Pozor, štípu!

Sušené feferónky štípu viac ako čerstvé. Preto s nimi pri varení a dochucovaní zaobchádzajte opatrne. Radšej menej ako priveľa. Kto by pálivej chuti nemal dosť, môže si pridať trocha feferónky na svoj tanier.

Pozor, štípu!
Pozor, štípu!
Zdroj: shutterstock

SOS z kuchyne

Kedy môžem vybrať upečený koláč z formy?

Linda z Bratislavy

Radí redaktorka Petra Mitringová

Na to existuje jednoduché pravidlo. Kysnuté a piškótové koláče treba nechať 10 minút odpočívať a až potom sa môžu vybrať z formy. Cesto za ten čas pekne sadne a nehrozí popraskanie alebo zlomenie. Krehké koláčiky sa z plechu vyberajú ideálne ihneď po dopečení. Pri vanilkových rožkoch je dobré chvíľku počkať, aby sa nepolámali.

SOS z kuchyne
SOS z kuchyne
Zdroj: shutterstock

Rýchla pomoc

Ak pečiete koláč a zabudli ste vybrať maslo, nevadí. Nemusíte ho dávať do mikrovlnky, stačí, ak ho nastrúhate priamo do cesta, prípadne ho zakryte horúcim pohárom, zmäkne tak rýchlejšie.

Rýchla pomoc
Rýchla pomoc
Zdroj: shutterstock

Jete hrozno správne?

Máte rady hrozno, ale jadierka už nie? Chyba! Sú veľmi zdravé a plné antioxidantov, ktoré chránia bunky. Môžete ich však nahradiť hroznovým olejom, ktorý sa získava práve z jadierok. Má najmenej nasýtených mastných kyselín zo všetkých olejov a neobsahuje ani cholesterol.

Jete hrozno správne?
Jete hrozno správne?
Zdroj: shutterstock

Padlo nám do oka

Valček na cesto
Bez valčeka na cesto si výbavu kuchyne nevieme predstaviť. Dá sa s ním vaľkať cesto, drobiť sušienky či čokoládu i vyhrešiť manžela, keď sa vráti neskoro večer domov. Dnes nájdete naozaj širokú ponuku tohto neodmysliteľného pomocníka s rôznymi vychytávkami, stačí si vybrať.

Vzorovaný, Top Top, 11,90 €
Vzorovaný, Top Top, 11,90 €
Zdroj: archív firmy
So silikónom, Bellarose, 23,69 €
So silikónom, Bellarose, 23,69 €
Zdroj: archív firmy
S nastaviteľnou hrúbkou cesta, Tescoma, 20,90
S nastaviteľnou hrúbkou cesta, Tescoma, 20,90
Zdroj: archív firmy

Pre knihomoľky

Marcel Ihnačák: Hostina
Známy slovenský šéfkuchár vás vo svojej najnovšej knihe presvedčí, že hostina nemusí znamenať len veľkú slávnosť či hody, keď sa pod množstvom jedla až stôl prehýna. Nie, hostinu môžete hocikedy vychutnať aj so svojimi priateľmi či s rodinou. Stačí im s láskou pripraviť rôzne výnimočné dobroty. Ich recepty nájdete v tejto chutnej kuchárskej knihe.
Slovart, 19,95 €

Marcel Ihnačák: Hostina
Marcel Ihnačák: Hostina
Zdroj: archív firmy