Pečené bravčové koleno
10. 8. 2013, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:36)

Zdroj: Shutterstock
Čas prípravy: 40 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 2 veľké bravčové kolená (alebo 4 malé), 1 väčšia cibuľa, 4 PL bravčovej masti, 4 strúčiky cesnaku, 1 PL rasce, pár guľôčok borievky, 1 bobkový list, soľ
Postup:
1. Bravčové kolená očistíme a kožu na povrchu narežeme ostrým nožom do mriežky. Kolená dáme do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou, pridáme aj borievky a bobkový list a varíme na miernom ohni asi 30 minút.
2. Predvarené kolená vyberieme, osušíme, potrieme ich soľou a rascou a dáme do pekáča. Obložíme ich nahrubo nakrájanou cibuľou, cesnakom nakrájaným na plátky a masťou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút. Potom znížime teplotu na 90 až 100 °C a za občasného podlievania vodou pečieme asi 2 hodiny.
3. Na záver zvýšime teplotu na 170 °C a kolená dopečieme. Ku kolenám podávame rôznu nakladanú zeleninu alebo zelený šalát, strúhaný chren, horčicu, pečené jablká, zemiaky a pečivo. A, samozrejme, to správne vychladené pivo.
Čas varenia: 30 minút
Čas pečenia: 2,5 hodiny