Plnené kuracie stehná
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:48)

Zdroj: © StockFood
40 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 100 gram jeden deň starý chlieb bez kôrky, 0.5 hrnček mlieko (125 ml), 2 polievková lyžica očistené pistácie, 160 gram mleté teľacie mäso, 4 polievková lyžica najemno nastrúhaný parmezán, 2 polievková lyžica lístky citrónového tymianu, 4 kus vykostené kuracie stehno aj s kožou, 2 čajová lyžička extra panenský olivový olej, 0.5 hrnček biele víno (125 ml), 1 hrnček hustý kurací vývar (250 ml), 2 polievková lyžica maslo
1.
Rúru predhrejeme na 190 °C. Do misky vložíme natrhaný chlieb a zalejeme ho mliekom. Necháme 5 minút nasiaknuť. Medzitým vložíme pistácie do šálky. Zalejeme ich dostatočným množstvom vriacej vody, po 30 sekundách vodu zlejeme a pistácie očistíme. Potom ich nahrubo nasekáme.
2.
K chlebu pridáme pistácie, teľacie mleté mäso, parmezán a tymian. Ochutíme soľou, korením a dobre premiešame.
3.
Kuracie stehná položíme kožou nadol na dosku, na každé dáme štvrtinu teľacej plnky, dobre pritlačíme a mäso zvinieme, kožu dobre poprekladáme, aby vznikla roládka. Každú zaistíme špáradlami, aby plnka nevypadávala.
4.
Na pekáč dáme 2 lyžičky panenského olivového oleja, zohrejeme a mäso opečieme z každej strany. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25 minút alebo dovtedy, kým sa mäso dôkladne neprepečie. Upečené roládky vyberieme z rúry, preložíme na horúci tanier, prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.
5.
Pekáč s výpekom dáme na mierny oheň a zalejeme bielym vínom. Privedieme do varu a polovicu tekutiny necháme odpariť. Pridáme kurací vývar, privedieme ho do varu a asi tretinu z neho opäť necháme odpariť. Zložíme z ohňa, zamiešame maslo a dochutíme.
6.
Plnené kuracie stehná nakrájame na 1,5 cm plátky a podávame s omáčkou a so sezónnou zeleninou.