Plnená čínska kapusta
28. 1. 2008, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:10)

Zdroj: Archív
4 porcie, čas prípravy 40 min, čas varenia 30 min.
Potrebujeme: 1 hlávka čínskej kapusty, 100 g dlhozrnnej ryže, 2 PL sójovej omáčky, 100 g červenej kapusty, 100 g mletého bravčového mäsa, 1 PL masla, 250 ml hydinového vývaru, 4 menšie hlávky cvikly, 2 jablká, šťava z 1/2 citróna, 1 PL medu, 1/2 ČL mletého zázvoru, 2 PL octu, 4 PL červeného vína, 2 PL oleja,
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Ryžu uvaríme domäkka. Cviklu varme neošúpanú asi 60 minút, nechám vychladnúť a olúpeme. Čínsku kapustu zbavíme hlúbu, poodlamujeme jednotlivé listy, umyjeme a viac ako polovicu listov dáme nabok.
2. Zvyšné malé listy pokrájame na rezance. Červenú kapustu tiež nakrájame na rezance a oba druhy kapusty opečieme na masle, pridáme mäso a podlejeme vývarom. Zmes dochutíme korením, sójovou omáčkou, soľou a zmiešame s uvarenou ryžou.
3. Veľké listy čínskej kapusty rozložíme do štvorca, rozdelíme na ne plnku a zvinieme do rolády. Utierku namočíme do studenej vody, vyžmýkame a roládu do nej pevne zatočíme, konce zaviažeme kuchynskou niťou.
4. Roládu varíme 20 minút v osolenej vode. Dva kusy uvarenej cvikly nakrá jame na plátky a dva kúsky na kocky. Jablká očistíme, zbavíme jadrovníkov nakrájame na kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
5. Z medu, zázvoru, octu, vína a oleja vymiešame nálev. Na väčší tanier navrstvíme plátky cvikly, pokvapkáme polovicou nálevu a do stredu položíme uvarenú roládu previazanú pažítkou. Všetko posypeme kockami cvikly a jabĺk a pokvapkáme zvyšnou marinádou.