Pečené jahňacie stehno
8. 4. 2012, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:48)

Zdroj: Život
Čas príprava: 30 minút, Čas pečenia: 60 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 750 g jahňacieho vykosteného stehna, soľ, 4 strúčiky cesnaku, 2 lyžice nasekaných byliniek (pažítka, bazalka, tymian, petržlenová vňať), mleté čierne korenie, olej, 250 ml červeného vína, 1 cibuľa, 4 guľôčky nového korenia, 1 bobkový list, 1 lyžica paradajkového pretlaku
Postup:
1. Jahňacie stehno odblaníme a odstránime mastné časti. Na pracovnej doske mäso upravíme na hrubší plát, osolíme, z jednej strany natrieme roztlačeným cesnakom a posypeme bylinkami.
(15 minút)
2. Mäso zvinieme, spevníme niťou a preložíme do pekáča. Zvonka osolíme, okoreníme a pokvapkáme trochou oleja. Dáme na 20 minút do vyhriatej rúry.
(5 minút)
3. Pekáč vyberieme, k mäsu pridáme na štvrtiny nakrájanú cibuľu, nové korenie a bobkový list a podlejeme vínom. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 40 minút. Počas pečenia mäso polievame výpekom. Približne 5 minút pred dopečením do výpeku pridáme paradajkový pretlak.
(10 minút)
Elektrická rúra: 180 °C,
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4