Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Penová torta

Penová torta

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama

45 minút, 8 porcií

Potrebujeme: 10 kus vaječný bielok, 700 gram práškový cukor, 10 kus vaječný žĺtok, 300 gram práškový cukor, 150 gram čokoláda na varenie, 50 mililiter silná čierna káva, 100 gram kakao, 500 gram maslo

1.

Bielky šľaháme s cukrom nad parou mixérom na najpomalšom stupni 50 minút. Vyšľahaný sneh rozdelíme na 4 časti a prvú časť dáme do zdobiaceho vrecka so širšou špičkou. Na papier na pečenie nakreslíme kruh veľkosti tortovej formy a vyplníme ho vyšľahanými bielkami. Vložíme do rúry vyhriatej na 120 °C a sušíme 10 minút, potom teplotu znížime na 100 °C a dosušíme ešte ďalších 50 minút. Takto pripravíme 3 korpusy a z poslednej štvrtej časti snehu pripravíme pusinky na ozdobu. Každý plát pečieme samostatne a rúru počas pečenia neotvárame.

2.

Na plnku vyšľaháme nad parou žĺtky s cukrom do tuha. Potom pridáme polámanú čokoládu, kávu a kakao. Zmes bude tuhá. Necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme maslo a postupne pridáme k vychladnutej zmesi. Opäť naplníme do cukrárskeho vrecka a plnku nanesieme na každý plát. Potom pospájame a vrch ozdobíme pusinkami. Necháme stuhnúť v chladničke.

Vyberáme pre vás niečo PLUS