● 2 veľké papriky● 1 malý baklažán● 1 menšia cuketa● 1 šálka strúhanky● 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu● 1/2 ČL sušeného cesnaku● mleté čierne korenie● sušený tymian● 2 vajcia● 4 pita chleby● soľ

    NA AVOKÁDOVÉ AIOLI:● 1 veľké avokádo● 2 až 3 PL hustého jogurtu● 1 malý strúčik cesnaku  (postrúhaný)● šťava z citróna● soľ

    Červené papriky opálime priamo nad sporákom dočierna. Ihneď ich preložíme do vrecka, aby sa „spotili“ a šupka z nich pekne zliezla. Vyčistíme aj vnútro paprík a nakrájame ich na širšie pásiky. Baklažán a cuketu nakrájame na centimetrové krúžky, osolíme ich a necháme 5 minút odpočívať. Potom papierovým obrúskom vpijeme uvoľnenú tekutinu. Každý krúžok namočíme do rozšľahaného vajca a obalíme v zmesi zo strúhanky, z parmezánu, zo sušeného cesnaku, z korenia a tymianu. Krúžky poukladáme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 15 minút. Urobíme avokádové aioli. Všetky suroviny dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Ak treba, pridáme ešte soľ a citrónovú šťavu. Pity rozkrojíme na polovice. Spodnú časť natrieme aioli, naukladáme baklažán, cuketu, papriky, opäť polejeme aioli, uzavrieme a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pečené papriky v pite s avokádom aioli

    Veggie burger S AVOKÁDOM A HALLOUMI

    2 porcie

    ● 1 červená paprika● 1 červená cibuľa● 1 paradajka● šalátové listy (rímsky alebo hlávkový šalát)● 1 avokádo● 1 balenie syra halloumi● limetka● soľ● mleté čierne korenie● olivový olej● 2 žemle na podávanie

    Papriku ugrilujeme alebo upečieme v rúre na 200 °C v celku takmer dočierna. Preložíme ju do sklenej nádoby a zabalíme fóliou, aby sa sparila a dala ľahko olúpať. Cibuľu a paradajku nakrájame na veľké kolieska. Šalátové listy zľahka umyjeme a vysušíme. Avokádo prekrojíme, vyberieme kôstku a vydlabeme dužinu. Syr prekrojíme na dve časti, potrieme ho olejom a ugrilujeme alebo opečieme na panvičke pri vysokej teplote z oboch strán. Sparenú papriku olúpeme, vyčistíme a prekrojíme. Žemle rozkrojíme a zľahka opečieme na suchej panvici. Na spodnú časť roztlačíme polovicu avokáda, dochutíme ho soľou, korením a limetkou. Naň ukladáme cibuľu, paradajku, šalát, opečený syr a pečenú papriku. Môžeme podávať.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Veggie burger s avokádom a halloumi

     Lečo Z RÚRY

    4 porcie

    ● 1 cibuľa● 1 klobása● 1 žltá paprika● 1 červená paprika● 2 biele papriky● 3 veľké paradajky● 4 vajcia● soľ● mleté čierne korenie● olej

    Na väčšej panvici rozpálime trochu oleja. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Pridáme do masti a opekáme dosklovita. Klobásu nakrájame na kolieska a pridáme k cibuli. Krátko opekáme. Papriku a rajčiny očistíme. Papriku nakrájame na rezance a paradajky na kocky. Pridáme ku klobáse. Osolíme, okoreníme a dusíme asi 10 minút. Podľa potreby podlievame vodou. Pripravíme zapekacie misky. Do každej nanesieme časť leča, v strede spravíme jamku a rozklepneme do nej vajce. Dáme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme, kým bielky nezbelejú. Posypeme korením a podávame.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 15 minút
    Čas pečenia: 10 minút

    Pečené paradajky PLNENÉ HYDINOVÝM MÄSOM

    4 porcie

    ● 8 veľkých paradajok● 1 cibuľa● 400 g mletého hydinového mäsa● 200 g šampiňónov● 2 vajcia● hrsť nakrájanej petržlenovej vňate● 200 ml smotany● soľ● mleté čierne korenie● olej a maslo na vymastenie misy● varené zemiaky ako príloha

    Paradajky umyjeme, osušíme a odkrojíme z nich vrch. Klobúčik odložíme. Vnútro vydlabeme a odložíme tiež. Cibuľu nakrájanú nahrubo opečieme na oleji, pridáme mleté mäso, šampiňóny nakrájané nadrobno a dusíme pod pokrievkou, kým sa neodparí všetka tekutina. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do zmesi vmiešame vajcia, polovicu petržlenovej vňate, osolíme, okoreníme a spracujeme do plnky. Naplníme ňou paradajky, dáme ich do zapekacej misky vymazanej maslom, na paradajky položíme klobúčiky. Polejeme smotanou, podlejeme šťavou z prepasírovanej paradajkovej dužiny a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s malými uvarenými zemiakmi.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pečené paradajky plnené hydinovým mäsom

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.