Reklama

Pečené mäso: Ako ho správne pripraviť

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Šťavnatý kus mäsa, dochrumkava upečený, dodá vášmu stolovaniu punc slávnostnej hostiny.

Príprava

Mäso určené na pečenie sa oplatí kúpiť vo väčšom kuse, pretože menší kus pri úprave rýchlo vyschne. Ak sa chystáme piecť mäso aj s kosťou, uložíme ho na pekáč kosťou nadol, čím získame chuťovo bohatšiu šťavu. Mäso ochutené bylinkami alebo koreninami kladieme na pekáč tukovou vrstvou nadol a v polovici pečenia ho obrátime.

Pečenie

Tu je zvlášť dôležitá teplota. Príliš vysoká teplota a dlhý čas pečenia môžu mäsu skôr uškodiť. Čas pečenia závisí od kvality a veľkosti upravovaného mäsa. Odporúča sa ho najskôr asi 40 minút dusiť v rúre v prikrytej nádobe a potom odkryté dopiecť domäkka. Aby mäso bolo šťavnaté, musíme ho pravidelne prelievať výpekom a podľa potreby podlievať vodou alebo mäsovým vývarom. Pripečenú šťavu z dna a stien pekáča zoškrabeme, podlejeme a prevarí me. Na jej ochutenie môžeme v druhej polovici pečenia pridať k mäsu 2 až 3 štvrtky neošúpaného jablka a nakoniec ho do šťavy prepasírovať.

Kedy je hotové

Či je mäso upečené, zistíme tak, že chudú časť (bez tukovej vrstvy) stisneme prstom. Ak sa mäso dá ľahko stlačiť, vnútri ešte nie je upečené. Prepečené mäso sa tlaku prsta nepoddáva tak ľahko.

Oddychový čas

Po upečení mäso necháme trochu odstáť vo vypnutej rúre, aby sa v ňom šťava rovnomerne rozložila a nevytiekla pri krájaní. Skôr než začneme mäso krájať, vždy si všímame, ako smerujú vlákna. Krájame ich naprieč, čím narušíme dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť.

Omáčka

Šťavu z mäsa ochucujeme vínom, pivom alebo destilátom. Alkohol pri pečení vyprchá a jedlo obohatí o aromatické látky. Výpek môžeme zahustiť hladkou múkou alebo škrobovou múčkou rozmiešanou v troške studenej vody alebo prelisovanou zeleninou (mrkvou, zelerom, petržlenom), cibuľou pečenou s mäsom, paradajkovým pretlakom alebo kyslou smotanou.