Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Perníková torta

Perníková torta

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama

Čas prípravy: 60 minút; 12 porcií

Potrebujeme:

Cesto: 50 g hrozienok, 2 lyžice rumu, 220 g hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 120 g hnedého cukru, 2 lyžičky perníkového korenia, 2 lyžice kandizovanej pomarančovej kôry, 3 vajcia, 350 ml kyslej smotany, 100 g masla, olej na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy

Poleva: 100 g čokolády na varenie, 50 g stuženého tuku

Postup:

1. Hrozienka namočíme do rumu. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, cukor a perníkové korenie.

2. Do múčnej zmesi zapracujeme hrozienka, nadrobno nasekanú kôru, vajcia a smotanu. Do masy nakoniec pridáme rozpustené a vychladnuté maslo a všetky suroviny dôkladne premiešame.

3. Tortovú formu vymastíme olejom a vysypeme múkou a nalejeme do nej cesto. Upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení odstránime formu a tortu necháme vychladnúť na mriežke.

4. Čokoládu a tuk rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a polevou rovnomerne polejeme vychladnutý koláč.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3 – 4

Čas pečenia: 25 až 30 minút

Vyberáme pre vás niečo PLUS