Platesa s opekanou polentou
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:48)

Zdroj: © StockFood
30 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 500 mililiter zeleninový vývar, 125 gram polenta, 2 polievková lyžica strúhaný parmezán, 5 polievková lyžica olivový olej, 2 vetvička rozmarín, 1 kus fenikel, 150 gram cherry paradajky, 1 polievková lyžica nasekaná koriandrová vňať, 4 kus filet z platesy, muškátový oriešok, koriander, soľ, mleté čierne korenie, kôra a šťava z 1/2 citróna
1.
Vývar privedieme do varu. Pridáme polentu a dôkladne pomiešame. Varíme na miernom ohni asi 5 minút. Stiahneme z ohňa, primiešame parmezán a dochutíme muškátovým orieškom.
2.
Okrúhlu formu vytrieme olejom a nanesieme polentovú zmes do výšky 1 až 2 cm. Necháme chladnúť 30 minút. Polentu vyklopíme a nakrájame na 8 kúskov.
3.
Rozhorúčime 2 PL oleja na grilovacej panvici a spolu s rozmarínom na ňom polentu z oboch strán opražíme dozlatista.
4.
Fenikel nakrájame na veľmi tenké plátky a spolu s paradajkami opekáme na 2 PL oleja asi 4 minúty. Pridáme kôru a dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Zamiešame koriandrovú vňať.
5.
Rybu opečieme na zvyšnom oleji z oboch strán do svetlohneda.
6.
Platesu podávame spolu s opečenou polentou a so zeleninou. Môžeme posypať morskou soľou a ozdobiť koriandrom.