Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pečená cibuľa so syrom, zeleninové fašírky: Zbiehajú sa vám slinky? Skúste tieto extra recepty

Pečené cibule plnené syrom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ide to aj bez mäsa. A to dokonca tak, že aj tí najväčší milovníci mäsových pokrmov budú chcieť pridať. Stačí vyskúšať naše recepty, inšpirácií je neúrekom.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Banánové rezy so šľahačkou a s vaječným likérom

    Opekaná zelenina s čili

    4 porcie

    1 mrkva ● 200 g ružičkového kelu ● 200 g brokolice ● 3 paradajky ● 2 cibule ● 1 strúčik cesnaku ● soľ● 1 citrón ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL čili vločiek ● 250 ml zeleninového vývaru ● 3 vetvičky petržlenovej vňate ● mleté čierne korenie

    Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo. Ružičkový kel očistíme a nakrájame na polovice. Brokolicu očistíme a nakrájame na menšie ružičky. Paradajky opláchneme, na spodnej časti narežeme do kríža, prelejeme horúcou vodou a potom rýchlo studenou a ošúpeme. Dužinu nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Citrón rozpolíme a vytlačíme z neho šťavu. Na hlbšej panvici rozhorúčime olej, pridáme zeleninu a opečieme dozlatista. Posypeme čili vločkami a zalejeme vývarom. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením a dusíme pod pokrievkou 15 až 20 minút, kým zelenina mierne nezmäkne. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Opekaná zelenina s čili

    Fašírky s quinoou a so syrom halloumi

    4 porcie

    100 g quinoy ● 1 cibuľa ● 1 jarná cibuľka ● soľ ● 1 ČL oleja ● mleté čierne korenie ● 50 g syra halloumi ● 25 g slnečnicových semienok ● 1 vajce ● 15 g ovsených vločiek

    Quinou nasypeme do sitka a prelejeme horúcou vodou. Necháme dobre odkvapkať. Cibule očistíme a nasekáme nadrobno. V panvici rozhorúčime olej, pridáme cibule a dusíme dosklovita. Vsypeme quinou a zalejeme 250 ml vody. Privedieme do varu a na strednej teplote varíme asi 10 minút, pričom občas premiešame. Osolíme a okoreníme. Stiahneme z ohňa a vmiešame slnečnicové semienka a ovsené vločky. Necháme 15 minút odležať. Občas rukami premiešame. Dochutíme soľou a korením. Vmiešame vajce a z cesta vyformujeme
    8 fašírok, pričom do stredu skryjeme kúsok syra. Fašírky opekáme na grile alebo na panvici z oboch strán, dokopy asi 10 minút. Podávame so šalátom alebo zemiakmi.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 10 minút
    Čas opekania: 10 minút/1 kus

    Zdroj: Shutterstock

    Fašírky s quinoou a so syrom halloumi

    Pečené cibule plnené syrom

    4 porcie

    8 červených cibúľ ● soľ ● 150 g strúhaného syra ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 100 g crème fraîche ● 2 PL strúhanky ● 1 ČL rasce ● mleté čierne korenie ● mletá červená paprika ● 200 ml zeleninového vývaru ● 2 PL masla

    Cibule očistíme a zvrchu zrežeme asi tretinu. V hrnci privedieme do varu vodu a osolíme. Vložíme cibule a pod pokrievkou varíme asi
    5 minút. Opatrne vyberieme a prelejeme studenou vodou. Ostrým nožom zvnútra vyberieme 2 až 3 vrstvy a vytvoríme tak dutinu. Vybratú dreň nasekáme najemno. Petržlenovú vňať nasekáme. V mise zmiešame syr, petržlenovú vňať, crème fraîche, strúhanku a 3 PL nasekanej cibule. Podľa chuti zmiešame s rascou, so soľou, s korením a paprikou. Rúru predhrejeme na 180 °C. Zmes prerozdelíme do pripravených cibúľ a tie poukladáme do zapekacej formy. Zvyšnú nasekanú cibuľu nasypeme okolo a zalejeme vývarom. Maslo nakrájame na kocky a poukladáme na cibule. Pečieme asi 40 minút, kým cibuľky a plnka pekne nezhnednú. Necháme chvíľu postáť a potom podávame preliate výpekom napríklad so zemiakovou kašou.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Pečené cibule plnené syrom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.