Počas horúcich dní nemáme chuť na ťažké jedlá: Tieto šaláty chutia famózne a pošlú kilá preč!
26. 8. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:07)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Počas horúcich letných dní nemáme chuť na ťažké jedlá. Namiesto sýteho obeda budú skvelé šaláty, ktoré zanechajú príjemný pocit v brušku. A k tomu chutia úplne famózne.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku
Zelený šalát s mozzarellou
4 porcie
hrsť vlašských orechov ● chlieb na krutóny ● 1 strúčik cesnaku ● 30 g sušených brusníc ● jablková šťava (na namáčanie brusníc) ● 100 g syra feta ● 100 g mozzarelly v tvare srdiečok ● 240 g mladých špenátových listov ● 240 g valeriány ● olej
NA ZÁLIEVKU: 1 PL dijonskej horčice ● 6 PL olivového oleja ● 1 ČL medu ● 1 PL citrónovej šťavy ● vločky čili alebo paprička čili ● mleté čierne korenie ● opečená hrianka ako príloha
Orechy opečieme dozlatista na suchej panvici. Chlieb nakrájame na kocky, pokvapkáme olejom zmiešaným s prelisovaným cesnakom a opečieme na plechu v rúre vyhriatej na 180 °C. Brusnice namočíme do jablkovej šťavy a necháme ich tam aspoň pol hodiny, aby zmäkli a zväčšili objem. Pripravíme zálievku. V miske zmiešame horčicu, olivový olej, med, citrónovú šťavu, čili a mleté čierne korenie. Do šalátovej misy dáme listy špenátu a valeriány, pridáme scedené brusnice, orechy a obidva druhy syra – fetu nakrájame alebo namrvíme, mozzarellové srdiečka necháme celé. Polejeme dresingom a posypeme chlebovými krutónmi. Podávame s opečenou hriankou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 5 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zelený šalát s mozzarellou
Šalát s vajcom a halloumi
1 porcia
za hrsť zelených fazuliek ● 1,5 šálky špenátu ● hrsť čerstvej bazalky (nasekanej) ● 1 ČL balzamového octu ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 2 ČL olivového oleja ● 3 hrubšie plátky syra halloumi ● za hrsť údených mandlí ● 1 vajce (uvarené do polomäkka) ● štipka soli ● kokosový olej
Čerstvé zelené fazuľky opekáme na rozohriatej panvici s kokosovým olejom asi 5 minút. Zatiaľ v mise zmiešame listovú zeleninu s balzamovým octom, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Osolíme a pridáme opečenú fazuľku. Halloumi opečieme na panvici dozlatista z oboch strán. Do misy so šalátom pridáme údené mandle, rozkrojené vajce a opečené halloumi. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Syr halloumi pochádza z cypru a je ideálny na tepelnú úpravu. Má vysoký bod topenia, preto si zachová svoju štruktúru pri pečení aj grilovaní.
Náš tip
Na dochutenie šalátu sa hodí mäta, oregano, ale aj petržlenová vňať.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Šalát s vajcom a halloumi
Poľný šalát s kozím syrom a so slaninkou
4 porcie
100 g šalátu valeriány ● 100 g miešaného šalátu ● 2 buľvy červenej repy (už uvarenej) ● 100 g prerastenej slaniny ● 100 g kozieho syra ● balzamová redukcia (môže byť aj ocot) ● olivový olej ● soľ ● korenie
Šaláty umyjeme, osušíme, dobre premiešame a rozdelíme do misiek, v ktorých ich budeme servírovať. Uvarenú a očistenú červenú repu nakrájame na plátky a poukladáme na šalát. Na repu rozložíme chrumkavú slaninku, ktorú sme predtým opiekli na troche oleja, a rozdrobíme kozí syr. Nakoniec každú porciu pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a dochutíme balzamovou redukciou alebo octom.
Čas prípravy: 15 minút
Náš tip
Uvarte hrnček prírodnej ryže a primiešajte do šalátu. Lepšie vás zasýti.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Poľný šalát s kozím syrom a so slaninkou
Grilovaný syr so šunkou a s paradajkami
4 porcie
4 ks syra s bielou plesňou ● 100 g šunky ● 150 g cherry paradajok ● 4 strúčiky cesnaku (v šupke) ● údená paprika ● pečivo na podávanie
NA OCHUTENÝ OLEJ: extra panenský repkový olej ● 1 PL grilovacieho korenia ● 1 PL vločiek údenej papriky ● čerstvý tymian
Najprv urobíme ochutený olej. Olej zmiešame s grilovacím korením, údenou paprikou a lístkami tymianu. Syry pozdĺžne rozkrojíme a naplníme plátkami šunky, posypeme údenou paprikou a pokvapkáme ochuteným olejom. Pridáme cherry paradajky nakrájané na polovice a neolúpané strúčiky cesnaku. Uložíme do zapekacej misy a grilujeme v rúre pod grilom pri teplote 190 °C, kým sa syr neroztečie. Podávame s chrumkavou bagetou alebo s chlebom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas grilovania: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Grilovaný syr so šunkou a s paradajkami
Karfiolové rizoto s mozzarellou
3 porcie
1/2 karfiolu ● 1 kukurica (môže byť aj z konzervy) ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 biela cibuľa ● 100 g šampiňónov ● 200 ml zeleninového vývaru ● 100 g malej mozzarelly ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky a v kuchynskom robote rozmixujeme „na ryžu“. Kukuricu uvaríme. Vo väčšej panvici zohrejeme olej, pridáme prelisovaný cesnak, cibuľu nakrájanú nadrobno, šampiňóny nakrájané na plátky a zrná kukurice. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Opekáme, kým šampiňóny a cibuľa nezmäknú. Do zmesi pridáme karfiolovú „ryžu“ a premiešame. Prilievame zeleninový vývar, aby sa karfiol uvaril, ale nerozvaril. Trvá to 10 až 15 minút. Keď je karfiol hotový, sporák vypneme a do rizota primiešame malé mozzarelly nakrájané na polovice a petržlenovú vňať nasekanú nadrobno.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Karfiolové rizoto s mozzarellou