Pečené pliecko s parenou knedľou a kapustovým šalátom
29. 9. 2009, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:08)

Zdroj: Rebecca
Príprava: 45 minút. Varenie: 20 minút. Pečenie: 90 minút.
Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 žĺtok, 1/2 kocky droždia (42 g), 250 ml mlieka, asi 50 ml vody, soľ, štipka kryštálového cukru, 700 g bravčového pliecka, 3 bobkové listy, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice korenia na pečené mäso, 1 hlávka bielej kapusty, 2 mrkvy, soľ, práškový cukor.
Postup:
1. Z droždia, mlieka a kryštálového cukru pripravíme kvások, vlejeme ho k múke, pridáme žĺtok, soľ (podľa potreby aj vodu) a vypracujeme cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť, potom premiesime, rozdelíme na 4 časti, vytvarujeme knedle a postupne varíme v pare asi 20 minút.
2. Pliecko okoreníme, vložíme do pekáča, obložíme bobkovým listom, cesnakom, cibuľou, podlejeme a pečieme asi 90 minút domäkka. Občas podlievame. 3. Kapustu nastrúhame alebo nakrájame na jemné pásiky, spojíme s nastrúhanou mrkvou, posypeme soľou, práškovým cukrom a necháme hodinu odstáť. Potom premiešame a podľa potreby ešte dochutíme. Podávame k pečenému mäsu a knedli.