Pečená kačka s jablkami
8. 10. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:41)
Čas prípravy: 40 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 kačka bez drobkov, 1 kg sladkých jabĺk, 100 g medu, šťava z 1 limetky, mleté nové korenie, mletá škorica, mleté biele korenie, soľ
Postup:
1. Kačku opláchneme pod studenou vodou, osušíme, zvonka a znútra osolíme, ochutíme novým korením a necháme v chlade 2 hodiny odležať (najlepšie cez noc). Potom ju dáme chrbtom smerom dole do pekáča, na tučných miestach ju popicháme vidličkou a podlejeme 100 ml vody.
2. Pekáč prikryjeme pokrievkou a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 160 °C asi 90 minút. Potom kačku odkryjeme, pridáme k nej umyté jablká bez jadrovníkov nakrájané na štvrtinky.
3. Všetko polejeme limetkovou šťavou rozmiešanou s medom, s trochou škorice a korenia. Opäť dáme do rúry a pečieme, pokiaľ sa na povrchu nevytvorí zlatá kôrka. Počas pečenia podlievame kačku výpekom.
4. Hotovú naporciujeme a podávame s pečenými jablkami. Ako prílohu servírujeme ryžu.
Čas odležania: 2 hodiny
Čas pečenia: 2 hodiny