Reklama

Ako upiecť hus, aby bola chutná a šťavnatá? S našimi radami vaše mäsko nebude mať konkurenciu

Ako správne upiecť kačicu?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Stačí dodržať týchto zopár tipov a vaša húska nebude mať konkurenciu.

Leto sa nám blíži ku koncu a pomaly nastupuje jeseň a s ňou aj všetky tie úžasne dobroty, ktoré so sebou jesenné hody prinášajú. Medzi tie zaručene patrí aj pečená hus. Aby ste nemuseli zakaždým míňať veľa peniažkov vo vychýrených hostincoch, prezradíme vám postup, ktorým sa dopracujete k úžasnej chrumkavej kožke a jemnému a šťavnatému mäsku. Uvidíte, ešte dlho budete na tú dobrotu spomínať.

Zdroj: Shutterstock

Vyskúšajte super trik na šťavnaté kuracie prsia.

Pokiaľ húsky nechováte doma, býva kúpa tejto hydiny drahšou záležitosťou. Preto v prvom rade dbajte na to odkiaľ mäso máte. Odporúčame si zadovážiť hus z domáceho chovu, ktorá bola dobre kŕmená a teda bude mať aj uspokojivý podiel tuku. Tuk je nositeľom chuti a tu to platí dvojnásobne. Nemusíte sa báť, že bude mäso potom veľmi kalorické. Pri pečení sa z húsky vypečie a vy si ho budete môcť preliať do skleného pohára a skladovať v chladničke ako vynikajúcu dobrotu na chlebík.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračné foto

Ale späť k husi. Hus je potreba deň vopred nasoliť zvonka aj zvnútra, kľudne použite aj dve hrste soli a vložte do pekáča. Pred pečením ju potrite zvonka mliekom a podlejte dostatočným množstvom vody (okolo 500 ml). Zakryte pokrievkou a nechajte piecť najprv pri nižšej teplote okolo 150 až 160 stupňov aj hodinu a pol. Potom hus odokryte, opäť potrite mliekom alebo aj výpekom z husi, teplotu zvýšte na 180 až 190 stupňov a dopečte dozlatista. Tuk zlejte, hus otočte, potrite výpekom a opäť dopečte dozlatista.

Pri manipulácii s husou do nej určite nepichajte vidličkou alebo nožom, vytiekla by z nej šťava a mäso by mohlo byť potom priveľmi suché.

Odporúčame podávať s lokšami a dusenou kapustou, prípadne nakladanou sladkokyslou zeleninou.

Zdroj: Shutterstock

Lokše je dobré najprv popichať v strede vidličkou, aby sa pri pečení nezdvíhali.