Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Paradajky chutia božsky! Tak neváhajte a pripravte si 5 výborných jedál, ktoým sa nedá odolať

Paradajky plnené teľacím mäsom a pistáciami

Zdroj: Robo HUBAC

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nie nadarmo sa nazývajú aj rajské jabĺčka. Teraz v lete chutia totiž božsky! Tak neváhajte a pripravte si pochúťku, ktorej sa nedá odolať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami tento slaný PARADAJKOVÝ koláč s voňavým kozím syrom

    Galetka s bryndzou a paradajkami

    4 porcie

    250 g múky na krehké pečivo ● 1 ČL cukru ● 1/2 ČL soli ● 150 g studeného masla ● 1 až 2 PL studenej vody

    NA PLNKU: 125 g bryndze ● 1 ČL lístkov čerstvého tymianu ● 2 až 3 stredne veľké paradajky ● 1 šalotka ● 1 vajce na potretie ● soľ ● mleté čierne korenie

    Rukami rozmiešame múku s cukrom, so soľou a studeným maslom nakrájaným na menšie kocky. Snažíme sa maslo rozdrobiť do múky, ale pracujeme rýchlo, aby sa neroztopilo. Ak je cesto príliš sypké, spojíme ho trochou studenej vody. Z cesta vytvarujeme hrubší disk, zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme do kruhu s priemerom asi 30 cm. Studené cesto sa bude vaľkať ťažko, ale postupne bude poddajnejšie. Rozvaľkané cesto posypeme bryndzou (asi 3 cm od okraja necháme cesto čisté), lístkami tymianu, tenkými kolieskami paradajok a cibule. Osolíme a okoreníme. Čistý okraj cesta preložíme dovnútra a zakryjeme tak časť paradajok. Ak je cesto mäkké, znovu ho na pár minút vrátime do chladničky. Galetku potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre asi 25 minút. Pred krájaním ju necháme mierne vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas chladenia: 30 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Náš tip
    Podávajte s čerstvým miešaným šalátom a budete mať sýty letný obed.

    Zdroj: Robo HUBAC

    Galetka s bryndzou a paradajkami

    Rolky so zlatým ratatouille

    3 porcie

    NA OMÁČKU: olej ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 500 g žltých paradajok ● 50 ml vody ● cukor ● soľ

    NA RATATOUILLE: 2 žlté papriky ● 1 baklažán ● 2 žlté cukety ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 bobkový list ● 2 stonky čerstvého tymianu ● pár stoniek petržlenovej vňate

    NA PLNENIE: 2 žlté cukety ● 2 baklažány ● soľ ● mleté čierne korenie ● bageta

    Uvaríme omáčku. Na oleji osmažíme cibuľu nakrájanú nahrubo, pridáme cesnak, žlté paradajky, vodu a trochu soli. O pár minút všetko roztlačíme a pokračujeme vo varení, kým omáčka nezhustne. Prepasírujeme ju cez sitko. Omáčku ešte povaríme, ak je riedka. Dochutíme ju soľou a cukrom. Pripravíme ratatouille. Všetku zeleninu nakrájame na rovnaké kúsky a postupne po malých častiach rýchlo opečieme na rozpálenom oleji. Hromadíme vo väčšej mise. Na oleji osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme cesnak nakrájaný nadrobno a všetku opečenú zeleninu. Dochutíme soľou, korením a pridáme bobkový list, tymian a petržlenovú vňať. Primiešame omáčku zo žltých paradajok. Dusíme prikryté v rúre pri teplote 180 °C alebo na sporáku 10 až 15 minút, kým zelenina nezmäkne a chute sa nespoja. Pred plnením necháme ratatouille trochu vychladnúť. Cuketu a baklažán nakrájame po dĺžke na plátky hrubé 2 až 3 mm, potrieme olejom, posypeme soľou a korením a narýchlo opečieme na grilovacej panvici z oboch strán. Na koniec plátkov uložíme kôpku ratatouille a zrolujeme. Podávame s opečenou bagetou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 35 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Náš tip
    Ak nemáte žlté cukety a paradajky, pokojne ich nahraďte tými zo záhradky.

    Ratatouille je dokonalé  francúzske jedlo, ktoré  môžete podávať ako prílohu  ale aj ako hlavný chod.

    Zdroj: Robo HUBAC

    Rolky so zlatým ratatouille

    Polievka z pečených paradajok s tymianovou tarhoňou

    4 porcie

    3 kg čerstvých paradajok ● 2 cibule nakrájané nahrubo ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 nakrájané mrkvy ● 1 paprička čili ● stonky z bazalky ● stonky z petržlenovej vňate ● 1 bobkový list ● 1 ČL celého čierneho korenia ● 2 guľôčky nového korenia ● zeleninový vývar alebo voda ● 1 konzerva lúpaných paradajok ● cukor ● soľ ● olivový olej

    NA TARHOŇU: 300 g tarhone ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 ČL lístkov z čerstvého tymianu ● 550 ml vývaru alebo vody ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Rúru rozohrejeme na 220 °C. Vo veľkej mise premiešame všetky suroviny (okrem paradajok z konzervy) s olivovým olejom a so soľou. Zmes prelejeme do vyššieho plechu a podlejeme pohárom vývaru alebo vody. Pečieme, kým paradajky a zvyšná zelenina nadobudnú tmavohnedú farbu. V pravidelných intervaloch premiešame. Obsah plechu premiestnime do hrnca a pridáme lúpané paradajky z konzervy aj so šťavou. Popučíme a varíme asi 15 minút. Medzitým uvaríme tarhoňu. Očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme na oleji dosklovita, pridáme tarhoňu a pri pravidelnom miešaní ju opekáme, kým nezačne hnednúť. Pridáme prelisovaný cesnak a lístky tymianu a po chvíli všetok vývar alebo vodu. Tarhoňu osolíme, prikryjeme a privedieme do varu. Keď voda zovrie, stíšime plameň a varíme asi 5 minút. Potom hrniec dáme bokom a tarhoňu necháme odstáť. Polievku prepasírujeme cez sito s väčšími otvormi. Snažíme sa pretlačiť čo najviac dužiny, zásadne to ovplyvní chuť a konzistenciu polievky. Polievku ešte raz privedieme do varu a dochutíme soľou, korením, cukrom, prípadne mletým čili a podávame s tymianovou tarhoňou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 35 minút
    Čas pečenia: 50 až 60 minút

    Zdroj: Robo HUBAC

    Polievka z pečených paradajok s tymianovou tarhoňou

    Paradajky plnené teľacím mäsom a pistáciami

    4 porcie

    1 väčšia cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušeného majoránu a bazalky ● 500 g mletého teľacieho mäsa ● 1 konzerva lúpaných paradajok ● 10 až 15 väčších paradajok ● cukor ● za hrsť pražených pistácií ● 2 PL strúhanky ● soľ ● 180 ml smotany na varenie ● mleté čierne korenie ● olej

    Na oleji osmažíme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme prelisovaný cesnak a sušené bylinky. K osmaženej cibuli primiešame mleté mäso a opečieme ho. Osolíme, okoreníme a primiešame paradajky z konzervy. Všetko spolu popučíme. Mäso dusíme na slabom plameni pod pokrievkou 30 až 45 minút. Odrežeme vrch paradajok a odložíme ich. Dužinu vydlabeme lyžicou, prepasírujeme cez jemné sitko, získanú tekutinu prelejeme do malej rajnice, dochutíme soľou, korením, cukrom a povaríme asi 5 minút. Vnútro paradajok osolíme, okoreníme a mierne ocukríme. Pistácie v sitku pošúchame papierovou kuchynskou utierkou a nasekáme ich na menšie kúsky. K čiastočne vychladnutému mäsu primiešame strúhanku a väčšinu pistácií. Zmesou naplníme paradajky, prikryjeme ich odrezanými hornými časťami a naukladáme tesne vedľa seba do zapekacej nádoby. Podlejeme ich prevarenou prepasírovanou šťavou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 20 minút. Paradajky vyberieme zo zapekacej misy, šťavu zlejeme do rajnice, zredukujeme ju varením na hustejšiu konzistenciu a ku koncu pridáme smotanu. Všetko spolu prevaríme, a ak treba, dochutíme. Paradajky podávame s omáčkou a posypeme zvyšnými pistáciami.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 65 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Vegetariánsku verziu si pripravíte, keď namiesto mäsa použijete uvarenú ryžu.

    Zdroj: Robo HUBAC

    Paradajky plnené teľacím mäsom a pistáciami

    Koláč s paradajkami a údeným syrom

    6 porcií

    3 hrste čerstvého špenátu ● 3 až 4 stredne veľké paradajky ● 200 g kukuričnej krupice ● 70 g celozrnnej špaldovej múky ● 2 ČL cukru ● 1 a 1/2 ČL soli ● 1 ČL kypriaceho prášku ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1/2 ČL mletého čierneho korenia ● 2 vajcia ● 250 g cmaru alebo acidofilného mlieka ● údený pološtiepok ● eidam alebo gouda navrch koláča ● maslo a strúhanka na vymazanie formy ● olej

    Rúru predhrejeme na 190 °C. Formu s rozmermi 30 x 20 cm vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Na rozpálenom oleji krátko smažíme listy špenátu, kým takmer celé nezvädnú. Necháme ich trochu vychladnúť a prebytočnú vodu odstránime papierovou utierkou. Paradajky nakrájame na kolieska hrubé asi 5 mm, osolíme, okoreníme a postupne opečieme z oboch strán na rozpálenom oleji. Paradajky odložíme nabok aj s vypečenou tekutinou. Vo väčšej mise rozmiešame krupicu, múku, cukor, soľ, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, korenie a opečený špenát. V druhej mise metličkou vymiešame vajcia s cmarom, postupne ich zapracujeme do krupicovej zmesi a nakoniec primiešame polovicu nastrúhaného údeného pološtiepka. Cesto roztrieme do pripravenej formy, navrch poukladáme opečené paradajky, zalejeme ich výpekom a posypeme nastrúhaným zvyškom pološtiepka a trochou nastrúhaného eidamu alebo goudy. Koláč pečieme 20 až 25 minút a ešte teplý podávame s cmarom alebo acidofilným mliekom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 10 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Náš tip
    K paradajkám môžete pridať aj cuketu alebo baklažán. Koláč bude ešte šťavnatejší!

    Zdroj: Robo HUBAC

    Koláč s paradajkami a údeným syrom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.