Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Počas horúcich dní nemáme chuť na ťažké jedlá: Tieto šaláty chutia famózne a pošlú kilá preč!

Šalát s vajcom a halloumi

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Počas horúcich letných dní nemáme chuť na ťažké jedlá. Namiesto sýteho obeda budú skvelé šaláty, ktoré zanechajú príjemný pocit v brušku. A k tomu chutia úplne famózne.

Zelený šalát s mozzarellou

4 porcie

hrsť vlašských orechov ● chlieb na krutóny ● 1 strúčik cesnaku ● 30 g sušených brusníc ● jablková šťava (na namáčanie brusníc) ● 100 g syra feta ● 100 g mozzarelly v tvare srdiečok ● 240 g mladých špenátových listov ● 240 g valeriány ● olej

NA ZÁLIEVKU: 1 PL dijonskej horčice ● 6 PL olivového oleja ● 1 ČL medu ● 1 PL citrónovej šťavy ● vločky čili alebo paprička čili ● mleté čierne korenie ● opečená hrianka ako príloha

Orechy opečieme dozlatista na suchej panvici. Chlieb nakrájame na kocky, pokvapkáme olejom zmiešaným s prelisovaným cesnakom a opečieme na plechu v rúre vyhriatej na 180 °C. Brusnice namočíme do jablkovej šťavy a necháme ich tam aspoň pol hodiny, aby zmäkli a zväčšili objem. Pripravíme zálievku. V miske zmiešame horčicu, olivový olej, med, citrónovú šťavu, čili a mleté čierne korenie. Do šalátovej misy dáme listy špenátu a valeriány, pridáme scedené brusnice, orechy a obidva druhy syra – fetu nakrájame alebo namrvíme, mozzarellové srdiečka necháme celé. Polejeme dresingom a posypeme chlebovými krutónmi. Podávame s opečenou hriankou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 5 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zelený šalát s mozzarellou

Šalát s vajcom a halloumi

1 porcia

za hrsť zelených fazuliek ● 1,5 šálky špenátu ● hrsť čerstvej bazalky (nasekanej) ● 1 ČL balzamového octu ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 2 ČL olivového oleja ● 3 hrubšie plátky syra halloumi ● za hrsť údených mandlí ● 1 vajce (uvarené do polomäkka) ● štipka soli ● kokosový olej

Čerstvé zelené fazuľky opekáme na rozohriatej panvici s kokosovým olejom asi 5 minút. Zatiaľ v mise zmiešame listovú zeleninu s balzamovým octom, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Osolíme a pridáme opečenú fazuľku. Halloumi opečieme na panvici dozlatista z oboch strán. Do misy so šalátom pridáme údené mandle, rozkrojené vajce a opečené halloumi. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút

Syr halloumi pochádza z cypru a je ideálny na tepelnú úpravu. Má vysoký bod topenia, preto si zachová svoju štruktúru pri pečení aj grilovaní.

Náš tip
Na dochutenie šalátu sa hodí mäta, oregano, ale aj petržlenová vňať.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Šalát s vajcom a halloumi

Poľný šalát s kozím syrom a so slaninkou

4 porcie

100 g šalátu valeriány ● 100 g miešaného šalátu ● 2 buľvy červenej repy (už uvarenej) ● 100 g prerastenej slaniny ● 100 g kozieho syra ● balzamová redukcia (môže byť aj ocot) ● olivový olej ● soľ ● korenie

Šaláty umyjeme, osušíme, dobre premiešame a rozdelíme do misiek, v ktorých ich budeme servírovať. Uvarenú a očistenú červenú repu nakrájame na plátky a poukladáme na šalát. Na repu rozložíme chrumkavú slaninku, ktorú sme predtým opiekli na troche oleja, a rozdrobíme kozí syr. Nakoniec každú porciu pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a dochutíme balzamovou redukciou alebo octom.

Čas prípravy: 15 minút

Náš tip
Uvarte hrnček prírodnej ryže a primiešajte do šalátu. Lepšie vás zasýti.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Poľný šalát s kozím syrom a so slaninkou

Grilovaný syr so šunkou a s paradajkami

4 porcie

4 ks syra s bielou plesňou ● 100 g šunky ● 150 g cherry paradajok ● 4 strúčiky cesnaku (v šupke) ● údená paprika ● pečivo na podávanie

NA OCHUTENÝ OLEJ: extra panenský repkový olej ● 1 PL grilovacieho korenia ● 1 PL vločiek údenej papriky ● čerstvý tymian

Najprv urobíme ochutený olej. Olej zmiešame s grilovacím korením, údenou paprikou a lístkami tymianu. Syry pozdĺžne rozkrojíme a naplníme plátkami šunky, posypeme údenou paprikou a pokvapkáme ochuteným olejom. Pridáme cherry paradajky nakrájané na polovice a neolúpané strúčiky cesnaku. Uložíme do zapekacej misy a grilujeme v rúre pod grilom pri teplote 190 °C, kým sa syr neroztečie. Podávame s chrumkavou bagetou alebo s chlebom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas grilovania: 10 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Grilovaný syr so šunkou a s paradajkami

Karfiolové rizoto s mozzarellou

3 porcie

1/2 karfiolu ● 1 kukurica (môže byť aj z konzervy) ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 biela cibuľa ● 100 g šampiňónov ● 200 ml zeleninového vývaru ● 100 g malej mozzarelly ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky a v kuchynskom robote rozmixujeme „na ryžu“. Kukuricu uvaríme. Vo väčšej panvici zohrejeme olej, pridáme prelisovaný cesnak, cibuľu nakrájanú nadrobno, šampiňóny nakrájané na plátky a zrná kukurice. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Opekáme, kým šampiňóny a cibuľa nezmäknú. Do zmesi pridáme karfiolovú „ryžu“ a premiešame. Prilievame zeleninový vývar, aby sa karfiol uvaril, ale nerozvaril. Trvá to 10 až 15 minút. Keď je karfiol hotový, sporák vypneme a do rizota primiešame malé mozzarelly nakrájané na polovice a petržlenovú vňať nasekanú nadrobno.

Čas prípravy: 10 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Karfiolové rizoto s mozzarellou

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.