Pečená tekvica so syrovou omáčkou
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:47)

Zdroj: © StockFood
30 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 kilogram muškátová tekvica, 6 polievková lyžica olivový olej, 1 kus cibuľa, 1 strúčik cesnak, 100 mililiter zeleninový vývar, 200 mililiter smotana na šľahanie, 200 gram syr s modrou plesňou (najlepšie typu gorgonzola), 1 hrsť pažitka, soľ, mleté čierne korenie
1.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Tekvicu umyjeme, zbavíme jadierok (tie si odložíme bokom) a dužinu nakrájame na hrubšie mesiačiky. Poukladáme na pekáč a pokvapkáme 5 PL oleja. Pečieme 30 až 35 minút, kým tekvica nezmäkne.
2.
Medzitým zbavíme odložené jadierka prípadných vláken a dužiny a na suchej panvici opečieme. Stiahneme z ohňa. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame nadrobno.
3.
V rajnici na zvyšnej lyžici oleja opečieme oboje dosklovita, zalejeme vývarom a smotanou a prehrejeme. Pridáme rozdrobený syr s modrou plesňou a necháme ho rozpustiť. Dochutíme soľou a korením, podľa potreby ešte zriedime vývarom. Pažítku umyjeme, otrasieme a nakrájame na menšie kúsky.
4.
Tekvicu podávame so syrovou omáčkou, posypanú opečenými jadierkami a pažítkou.