Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pečená hus s mandľovou plnkou

Reklama

Čas prípravy: 30 minút, 6 porcií

Potrebujeme: 1 mladá hus (zhruba 3,6 kg), 250 g hydinových pečienok, 150 ml mlieka, 100 g lúpaných mandlí, 5 tmavých alebo grahamových rožkov, 5 vajec, 1 viazanička kučeravej petržlenovej vňate, mletý muškátový oriešok, soľ

Postup:

1. Hus očistíme, umyjeme a dôkladne osušíme a dobre osolíme. Umyté a osušené pečienky nakrájame na menšie kúsky. Rožky nakrájame na kocky, vňať nadrobno nasekáme, mandle nasekáme nahrubo.

2. V mise zmiešame rožky, mandle, vňať a pečienky. Žĺtky rozšľaháme v mlieku. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Do rožkovej zmesi primiešame vaječnú zmes, dochutíme muškátovým orieškom a soľou. Nakoniec postupne zapracujeme sneh z bielkov. Plnkou naplníme hus. Otvor zaistíme špáradlami alebo zašijeme kuchynskou niťou.

3. Hus preložíme do pekáča a v rúre vyhriatej na 165 °C pečieme približne 5 hodín. Počas pečenia z pekáča odoberáme vypečený tuk. Zhruba hodinu pred dopečením hus podlejeme trochou vriacej vody. Na posledných 30 minút teplotu zvýšime na 200 °C a dopečieme dochrumkava.

4. Upečenú hus vyberieme a naporciujeme na šesť častí. Ku každej časti naservírujeme trochu plnky. Podávame napríklad s knedličkami a preliate výpekom.

Čas pečenia: 5 hodín

Vyberáme pre vás niečo PLUS