Paradajkovú omáčku určite milujú aj vaši labužníci: Pridajte do nej 2 veci, bude chutiť božsky!
19. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:53)

Zdroj: shutterstock
Opäť pre vás máme najlepšie rady do domácnosti.

SOS z kuchyne
Ako docieliť, aby bola cukrová poleva na koláči krásne hladká?
Vierka z Trenčína
Radí redaktorka Petra Mitringová
Odhadnúť správny pomer cukru a citrónovej šťavy alebo sirupu nie je vždy jednoduché. Máme pre vás zopár rád. Poleva sa nezrazí, ak do cukru pridáte štipku soli. Ak poleva príliš stvrdne, zrieďte ju citrónovou šťavou. Povrch zákuskov bude hladký, ak ho najprv potriete tenkou vrstvou a až po vysušení nanesiete druhú vrstvu.
Slovník modernej gazdinky
Umami
Ak holdujete ázijskej kuchyni a občas si o nej niečo prečítate, nie je pre vás tento pojem novinkou. Ide o piatu chuť – popri sladkej, kyslej, horkej a slanej. Identifikoval ju v roku 1908 Ikeda Kikuanae, a to pri výskume silnej chuti vývaru z morských rias (kombi), ktorý používali ázijskí kuchári do väčšiny svojich pokrmov. Zistil, že táto riasa je bohatá na glutamát, ktorý spôsobuje silnú umami chuť aj známej sójovej omáčky. Inak vedeli ste, že umami znamená v preklade niečo ako lahôdka, delikatesa?
Zdroj: shutterstock
Umami
Mýtus vyvrátený
Aj vy ste verili svojej mamičke a Pepkovi námorníkovi, že vďaka špenátu budete zdravá a silná ako táto kreslená postavička? Samozrejme, špenát je zdravý a blahodarný pre naše zdravie. Ale pravda je, že čo sa týka obsahu železa, rozhodne nestojí na poprednej priečke, ako sa tvrdilo. Napríklad taká biela fazuľa alebo aj hrášok majú tejto minerálnej látky jednoznačne viac.
Zdroj: shutterstock
Mýtus vyvrátený
Bude ešte lepšia
Zdroj: shutterstock
Bude ešte lepšia
Paradajková omáčka je sama osebe pochúťkou, ktorú majú radi malí aj veľkí labužníci. Skúste do nej pri varení pridať aj trocha škorice a medu. Jej vylepšená chuť vás prekvapí.
Zdroj: shutterstock
Bude ešte lepšia
Len za lyžičku
Vyskúšajte pridať do uhorkového šalátu jednu lyžičku horčice. Osolené plátky uhorky sú totiž ťažšie stráviteľné a práve horčica šalát zjemní a pomôže tráveniu.
Zdroj: shutterstock
Len za lyžičku