Pirohy so slivkovým lekvárom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:44)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
35 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 400 gram polohrubá múka, 1 kus vajce, 0.25 čajová lyžička soľ, vlažná voda podľa potreby, 250 gram slivkový lekvár, 100 gram strúhanka, 6 polievková lyžica maslo, práškový cukor
1.
Z múky, vajca, soli a vody vypracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 mm. Z cesta vykrajujeme kolieska, na každé koliesko dáme trochu lekváru a potom zlepíme na pirohy. Tie varíme vo vriacej jemne osolenej vode asi 6 minút.
2.
Uvarené pirohy vyberieme dierkovanou naberačkou a polejeme 3 PL roztopeného masla. Zvyšné maslo roztopíme na panvici, pridáme strúhanku a opečieme dozlatista.
3.
Pirohy podávame posypané strúhankou a práškovým cukrom.