Paradajkové lahôdky pre každého: TIETO recepty sú to pravé orechové počas tropických dní! Mňaam
14. 7. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:40)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Čo by to bolo za leto bez košíka plného voňavých paradajok a chrumkavých paprík. Hoci ich môžete kúpiť po celý rok, tie dozreté na slniečku aj tak chutia najlepšie. A koľko majú vitamínov...

PAPRIČKY PLNENÉ PAŽÍTKOU, BROKOLICOU A ČEDAROM
6 porcií
● 24 malých sladkých paprík● 500 g smotanového syra● 1/3 šálky pažítky● 2/3 šálky brokolice (jemne nakrájanej)● 2/3 šálky čedaru● soľ● mleté čierne korenie
Papričky umyjeme, osušíme a prekrojíme na polovice. Jadierka odstránime. V miske zmiešame smotanový syr, pažítku nakrájanú najemno, soľ a korenie. Brokolicu nakrájame na kúsky. Primiešame ju k syru. Lyžicou naplníme polovice papričiek. Rúru predhrejeme na 200 °C. Papričky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a zapekáme 9 až 11 minút. Potom každú posypeme nastrúhaným čedarom a zapekáme ešte 3 až 4 minúty. Papričky podávame teplé.
Čas prípravy: 10 minút
Čas zapekania: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Papričky, plnené pažítkou, brokolicou a čedarom
Pečené papriky V PITE S AVOKÁDOVÝM AIOLI
4 porcie
● 2 veľké papriky● 1 malý baklažán● 1 menšia cuketa● 1 šálka strúhanky● 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu● 1/2 ČL sušeného cesnaku● mleté čierne korenie● sušený tymian● 2 vajcia● 4 pita chleby● soľ
NA AVOKÁDOVÉ AIOLI:● 1 veľké avokádo● 2 až 3 PL hustého jogurtu● 1 malý strúčik cesnaku (postrúhaný)● šťava z citróna● soľ
Červené papriky opálime priamo nad sporákom dočierna. Ihneď ich preložíme do vrecka, aby sa „spotili“ a šupka z nich pekne zliezla. Vyčistíme aj vnútro paprík a nakrájame ich na širšie pásiky. Baklažán a cuketu nakrájame na centimetrové krúžky, osolíme ich a necháme 5 minút odpočívať. Potom papierovým obrúskom vpijeme uvoľnenú tekutinu. Každý krúžok namočíme do rozšľahaného vajca a obalíme v zmesi zo strúhanky, z parmezánu, zo sušeného cesnaku, z korenia a tymianu. Krúžky poukladáme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 15 minút. Urobíme avokádové aioli. Všetky suroviny dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Ak treba, pridáme ešte soľ a citrónovú šťavu. Pity rozkrojíme na polovice. Spodnú časť natrieme aioli, naukladáme baklažán, cuketu, papriky, opäť polejeme aioli, uzavrieme a môžeme podávať.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pečené papriky v pite s avokádom aioli
Veggie burger S AVOKÁDOM A HALLOUMI
2 porcie
● 1 červená paprika● 1 červená cibuľa● 1 paradajka● šalátové listy (rímsky alebo hlávkový šalát)● 1 avokádo● 1 balenie syra halloumi● limetka● soľ● mleté čierne korenie● olivový olej● 2 žemle na podávanie
Papriku ugrilujeme alebo upečieme v rúre na 200 °C v celku takmer dočierna. Preložíme ju do sklenej nádoby a zabalíme fóliou, aby sa sparila a dala ľahko olúpať. Cibuľu a paradajku nakrájame na veľké kolieska. Šalátové listy zľahka umyjeme a vysušíme. Avokádo prekrojíme, vyberieme kôstku a vydlabeme dužinu. Syr prekrojíme na dve časti, potrieme ho olejom a ugrilujeme alebo opečieme na panvičke pri vysokej teplote z oboch strán. Sparenú papriku olúpeme, vyčistíme a prekrojíme. Žemle rozkrojíme a zľahka opečieme na suchej panvici. Na spodnú časť roztlačíme polovicu avokáda, dochutíme ho soľou, korením a limetkou. Naň ukladáme cibuľu, paradajku, šalát, opečený syr a pečenú papriku. Môžeme podávať.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Veggie burger s avokádom a halloumi
Lečo Z RÚRY
4 porcie
● 1 cibuľa● 1 klobása● 1 žltá paprika● 1 červená paprika● 2 biele papriky● 3 veľké paradajky● 4 vajcia● soľ● mleté čierne korenie● olej
Na väčšej panvici rozpálime trochu oleja. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Pridáme do masti a opekáme dosklovita. Klobásu nakrájame na kolieska a pridáme k cibuli. Krátko opekáme. Papriku a rajčiny očistíme. Papriku nakrájame na rezance a paradajky na kocky. Pridáme ku klobáse. Osolíme, okoreníme a dusíme asi 10 minút. Podľa potreby podlievame vodou. Pripravíme zapekacie misky. Do každej nanesieme časť leča, v strede spravíme jamku a rozklepneme do nej vajce. Dáme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme, kým bielky nezbelejú. Posypeme korením a podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Lečo z rúry
Pečené paradajky PLNENÉ HYDINOVÝM MÄSOM
4 porcie
● 8 veľkých paradajok● 1 cibuľa● 400 g mletého hydinového mäsa● 200 g šampiňónov● 2 vajcia● hrsť nakrájanej petržlenovej vňate● 200 ml smotany● soľ● mleté čierne korenie● olej a maslo na vymastenie misy● varené zemiaky ako príloha
Paradajky umyjeme, osušíme a odkrojíme z nich vrch. Klobúčik odložíme. Vnútro vydlabeme a odložíme tiež. Cibuľu nakrájanú nahrubo opečieme na oleji, pridáme mleté mäso, šampiňóny nakrájané nadrobno a dusíme pod pokrievkou, kým sa neodparí všetka tekutina. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do zmesi vmiešame vajcia, polovicu petržlenovej vňate, osolíme, okoreníme a spracujeme do plnky. Naplníme ňou paradajky, dáme ich do zapekacej misky vymazanej maslom, na paradajky položíme klobúčiky. Polejeme smotanou, podlejeme šťavou z prepasírovanej paradajkovej dužiny a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s malými uvarenými zemiakmi.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pečené paradajky plnené hydinovým mäsom