Pečiete koláč a zabudli ste vybrať maslo? Nemusíte ho dávať do mikrovlnky, skúste malý trik!
3. 1. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 20:26)

Zdroj: shutterstock
Opäť pre vás máme najlepšie rady do domácnosti.
Pozor, štípu!
Sušené feferónky štípu viac ako čerstvé. Preto s nimi pri varení a dochucovaní zaobchádzajte opatrne. Radšej menej ako priveľa. Kto by pálivej chuti nemal dosť, môže si pridať trocha feferónky na svoj tanier.
Zdroj: shutterstock
Pozor, štípu!
SOS z kuchyne
Kedy môžem vybrať upečený koláč z formy?
Linda z Bratislavy
Radí redaktorka Petra Mitringová
Na to existuje jednoduché pravidlo. Kysnuté a piškótové koláče treba nechať 10 minút odpočívať a až potom sa môžu vybrať z formy. Cesto za ten čas pekne sadne a nehrozí popraskanie alebo zlomenie. Krehké koláčiky sa z plechu vyberajú ideálne ihneď po dopečení. Pri vanilkových rožkoch je dobré chvíľku počkať, aby sa nepolámali.
Zdroj: shutterstock
SOS z kuchyne
Rýchla pomoc
Ak pečiete koláč a zabudli ste vybrať maslo, nevadí. Nemusíte ho dávať do mikrovlnky, stačí, ak ho nastrúhate priamo do cesta, prípadne ho zakryte horúcim pohárom, zmäkne tak rýchlejšie.
Zdroj: shutterstock
Rýchla pomoc
Jete hrozno správne?
Máte rady hrozno, ale jadierka už nie? Chyba! Sú veľmi zdravé a plné antioxidantov, ktoré chránia bunky. Môžete ich však nahradiť hroznovým olejom, ktorý sa získava práve z jadierok. Má najmenej nasýtených mastných kyselín zo všetkých olejov a neobsahuje ani cholesterol.
Zdroj: shutterstock
Jete hrozno správne?
Padlo nám do oka
Valček na cesto
Bez valčeka na cesto si výbavu kuchyne nevieme predstaviť. Dá sa s ním vaľkať cesto, drobiť sušienky či čokoládu i vyhrešiť manžela, keď sa vráti neskoro večer domov. Dnes nájdete naozaj širokú ponuku tohto neodmysliteľného pomocníka s rôznymi vychytávkami, stačí si vybrať.
Zdroj: archív firmy
Vzorovaný, Top Top, 11,90 €
Zdroj: archív firmy
So silikónom, Bellarose, 23,69 €
Zdroj: archív firmy
S nastaviteľnou hrúbkou cesta, Tescoma, 20,90
Pre knihomoľky
Marcel Ihnačák: Hostina
Známy slovenský šéfkuchár vás vo svojej najnovšej knihe presvedčí, že hostina nemusí znamenať len veľkú slávnosť či hody, keď sa pod množstvom jedla až stôl prehýna. Nie, hostinu môžete hocikedy vychutnať aj so svojimi priateľmi či s rodinou. Stačí im s láskou pripraviť rôzne výnimočné dobroty. Ich recepty nájdete v tejto chutnej kuchárskej knihe.
Slovart, 19,95 €
Zdroj: archív firmy
Marcel Ihnačák: Hostina