Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Paradajkové lahôdky pre každého: TIETO recepty sú to pravé orechové počas tropických dní! Mňaam

Pečené paradajky plnené hydinovým mäsom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Čo by to bolo za leto bez košíka plného voňavých paradajok a chrumkavých paprík. Hoci ich môžete kúpiť po celý rok, tie dozreté na slniečku aj tak chutia najlepšie. A koľko majú vitamínov...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: postup ako si doma uvariť skvelú čerstvú paradajkovú polievku ako od Taliana

    PAPRIČKY PLNENÉ PAŽÍTKOU, BROKOLICOU A ČEDAROM

    6 porcií

    ● 24 malých sladkých paprík● 500 g smotanového syra● 1/3 šálky pažítky● 2/3 šálky brokolice (jemne nakrájanej)● 2/3 šálky čedaru● soľ● mleté čierne korenie

    Papričky umyjeme, osušíme a prekrojíme na polovice. Jadierka odstránime. V miske zmiešame smotanový syr, pažítku nakrájanú najemno, soľ a korenie. Brokolicu nakrájame na kúsky. Primiešame ju k syru. Lyžicou naplníme polovice papričiek. Rúru predhrejeme na 200 °C. Papričky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a zapekáme 9 až 11 minút. Potom každú posypeme nastrúhaným čedarom a zapekáme ešte 3 až 4 minúty. Papričky podávame teplé.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas zapekania: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Papričky, plnené pažítkou, brokolicou a čedarom

    Pečené papriky V PITE S AVOKÁDOVÝM AIOLI

    4 porcie

    ● 2 veľké papriky● 1 malý baklažán● 1 menšia cuketa● 1 šálka strúhanky● 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu● 1/2 ČL sušeného cesnaku● mleté čierne korenie● sušený tymian● 2 vajcia● 4 pita chleby● soľ

    NA AVOKÁDOVÉ AIOLI:● 1 veľké avokádo● 2 až 3 PL hustého jogurtu● 1 malý strúčik cesnaku  (postrúhaný)● šťava z citróna● soľ

    Červené papriky opálime priamo nad sporákom dočierna. Ihneď ich preložíme do vrecka, aby sa „spotili“ a šupka z nich pekne zliezla. Vyčistíme aj vnútro paprík a nakrájame ich na širšie pásiky. Baklažán a cuketu nakrájame na centimetrové krúžky, osolíme ich a necháme 5 minút odpočívať. Potom papierovým obrúskom vpijeme uvoľnenú tekutinu. Každý krúžok namočíme do rozšľahaného vajca a obalíme v zmesi zo strúhanky, z parmezánu, zo sušeného cesnaku, z korenia a tymianu. Krúžky poukladáme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 15 minút. Urobíme avokádové aioli. Všetky suroviny dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Ak treba, pridáme ešte soľ a citrónovú šťavu. Pity rozkrojíme na polovice. Spodnú časť natrieme aioli, naukladáme baklažán, cuketu, papriky, opäť polejeme aioli, uzavrieme a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pečené papriky v pite s avokádom aioli

    Veggie burger S AVOKÁDOM A HALLOUMI

    2 porcie

    ● 1 červená paprika● 1 červená cibuľa● 1 paradajka● šalátové listy (rímsky alebo hlávkový šalát)● 1 avokádo● 1 balenie syra halloumi● limetka● soľ● mleté čierne korenie● olivový olej● 2 žemle na podávanie

    Papriku ugrilujeme alebo upečieme v rúre na 200 °C v celku takmer dočierna. Preložíme ju do sklenej nádoby a zabalíme fóliou, aby sa sparila a dala ľahko olúpať. Cibuľu a paradajku nakrájame na veľké kolieska. Šalátové listy zľahka umyjeme a vysušíme. Avokádo prekrojíme, vyberieme kôstku a vydlabeme dužinu. Syr prekrojíme na dve časti, potrieme ho olejom a ugrilujeme alebo opečieme na panvičke pri vysokej teplote z oboch strán. Sparenú papriku olúpeme, vyčistíme a prekrojíme. Žemle rozkrojíme a zľahka opečieme na suchej panvici. Na spodnú časť roztlačíme polovicu avokáda, dochutíme ho soľou, korením a limetkou. Naň ukladáme cibuľu, paradajku, šalát, opečený syr a pečenú papriku. Môžeme podávať.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Veggie burger s avokádom a halloumi

     Lečo Z RÚRY

    4 porcie

    ● 1 cibuľa● 1 klobása● 1 žltá paprika● 1 červená paprika● 2 biele papriky● 3 veľké paradajky● 4 vajcia● soľ● mleté čierne korenie● olej

    Na väčšej panvici rozpálime trochu oleja. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Pridáme do masti a opekáme dosklovita. Klobásu nakrájame na kolieska a pridáme k cibuli. Krátko opekáme. Papriku a rajčiny očistíme. Papriku nakrájame na rezance a paradajky na kocky. Pridáme ku klobáse. Osolíme, okoreníme a dusíme asi 10 minút. Podľa potreby podlievame vodou. Pripravíme zapekacie misky. Do každej nanesieme časť leča, v strede spravíme jamku a rozklepneme do nej vajce. Dáme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme, kým bielky nezbelejú. Posypeme korením a podávame.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 15 minút
    Čas pečenia: 10 minút

    Pečené paradajky PLNENÉ HYDINOVÝM MÄSOM

    4 porcie

    ● 8 veľkých paradajok● 1 cibuľa● 400 g mletého hydinového mäsa● 200 g šampiňónov● 2 vajcia● hrsť nakrájanej petržlenovej vňate● 200 ml smotany● soľ● mleté čierne korenie● olej a maslo na vymastenie misy● varené zemiaky ako príloha

    Paradajky umyjeme, osušíme a odkrojíme z nich vrch. Klobúčik odložíme. Vnútro vydlabeme a odložíme tiež. Cibuľu nakrájanú nahrubo opečieme na oleji, pridáme mleté mäso, šampiňóny nakrájané nadrobno a dusíme pod pokrievkou, kým sa neodparí všetka tekutina. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do zmesi vmiešame vajcia, polovicu petržlenovej vňate, osolíme, okoreníme a spracujeme do plnky. Naplníme ňou paradajky, dáme ich do zapekacej misky vymazanej maslom, na paradajky položíme klobúčiky. Polejeme smotanou, podlejeme šťavou z prepasírovanej paradajkovej dužiny a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s malými uvarenými zemiakmi.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pečené paradajky plnené hydinovým mäsom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.