Zelený šalát s mozzarellou

4 porcie

hrsť vlašských orechov ● chlieb na krutóny ● 1 strúčik cesnaku ● 30 g sušených brusníc ● jablková šťava (na namáčanie brusníc) ● 100 g syra feta ● 100 g mozzarelly v tvare srdiečok ● 240 g mladých špenátových listov ● 240 g valeriány ● olej

NA ZÁLIEVKU: 1 PL dijonskej horčice ● 6 PL olivového oleja ● 1 ČL medu ● 1 PL citrónovej šťavy ● vločky čili alebo paprička čili ● mleté čierne korenie ● opečená hrianka ako príloha

Orechy opečieme dozlatista na suchej panvici. Chlieb nakrájame na kocky, pokvapkáme olejom zmiešaným s prelisovaným cesnakom a opečieme na plechu v rúre vyhriatej na 180 °C. Brusnice namočíme do jablkovej šťavy a necháme ich tam aspoň pol hodiny, aby zmäkli a zväčšili objem. Pripravíme zálievku. V miske zmiešame horčicu, olivový olej, med, citrónovú šťavu, čili a mleté čierne korenie. Do šalátovej misy dáme listy špenátu a valeriány, pridáme scedené brusnice, orechy a obidva druhy syra – fetu nakrájame alebo namrvíme, mozzarellové srdiečka necháme celé. Polejeme dresingom a posypeme chlebovými krutónmi. Podávame s opečenou hriankou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 5 minút

Zelený šalát s mozzarellou
Zdroj: archív Dobré jedlo

Šalát s vajcom a halloumi

1 porcia

za hrsť zelených fazuliek ● 1,5 šálky špenátu ● hrsť čerstvej bazalky (nasekanej) ● 1 ČL balzamového octu ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 2 ČL olivového oleja ● 3 hrubšie plátky syra halloumi ● za hrsť údených mandlí ● 1 vajce (uvarené do polomäkka) ● štipka soli ● kokosový olej

Čerstvé zelené fazuľky opekáme na rozohriatej panvici s kokosovým olejom asi 5 minút. Zatiaľ v mise zmiešame listovú zeleninu s balzamovým octom, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Osolíme a pridáme opečenú fazuľku. Halloumi opečieme na panvici dozlatista z oboch strán. Do misy so šalátom pridáme údené mandle, rozkrojené vajce a opečené halloumi. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút

Syr halloumi pochádza z cypru a je ideálny na tepelnú úpravu. Má vysoký bod topenia, preto si zachová svoju štruktúru pri pečení aj grilovaní.

Náš tip
Na dochutenie šalátu sa hodí mäta, oregano, ale aj petržlenová vňať.

Šalát s vajcom a halloumi
Zdroj: archív Dobré jedlo

Poľný šalát s kozím syrom a so slaninkou

4 porcie

100 g šalátu valeriány ● 100 g miešaného šalátu ● 2 buľvy červenej repy (už uvarenej) ● 100 g prerastenej slaniny ● 100 g kozieho syra ● balzamová redukcia (môže byť aj ocot) ● olivový olej ● soľ ● korenie

Šaláty umyjeme, osušíme, dobre premiešame a rozdelíme do misiek, v ktorých ich budeme servírovať. Uvarenú a očistenú červenú repu nakrájame na plátky a poukladáme na šalát. Na repu rozložíme chrumkavú slaninku, ktorú sme predtým opiekli na troche oleja, a rozdrobíme kozí syr. Nakoniec každú porciu pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a dochutíme balzamovou redukciou alebo octom.

Čas prípravy: 15 minút

Náš tip
Uvarte hrnček prírodnej ryže a primiešajte do šalátu. Lepšie vás zasýti.

Poľný šalát s kozím syrom a so slaninkou
Zdroj: archív Dobré jedlo

Grilovaný syr so šunkou a s paradajkami

4 porcie

4 ks syra s bielou plesňou ● 100 g šunky ● 150 g cherry paradajok ● 4 strúčiky cesnaku (v šupke) ● údená paprika ● pečivo na podávanie

NA OCHUTENÝ OLEJ: extra panenský repkový olej ● 1 PL grilovacieho korenia ● 1 PL vločiek údenej papriky ● čerstvý tymian

Najprv urobíme ochutený olej. Olej zmiešame s grilovacím korením, údenou paprikou a lístkami tymianu. Syry pozdĺžne rozkrojíme a naplníme plátkami šunky, posypeme údenou paprikou a pokvapkáme ochuteným olejom. Pridáme cherry paradajky nakrájané na polovice a neolúpané strúčiky cesnaku. Uložíme do zapekacej misy a grilujeme v rúre pod grilom pri teplote 190 °C, kým sa syr neroztečie. Podávame s chrumkavou bagetou alebo s chlebom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas grilovania: 10 minút

Grilovaný syr so šunkou a s paradajkami
Zdroj: archív Dobré jedlo

Karfiolové rizoto s mozzarellou

3 porcie

1/2 karfiolu ● 1 kukurica (môže byť aj z konzervy) ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 biela cibuľa ● 100 g šampiňónov ● 200 ml zeleninového vývaru ● 100 g malej mozzarelly ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky a v kuchynskom robote rozmixujeme „na ryžu“. Kukuricu uvaríme. Vo väčšej panvici zohrejeme olej, pridáme prelisovaný cesnak, cibuľu nakrájanú nadrobno, šampiňóny nakrájané na plátky a zrná kukurice. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Opekáme, kým šampiňóny a cibuľa nezmäknú. Do zmesi pridáme karfiolovú „ryžu“ a premiešame. Prilievame zeleninový vývar, aby sa karfiol uvaril, ale nerozvaril. Trvá to 10 až 15 minút. Keď je karfiol hotový, sporák vypneme a do rizota primiešame malé mozzarelly nakrájané na polovice a petržlenovú vňať nasekanú nadrobno.

Čas prípravy: 10 minút

Karfiolové rizoto s mozzarellou
Zdroj: archív Dobré jedlo