Perníková torta
26. 12. 2012, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:43)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 60 minút; 12 porcií
Potrebujeme:
Cesto: 50 g hrozienok, 2 lyžice rumu, 220 g hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 120 g hnedého cukru, 2 lyžičky perníkového korenia, 2 lyžice kandizovanej pomarančovej kôry, 3 vajcia, 350 ml kyslej smotany, 100 g masla, olej na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy
Poleva: 100 g čokolády na varenie, 50 g stuženého tuku
Postup:
1. Hrozienka namočíme do rumu. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, cukor a perníkové korenie.
2. Do múčnej zmesi zapracujeme hrozienka, nadrobno nasekanú kôru, vajcia a smotanu. Do masy nakoniec pridáme rozpustené a vychladnuté maslo a všetky suroviny dôkladne premiešame.
3. Tortovú formu vymastíme olejom a vysypeme múkou a nalejeme do nej cesto. Upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení odstránime formu a tortu necháme vychladnúť na mriežke.
4. Čokoládu a tuk rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a polevou rovnomerne polejeme vychladnutý koláč.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 25 až 30 minút